YAŞAM - YEME - İÇME

Çilekli shortcake tarifi

Mayıs’ta ilk çilekleri yemiş, mest olmuştuk. Şimdi ise Osmanlı çileği dediğimiz o minik, kokulu, bol aromalılar tezgahta… İşte bu mis kokulu çileklerle yapabileceğiniz Çilekli Shortcake tarifi

profil
Doğa Huriye Özkaya
20.08.2023
Çilekli shortcake tarifi

Daha geçen gün ‘Bu yaz böyle güzel bir çilek yemedim’ diye içimden geçirdim. Ne zaman böyle güzel çilek bulsam, elim illa bu tarife gidiyor. Sizinle de paylaşmak istedim.

Shortcake adının da çağrıştırdığı üzere kolay yoldan bir kek veya kurabiye diyebiliriz çünkü ikisinin tam ortası, yumuşak bir kıvamı var. Meyveye doymak için muazzam lezzetli bir bahane… Özellikle hafta sonuna kurulan uzun kahvaltı sofralarının sonlarına çok yakıştırıyorum. Yazın da arasına dondurma kıstırıp kaçamak yapmaya çok uygun.

Yeteri kadar meraklandırdıysam, yağsız olduğunu da ucuna ekleyip bu güzel tarifi veriyorum. Önce çilekleri hazırlayın, o dinlenirken diğer kısımları hazır olacak.

  • 2 su bardağı iri doğranmış çilek  
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri (toz şeker de olur)  
  • 2 yemek kaşığı portakal suyu (yoksa bunu da atlayabilirsiniz)
  • 1/2 portakal suyu
  • 1-2 damla vanilya

Hepsini karıştırıp buzdolabında dinlendirin. Portakal suyu çileğe inanılmaz bir aroma daha ekliyor.

  • 150-160g un (250 ml’lik su bardağı kullanırsanız 1 bardak +1/4 bardak gibi) 
  • 1 tam paket kabartma tozu (10 gr)  
  • 1 çay kaşığı ucuyla tuz  
  • 2 yemek kaşığı toz şeker  
  • 2/3 paket (yaklaşık 140 ml) sıvı süt kreması  
  • 1 yumurta  
  • Üzerine serpmek için 1 yemek kaşığı esmer şeker

 

Shortcake için; un, kabartma tozu, tuz ve toz şekeri iyice karıştırın. Normalde bu kabartma tozu bu un miktarına çok çok fazla ama bu kabarık tatlının sırrı da aslında burada.

Fırını 180 dereceye ayarlayın, ısınsın. Unlu karışımın ortasını çukur yapın, krema ve yumurtayı çırparak ekleyin. Hepsini karıştırın, hafif yapışık bir hamur olacak. Ancak aşırı cıvık olursa belki bir yemek kaşığı un ekleyebilirsiniz. Kıvamı bir kurabiye hamurundan cıvık olmalı ama bir kek hamuru kadar da akışkan olmamalı.

Bu haliyle hamuru mutlaka 10 dakika kadar dinlendirin, hafif kabarma başlayacak. Bir fırın tepsisine yağlı kağıt yayın.

Dinlenmiş hamurdan iki kaşık yardımıyla beş parça top çıkarın. Tepsiye yüksek dev tepeli kurabiyeler gibi şekil verin. Şekli dağınık görünebilir sorun değil. Üstlerine biraz şeker serpin. Isınmış olan fırında sadece 12 dakika kadar pişsin, çıkarın.


Krema

  • 200 ml buz gibi soğuk sıvı süt kreması (yerine taze kaymak da kullanabilirsiniz)  
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri  
  • 1-2 damla vanilya

Hepsini karıştırıp mikserin en yüksek devrinde çırpın, kabarsın. Buzdolabında 15-20 dakika kadar dinlendirin. Dilerseniz, yerine direkt vanilyalı dondurma da kullanabilirsiniz, o zaman bu aşamayı atlayın.

Shortcakeler fırından çıkınca 5-10 dakika dinlenmesini bekleyin, ardından hamburger ekmeği gibi enden ikiye bölün. Arasına önce kremanızı veya dondurmayı ekleyin. Üzerine portakal suyunda marine ettiğiniz çileklerden bolca ekleyin, fazla suyunu süzerek koyarsanız daha hoş olur. Sonra shortcake’in üst kısmını örtün. Biraz daha krema ve çileğe hayır denmez bence :) Afiyet olsun.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog