YAŞAM - YEME - İÇME

Ev yapımı hamburger tarifi

Ev yapımı hamburger, hamburgerlerin hem en masumu hem en lezzetlisi! Bloom&Bake şefi Şükrü Kıyaklı hamburger ekmeği, hamburger köftesi, karamelize soğan, ev yapmı mayonez ve baharatlı patates tarifi paylaştı.

profil
Şükrü Kıyaklı
26.04.2020
Ev yapımı hamburger tarifi

Malzemeler

•    500 gr un -4.5 su bardağı 
•    2 yumurta
•    100 ml süt -1/2 su bardağı
•    50 gr tereyağ -yaklaşık 2 yemek kaşığı
•    2 tatlı kaşığı toz şeker 
•    1 çay kaşığı tuz
•    25 gr yaş maya 
•    100 ml su 
•    2 yumurta sarısı 
•    Susam – Çörek Otu

Yapılışı 
• Öncelikle derin bir kaseye maya, ılık süt ve şekeri koyup karıştıralım.
• Ardından içerisine un, tuz ve yumurtaları ekleyip yoğuralım.
• Hamurun kıvamına göre suyun yarısını ekleyip yoğuralım.
• Tereyağını ekleyip hamuru kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuralım.
• Üzerini streç film ile kapatıp 25 dakika mayalanması için bekleyelim.
• Mayalanmış hamuru eşit parçalara bölelim yaklaşık 6-8 adet çıkacaktır.
• Gramaj olarak 120-150 gr. arasında olacaktır.
• Parçalara böldüğümüz hamurları yuvarlak şekil verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine geniş aralıklarla dizelim.
• Her tepside 6 adet hamburger ekmeği olacaktır.
• Tepsiye dizdiğimiz hamurları iki katına çıkacak şekilde yaklaşık 30 dakika tepsi mayalandırması yapalım.
• Mayalanan hamurların üzerine yumurta sarısı, susam isteğe göre çörek otu serpip önceden ısıtılmış 220 derecede 6 dakika, 190 derecede 5-6 dakika içini çekinceye ve eşit şekilde kızarıncaya kadar pişirelim.
• Pişen hamburger ekmeklerimizi soğutmaya alıp beklemeye devam edelim .
  

*Yapılan hamburger ekmeklerinden servis edilen kadarını alıp kalanları teker teker streçleyip buzdolabının buzluğunda saklayabilir, hamburger yapacağınız zaman çözülmesini bekleyip ısıtıp ilk günkü tazelikte kullanabilirsiniz.


Malzemeler

•    600 gr kıyma 
•    1-1.5 çay kaşığı tuz
•    Yarım çay kaşığı karabiber
•    İsteğe göre pulbiber
•    İsteğe göre kimyon 
•    1 yemek kaşığı hardal 

Yapılışı 

•    Geniş bir kabın içerisine kıymayı, hardalı ve  tüm baharatları koyup yoğuralım.
•    Baharatlar ile özleştikten sonra köfteyi 6 eşit parçaya yaklaşık 100-110 gr bölüp ekmeğin genişliğinden 1-2 cm geniş tutalım.
•    Yağsız tavada veya fırın ızgara ayarında istediğiniz pişirme süresinde pişirip hamburger için hazırlayabiliriz.


Malzemeler

• 6 büyük soğan 
• 1 tatlı kaşığı şeker
• ½ çay kaşığı tuz

Yapılışı 

• Soğanları soyup ortadan ikiye kestikten sonra uzunlamasına (piyazlık soğan gibi) doğrayalım .
• Yağsız bir tencereye soğanları alıp üzerine şekeri ve tuzu koyup karıştıralım ve kapağını kapatıp orta ateşte terlemesi (Soğanın suyunu salması ve acısını atması) için bir süre bekleyelim.
• Soğanları 5 dakika sonra karıştırıp kapağı açık şekilde bekletelim.
• Ara ara karıştırarak karamelize olmasını bekleyelim.
•Şeker sayesinde rengi pemleştikten sonra kahverengiye doğru gidecektir.
• İstenilen renk oranına gelince ocağı kapatıp servis edebilirsiniz.


Malzemeler

•    2 yumurta sarısı 
•    Karabiber 
•    Tuz 
•     2 çay kaşığı limon suyu 
•    1-1/5 su bardağı sıvı yağ


Yapılışı 

• Derin bir kapta öncelikle yumurta sarılarını koyup çırpmaya başlayalım.
• İçerisine limon suyunu, tuzu ve karabiberi de ekleyip çırpalım.
• Ardından içerisine yavaş yavaş olacak şekilde sıvı yağı koyalım ve içerisine sıvı yağı akıtırken de çırpmaya devam edelim.
• Sıvı yağın tamamını ekledikten sonra yumurtalar kabaracak ve kıvam alacaktır.
• Karışım koyulaşınca mayonezimiz hazır olacaktır.
• Dolapta 2 gün muhafaza edebilirsiniz.

Bonus: Fark yaratan 5 pratik sos tarifi


Malzemeler (6 kişilik) 

• 6 adet hamburger ekmeği
• Marul 
• Domates
• Kornişon turşu
• Karamelize soğan  
• Hardal 
• Ev yapımı mayonez
• Cheddar peyniri
• Hamburger köftesi

1. Yaptığımız hamburger ekmeklerini eşit bir şekilde ikiye bölelim ve iç taraflarını tost makinesinde hafif kızartalım.
2. Ardından ekmeğin bir parçasına mayonezi diğer parçasına hardalı sürelim.
3. Bir tavaya pişen veya pişmeye yakın olan köftelerin üzerine birer kare parça cheddar peyniri koyup ısı ile erimesini sağlayalım.
4. Ekmeğin alt kısmına marulu, domatesi ve turşuyu koyalım.

5. Ardından üzerine erimiş olan peynirli köfteyi de koyalım.
6. En son üzerine yapmış olduğumuz karamelize soğanı da koyup diğer parçayı da ekleyip servis edelim.


• İsteğe göre miktarı belirlenmiş patatesleri soyup yıkayalım ve elma dilimi ya da baton şekilde doğrayıp üzerine karabiber, kırmızı toz biber, kekik, tuz ve istediğiniz baharatlar ile birlikte zeytinyağı koyup karıştıralım.
• Yağlı kağıt serilmiş tepside önceden ısıtılmış fırında yumuşayıp renk alıncaya kadar pişirelim.
• Hamburgerinizin yanına servis edebilirsiniz.

Bonus: Hassas ciltler için bakım önerileri


Önceki ve Sonraki
Haberler