İYİ HİSSET - BESLENME

Bayrama özel diyet ipuçları

Özel günler tüm dünyada yemek şölenlerine döner peki ya sonrası? Ağrıyan mideler, yükselen tansiyon, şeker, kolesterol değerleri, hazımsızlıkla sızlayan ya da tembelleşen bağırsaklar değil mi? İşte bir kez daha benzer tablolardan nasibimizi almamak için beslenme disiplinini kaybetmeden keyifli ama ölçülü yiyerek bir bayram kutlaması yaşamaya ne dersiniz?

profil
Berrin Yiğit
12.08.2019
Bayrama özel diyet ipuçları
  • ‘En iyi ve sağlıklı et ölçülü miktarda tüketilendir’ mantığından yola çıkarak 1 veya en fazla 2 iskambil destesi kadar tüketin.  
  • Tabağınızın yarısını salatalara, haşlanmış ya da ızgara sebzelere ayırın. Böylece hem kalori dengesi sağlarsınız hem de hazımsızlığı önlemiş olursunuz. 
  • Özellikle kolesterol ve ürik asit yüksekliği sorunu olanlar kırmızı eti  dikkatli miktarlarda yemelidir.
  • Eti rahat sindirmek için baharatlardan faydalanın. Özellikle biberiye, kekik, sarımsak, adaçayı, köri, fesleğen, tarhun, hardal tozu ve tabii ki pul biber ete en çok yakışan aromalardır. Marine edecekseniz biraz zeytinyağı veya sirkeyle hazırlanmış sosa baharatlarınızı ekleyin.
  • Yemeklerden sonra sindirim çayı ile rahatlayın. Özellikle sindirim sisteminin normal günlere nazaran daha çok zorlandığı bugünlerde kafein alımını kısıtlayın. Çay, kahve yerine özel sindirim çayı için. 
  • Güne adaçayı ile başlayıp, nane-papatya karışımı ile bitirmek de mide ve bağırsakları rahatlatır.
  • Su içmeyi unutmayın. Su, depolanmayacağı için bayram seyran dinlemeden günde 2 litre su içmeye gayret edin. 
  • Düşük kalorili tatlılar hazırlayın. Tariflerime bir göz atın derim .
  • Chia pudingli meyve salataları, bitter çikolata batırılmış meyveler, şekersiz meyveli muffinler, pekmez, diyet gofret ve mısır gevreği ile yoğrulmuş minik tartoletler, light profiteroller, diyet dondurmalı tarçınlı çilek, ayva veya armut tatlısı fazla yenen yemeklerin üzerine hafif tatlar katacaktır. 
  • Etiniz güvenli mi? Doğru saklıyor musunuz? Kurban Bayramı’nda evinize biraz daha fazlaca et girebilir. Bu nedenle saklama kurallarına dikkat edilmelidir. 
  • Etlerinizi yağlı pişirme kağıdına sararak, buzdolabı poşetlerine veya saklama kaplarına koyarak buzdolabında 3-5 gün, derin dondurucuda 6-12 ay saklayabilirsiniz. Bunun için etlerinizi küçük porsiyonlara ayırmalı, çözdürmeyi sağlıklı yöntemlerle yapmalısınız. Çözdürme için buzdolabının alt raflarını ya da mikrodalga fırın kullanmalısınız. Etinizi pişirirken içinin homojen ısındığından emin olmalısınız hatta bunun için özel termometrelerden de faydalanmalısınız. Marine edeceğiniz kabın ise metal veya alüminyum olmamasına dikkat etmelisiniz. 
     
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog