İYİ HİSSET - BESLENME

Susuzluğu azaltan 7 öneri

Yemek düzeninden pişen yemek çeşidine, öğün sayımızdan besin tercihlerimize, hareketimizden duygularımıza kadar pek çok şeyin değiştiği ramazan ayı geldi. Bu süreçte günü daha verimli geçirmek, acıkmamak ve susamamak için hep bir arayıştayız. Uzun saatler boyunca oruç tutuyor ve vücudumuzun ihtiyacı olan suyu temin etme konusunda oldukça zorlanıyoruz. Peki bu noktada neler yapılabilir, gelin hep birlikte bakalım.

profil
Berrin Yiğit
29.04.2020
Susuzluğu azaltan 7 öneri

Bu dönemde susuzluğu azaltacak altın öneri su tüketimini iftar ve sahur arasına dağıtmaktır. Birçoğumuz suyu sahura bırakıyor ve tek seferde çok fazla sıvı tüketiyoruz. Fazladan aldığımız su vücutta kalmaz, kısa sürede idrar ile dışarı atılır. Günde 2-2,5 litre kadar suyu iftardan sonra, her yarım saatte 1 bardak tüketecek şekilde tamamlamak en doğrusudur.

Mutlaka okuyun: Bağışıklığı güçlendiren su tarifleri


“İçimi ferahlatsın, susuzluğumu alsın” diye içilen kola, gazoz ve hazır meyve suları tatlandırıcı ve şeker içeriğiyle daha çok acıkmanıza ve susamanıza neden olur. Aynı zamanda besin emilimini azaltarak, vitamin ve mineral kayıplarına davetiye çıkarır. Asitli içecekler yerine ev yapımı şekersiz limonata, bol naneli ve rendelenmiş salatalıklı cacık, ayran, kefir veya ev yapımı şekersiz buzlu çaylar tüketebilirsiniz.


Şeker ilavesiz yapılan erik, vişne ve kayısı hoşafı ramazanın en büyük problemlerinden biri olan kabızlığa iyi gelecek ve susuzluğu giderecektir. İyice sulandırdığınız kompostolarınızı iftar ve sahur öğünlerinde tüketebilirsiniz.


Uzun süreli açlığın yaşandığı ramazanda vitamin ve mineral kayıpları çok fazla gözlemlenir. Soda vücudun kaybettiği mineralleri yerine koyduğu için bu dönemde çok kıymetlidir. Buna ek olarak iftar sonrası mideye destek olup, sindirim sistemine yardımcıdır. İftar ve sahur arasında dilediğiniz saatte 1-2 şişe kadar soda tüketebilir, sodanızı ferahlamak için nane, limon veya portakal dilimleri ile zenginleştirebilirsiniz.


Büyük bir özlemle çay ve kahve içmek için sabırsızlandığınızı biliyorum. Ancak çalışmalar çay ve kahvenin diüretik özellikte olduğunu, yani vücuttan suyun atılımını artırdığını göstermektedir. Kişisel limitinizi kendiniz belirleyebilir ve her çay, kahve sonrasına büyükçe bir bardak su içebilirsiniz.


Aç kalmayayım diye fazladan yediğimiz tüm yiyecekler gün içerisinde daha fazla susamamıza neden olur. Çünkü besinler vücudumuzda sindirilirken suya ihtiyaç duyarlar. Bu noktada kızartmalardan, hamur işlerinden, tuzlu yiyeceklerden, işlenmiş etlerden ve etlerin yağlı kısımlarından uzak durmakta fayda var.


Rezene, papatya, melisa, ada çayı, nane limon gibi bitki çayları; süt, az tuzlu ayran, kefir gibi süt ürünleri; çorbalar ve ev yapımı soğuk çaylar suya destek sıvılardandır. İftarda çorba tüketebilir, ilerleyen süreçlerde kendinize bitki çayı demleyebilir, 2 saat sonrasında kefir ve 1 porsiyon meyveyle ara öğün yapabilir, sahurda ise süt tüketebilirsiniz.

Mutlaka okuyun: Hangi çay neye iyi gelir?


•    1/2 küçük kırmızı pancar
•    1 adet yeşil elma
•    1 adet havuç
•    2 adet salatalık
•    1 tutam maydanoz
•    1 bardak su 

 

Hazırlanışı: Tüm malzemeler blenderize edilir, dileyenler içerisine ekstra su ekleyebilir.
 


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog