İYİ HİSSET - BESLENME

Kilo vermek ve almak isteyenlere ipuçları

Çoğumuzun hayatı kilolarımızla uğraşmakla geçiyor. Kimimiz fazla kilolarımızdan kurtulmaya çalışırken, bir kısmımız da çok zayıf olduğumuzu düşünüp kilo almaya çalışıyoruz. Diyetisyen Esra Akar, hem kilo vermek, hem de almak isteyenler için uygulaması son derece kolay ipuçları verdi

Kilo vermek ve almak isteyenlere ipuçları

Her ne kadar yavaş yavaş pandeminin sonuna gelsek de, geçen bu iki yıllık süreçte evde ekmekler, pideler bolca pişti, kendimizi yemelere verdik ve ne yazık ki sporu da biraz aksattık. Hal böyle olunca çoğunluğumuz kilo aldı. Tabii bir de bu süreçte stresten veya hayat akışımızın tamamen değişmesinden kaynaklı olarak kilo verenlerimiz de oldu.

Tıpkı hayatımızın her döneminde aynı düşüncede, aynı zevkte olmadığımız gibi aynı görüntüde de olamayız. Ama özellikle sosyal medyada gördüğümüz ‘Her şey harika!’ modu ve ‘Fit vücut’ algısı ne yazık ki hem duygu, hem de yeme bozukluğunu tetikliyor.

Kimimiz orada görünen ‘fit vücut’a sahip olabilmek için kendini açlığa ve ağır egzersizlere maruz bırakırken, kimimiz gizli saklı yeme durumuna düşüyor, kimimiz ise çareyi estetik kliniklerinde buluyor.

Aslında kilo almak da, vermek de oldukça kolay. Ama burada dikkat edilmesi gereken; bu sürecin sağlıklı ilerleyip ilerlemediği ve daha sonrasında ulaştığınız kiloyu koruyup koruyamayacağınız.

İşte size burada ufak tefek dokunuşlarla bu sürecin daha sağlıklı geçmesine yardımcı olacak öneriler vermek istiyorum...

  • Beynimize tokluk sinyali 20 dakikada gider, bu nedenle öğünlere ana yemekten değil de salata ve çorbadan başlamak büyük avantaj sağlar.
  • Midenize minik bir oyun oynamak için öğünlerden önce bir-iki bardak su tüketebilirsiniz. Böylece doygunluğa daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.
  • Mutlaka ama mutlaka hareket etmeye çalışın. Haftada üç-dört gün 45 dakika egzersiz yapabilirsiniz. Asansör yerine merdiven kullanmak iyi bir başlangıç olabilir mesela.
  • Öğünlerinizde basit karbonhidrat ve şekere değil de proteine ve kompleks karbonhidratlara yer vermeniz fayda sağlayacaktır.
  • Salatalardaki yağ miktarlarına ve sağlıklı gibi görünen yiyeceklerin de kalorileri olduğuna dikkat edersek, yine bu süreçte farkındalığınız artacak ve kilo kontrolünüz kolaylaşacaktır.

  • Öğünlerinizde midenizin çabuk dolmaması için, yemeklerle birlikte sıvı tüketmeyin. Sıvı alımını yemeklerden 30-45 dakika önce ve sonrasında yapın.
  • Tercihlerinizi hacmi küçük, enerjisi büyük alternatiflerden yana kullanın. (Yulaf, süt, ceviz, tahin ve muz içeren bir içecek gibi)
  • Acıktıkça, eğer bir sağlık probleminiz yoksa, meyve hakkınızı kuru meyveden yana kullanın. (Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm, hurma gibi)
  • Kahvaltıda çay yerine süt ya da lifli meyvelerin suyunu tercih edin. Çaydan vazgeçemiyorsanız, mümkün olduğunca açık içmeye çalışın.
  • Ara öğünlerinizde veya kahvaltılarınızda ballı süt, marmelat, tahin, pekmez, çiğ kuruyemişler gibi enerji verici besinler tüketin.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog