EN ÇOK
OKUNAN
YAŞAM - YEME - İÇME

Patlıcanlı çevirme pilav tarifi

Patlıcanlı çevirme pilav, ailemizin 4 kuşaktır yapılan bayram yemeğidir... Tüm aile bayram günü güzel bir sofraya kurulup bu pilavı yemek için can atar. Bizim ailede bu pilavı yapma görevi her zaman ailenin en büyüğündedir. İşte bu özel yemeğin püf noktaları...

profil
Ceren Demirel
23.05.2020
Patlıcanlı çevirme pilav tarifi

Malzemeler: (6 kişilik)
•    2 adet patlıcan (bostan patlıcan tercih edebilirsiniz) 
•    500 gr kuşbaşı et
•    2 orta boy soğan
•    1 tatlı kaşığı salça
•    3 bardak pirinç
•    Zeytinyağı & tereyağı

Yapılışı:
• 
Pirinci bir kapta 1 tatlı kaşığı tuz attığınız kaynar suda bekletin.
• Bu sırada patlıcanları soyup, 1 parmak kalınlığında uzunlamasına kesin ve onları da soğuk tuzlu suda bekletin.
• Patlıcanlar beklerken eti halledebilirsiniz. Soğanı yemeklik doğrayıp üzerine de etleri ilave edin ve suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştırarak pişirin. Suyunu çektiğinde üzerine  4-5 bardak kaynar su,  salça ve tuz ekleyin. Düdüklüde 40 dakika kadar pişsin.
• Pişen eti süzün, suyunu pilava kullanacağız, atmayın.
• Patlıcanlar 15-20 dakika suda kaldıktan sonra alıp elinizle sıkın, suyu gitsin. 
• Kızdırdığınız yağda (zeytinyağı ya da sıvıyağ olur) her iki tarafını da kızartın.
• Kızarttığınız patlıcanları havlu kağıt üzerinde bir süre bekletirseniz fazla yağlarından kurtulacaktır.
• Büyük yapışmaz bir tencere alalım;
• Patlıcanları tencerenin dibine ve yan duvarlarına dizin.
• Tabana dizdiğiniz patlıcanın üzerine etleri koyun.
• Suda bekleyen pirinci süzün bol suda yıkadıktan sonra pirinci de etlerin üzerine ilave edin.
• Pirinçlerin üzerine parça parça birkaç tereyağı bırakın.

 


• Etin suyunu ısıtıp sadece kenarlardan dökmek kaydıyla yavaş yavaş dökün. Hızlı ve ortaya doğru dökerseniz pirinçle etler birbirine karışır. 4 buçuk bardak su yeterlidir, et suyu yetmezse kaynar su koyabilirsiniz.
• Ete de tuz koyduğunuzu düşünerek, uygun miktarda tuz ekleyin, kapağını kapatın, kısık ateşte demlemeye bırakın.
• Pilav piştiğinde tencerenin çapından daha büyük çapta bir tabak alıp tencerenin üzerine koyup pilavı ters çevirin.
 Dilerseniz tavada kavurduğunuz bademler ile süsleyebilirsiniz. 

Müthiş görüntüsü ve lezzetiyle bayram pilavınız sofranızı şenlendirsin.

Herkese iyi bayramlar...

Önceki ve Sonraki
Haberler