İYİ HİSSET - BESLENME

Metabolizmanızı hızlandıracak 13 yöntem

Kilo verirken başarıya ulaşma sürenizi ve başarı oranınızı artıran en önemli etkenlerden biri, bilindiği üzere metabolizma hızınızdır. Kalıtsal etkenlerin desteği yok sayılamaz ancak güzel bir beslenme ve egzersiz programı ile metabolizma hızınızı artırmak mümkün! Diyetisyen Esra Akar; tükettiğiniz su miktarı, yemeğin baharatı ya da yaşam tarzınızın bile etkilediği metabolizma hızını artırmanın 13 yolunu yazdı

Metabolizmanızı hızlandıracak 13 yöntem

Yediğiniz besinleri henüz sindirirken bile kalori harcarsınız. Araştırmalar, protein alımının yemek sonrasındaki kalori yakma miktarını yüzde %35’e kadar artırabileceğini gösteriyor. Bu nedenle günlük beslenmenizde iyi protein kaynaklarına yer vermeniz, metabolizmanızı hızlandırma açısından oldukça faydalı olacaktır.

Yüksek miktarda lif alımı; uzun sürede sindirildiği için hem sizi uzun süre tok tutacaktır, hem de bağırsak sağlığınızı iyileştirecektir. Yüksek lifli beslenme, metabolizma hızını yüzde %30’a kadar hızlandırmakla beraber uzun dönemde kilo alma olasılığının da düşük olmasına yardımcı olur. Bu nedenle günde ortalama 25 gram lif almaya özen göstermelisiniz.

Güzel bir kahvaltıyla güne başlamak; hem gün içinde abur cubura yönelmenizi önler, hem de metabolizmanızı hızlandırır. Ayrıca gün içinde çok daha enerjik ve dinç olmanıza yardımcı olur. Araştırmalar, kahvaltıyı atlayan kadınların, atlamayanlara göre obez olma olasılığının dört kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

Yemeklerde kullanacağınız acı biberin içerisindeki kapsaisin sayesinde yemekten sonra yakılan kaloriyi neredeyse iki katına çıkarmak mümkün! Ayrıca kapsaisin, beyinde yağ yakma sinyallerinin aktifleşmesine de yardımcı olur.

Sabah güneşi, uyku kalitesinden metabolizma hızına kadar birçok önemli konunun düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca yüzme, koşu, binicilik gibi uzun süreli ve güçlü aerobik antrenmanlar,  sonraki 14 saatte 200 kalori daha fazla yakılmasını sağlar. Egzersiz yapamasanız bile gün içinde hareketli bir yaşam sürmenin de metabolizma hızınızı olumlu etkileyeceğini söyleyebiliriz.

Kalitesiz ve kısa süre uyuduğunuz bir geceden sonra metabolizmanız yavaşlar ve yaktığınız enerji neredeyse yüzde 20 azalır. Bunun yanı sıra kalitesiz ve az uyku, açlık hormonları olan leptin ve ghrelini ciddi şekilde artırabilir ve böylece gün içerisinde vücudunuza fazla kalori almanıza neden olabilir.

B12 vitamini doğrudan sağlıklı bir metabolizmayla bağlantılıdır. Vejetaryenler ve özellikle de veganlar, süt ve yumurta gibi besinleri tüketmediklerinden B12 vitamini alımı konusunda daha özenli olmalılar. Gerekirse takviye ile ya da beslenmelerinin düzenlemesi ile B12 eksikliği görülmemesini sağlayabilirler.

Bir besini, ısırdıktan sonra ne kadar çok çiğnerseniz, yaktığınız kalori miktarı o kadar artar. Ayrıca bu sayede midenizden beyninize tokluk sinyalinin gitmesi için gerekli olan sürenin, ki bu yaklaşık 20 dakikadır, dolmasına yardımcı olursunuz.

Çoğu mineral eksikliğinde olduğu gibi kadınlarda sıkça görülen kalsiyum eksikliği de metabolizma hızını oldukça yavaşlatır. Ayrıca süt ürünlerini yağsız/light olarak tüketmek yerine tam ya da yarım yağlı tercih etmek, sağlık açısından çok daha olumlu sonuç almanıza destek olur.

Vücudumuzu bir araba gibi düşünürsek, su bizim için yakıt kadar değerlidir. Metabolizmanızın iyi ve hızlı çalışması, fonksiyonlarını doğru yapabilmesi için günlük en az 2-2.5 litre su tüketilmesi iyi olacaktır.

Gece uyumadan önce yenilen, özellikle de karbonhidrat yoğunluklu yiyecekler vücutta insüline daha dirençli hale gelirler ve bunun sonucunda kilo artışı ve yüksek kan şekerine neden olurlar. Uyku vakti metabolizma yavaşladığından ve vücut onarımı ön planda olduğundan gece tüketilenler ne yazık ki sizi oldukça zorlayacaktır.

Kahvedeki kafein ve çayın içinde bulunan ve kateşin adı verilen antioksidanlar; sinir sistemini ve metabolizmayı harekete geçiren çok iyi bir uyarıcıdır. Ancak bu etkiyi artırmak için yüksek miktarda kafein almaya çalışmamalısınız. Çünkü fazlasının çarpıntı, tansiyon, mineral eksiklikleri gibi zararlı etkileri bulunuyor.

Vücudumuz kalori yakarken oksijene ihtiyaç duyar. Bu oksijenin taşınmasında da demir oldukça etkili. Demir eksikliği yaşandığı takdirde metabolizma hızında düşüş yaşanır. Sonucunda ise halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk gibi bir çok semptom yaşanır. İyi demir kaynaklarından yağsız kırmızı et, yumurta, karaciğer, kuru baklagiller gibi besinleri beslenmenizde bulundurmalısınız.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog