İYİ HİSSET - BESLENME

Sağlıklı beslenmenin temelini çocuklukta atmak için öneriler

Birçok ebeveyn için, çocuklarının sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak en önemli önceliktir. Ancak, çocuklukta beslenme hakkında sürekli değişen bilgiler ve öneriler nedeniyle, neyin en iyi olduğuna karar vermek zor olabilir. Diyetisyen Esra Akar, çocuklukta beslenmenin önemini, en iyi uygulamaları ve sağlıklı bir öğün için lezzetli bir tarif yazdı

Sağlıklı beslenmenin temelini çocuklukta atmak için öneriler

Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak çocukların hem şimdiki, hem de gelecekteki sağlıkları için kritik öneme sahiptir. Dikkatli planlama, çeşitlilik ve eğlenceli yemeklerle, çocuklara sağlıklı bir yaşam için sağlam bir temel oluşturabilirsiniz.

Çocukluk, fiziksel ve bilişsel gelişim için kritik bir dönemdir. Bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak; çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılamalarına, optimum büyüme ve gelişme göstermelerine ve kronik hastalıkların riskini azaltmalarına yardımcı olabilir.


Çocuklar, büyüme ve gelişme için çeşitli besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Protein; kas gelişimi için esastır, kalsiyum ve Fosfor; kemik ve diş sağlığı için kritiktir, demir;  enerji üretimi ve oksijen taşınması için gereklidir, Omega-3 yağ asitleri ise beyin gelişimi için önemlidir.


1. Düzenli öğün zamanları: Çocuklar, gün boyunca enerji için düzenli öğünlere ihtiyaç duyarlar. Ana öğünler ve sağlıklı ara öğünlerle enerjilerini korumalarına yardımcı olabilirsiniz.

2. Öğünleri birlikte yemek: Ailece birlikte yemek yemek, çocuklara doğru beslenme alışkanlıkları kazandırabilir. Ayrıca, yemekleri birlikte yapmak, çocukların yemekle olan ilişkilerini geliştirebilir.

3. Çeşitlilik: Farklı gıdalar sunarak, çocukların yeni tatları keşfetmelerini sağlayabilirsiniz. Bu, daha dengeli bir diyetin temelini atar.


Mini pizzalar, çocukların hem yapmaktan, hem de yemekten keyif alacağı bir tariftir. Sebzelerle birlikte sunulduğunda hem lezzetli, hem de besleyici bir öğün oluşturabilirsiniz.

 

Malzemeler

  • Tam buğday unlu mini pizza tabanları (Hazır satın alabileceğiniz gibi evde de hazırlayabilirsiniz.)
  • 1 su bardağı rendelenmiş mozzarella peyniri
  • Yarım su bardağı pizza sosu (domates bazlı)
  • 1 adet küçük boy kırmızı biber
  • 1 adet küçük boy yeşil biber
  • 1 adet havuç
  • 10-12 adet mantar
  • 1 çay kaşığı kekik (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı

 

Yapılışı

  • Fırını önceden 180°C'de ısıtın.
  • Pizza tabanlarını bir fırın tepsisine yerleştirin.
  • Her bir pizza tabanının üzerine pizza sosunu eşit miktarda sürün.
  • Kırmızı ve yeşil biberleri, havucu ve mantarları ince ince doğrayın.
  • Doğranmış sebzeleri pizzaların üzerine serpiştirin.
  • Üzerine rendelenmiş mozarella peynirini ekleyin.
  • Zeytinyağını ve kekiği serpin.
  • Pizzaları 10-12 dakika ya da peynirler eriyip altın rengini alana kadar fırında pişirin. Soğumadan sıcak olarak servis yapın.

 

Bu tarif, çocukların sebzeleri daha çekici bir şekilde tüketmelerini sağlar. Aynı zamanda, çocuklarınızla birlikte bu mini pizzaları hazırlayarak mutfakta eğlenceli vakit geçirebilirsiniz. Sebzeleri ve şekilleri değiştirerek çeşitlilik katabilir, çocuğunuzun sevdiği malzemeleri ekleyerek ona özel pizzalar hazırlayabilirsiniz.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog