İYİ HİSSET - BESLENME

Sahur sofrasında neler olmalı?

Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı sahurda ve iftarda karşılamak zorundayız. Yapılmadığında gün içinde yorgunluk uyku hali gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur, sahurda beslenmeye dair sağlıklı önerilerini paylaştı.

profil
Diyetisyen Burcu Yıldız Uğur
20.06.2016
Sahur sofrasında neler olmalı?

Ramazan ayının yarısını geride bıraktık. Ama hala danışanlarımdan sahura kalkmadıklarını duyuyorum, o nedenle bir kez daha sahurun önemini hatırlatmak istedim. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmak sağlıklı değildir. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı sahurda ve iftarda karşılamak zorundayız. Yapılmadığında gün içinde yorgunluk uyku hali gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Aynı zamanda kan şekeri dengesi, sindirim, mide bağırsak sağlığı, dehidrasyon kontrolü için de sahur önemlidir.

Sahurda seçtiğimiz besinler;

-Midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmamalıdır.

-Doğru karbonhidrat kaynağı olmalıdır ( tam buğday ekmeği…)

-Sıvı alımını desteklemelidir. (şekersiz komposto …)

-Protein, karbonhidrat ve yağ dengesi sağlamalıdır.

-Yağlı tohumların kavrulmamış olanlarını tercih edilmelidir. Kavrulmuş yağlı tohumlar içerdikleri tuz sebebiyle gün içinde susuzluğun artmasına sebep olabilir.

-Uykuya geçişinizi kolaylaştıracak yiyecekler olmalıdır.

-Bağırsak sorunu yaşamamanız için lif açısından zengin olmalıdır

Sahur örnek menüler:

 

·         1 dilim peynir,   1 yumurta, 1 meyve, 2 ceviz, 2 dilim tam buğday ekmeği, 1 bardak süt

·         1 su bardağı kadar haşlanmış kepekli makarna, peynir veya yoğurt, domates, salatalık  

·         ½ yufkadan yapılmış sebzeli, peynirli börek, 1 su bardağı ayran, 1 meyve, 10 badem, Salatalık, domates

·         1 kase çorba,1 tabak sebze yemeği, yoğurt, 1 dilim ekmek, şekersiz komposto

 

Sahurda dikkat!

-Çok tuzlu ve baharatlı yiyecekler yenilmemelidir. Gün içerisinde susamanıza neden olur.

-Bir Ramazan klasiği olan pideyi iftarda tercih edin sahurda tam buğday veya tam çavdar ekmeği seçin. Çünkü tam tahıllı unlardan yapılmış ekmek daha uzun süre tok tutar.

-Sucuk, salam pastırma gibi ürünler doymuş yağ içeriği yüksek olduğu için tercih etmemeye çalışın. 

-Zeytininiz tuzsuz olsun ya da yerine fındık, badem, ceviz yiyebilirsiniz.

-Su içmeyi ihmal etmeyin.

Ramazan ayı fit tarif;

Kahve çikolatası

-5 adet kuru hurma, 5 gün kurusu, 2 yemek kaşığı kakao, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi, 10 badem

Hurma, gün kurusu kayısıyı bir gün önceden suya koyun ertesi gün yumuşamış kayısı ve hurmaları, kakao, hindistan cevizi ve badem ile blendırdan geçirin. İstediğiniz şekli vererek tüketebilirsiniz.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog