YAŞAM - YEME - İÇME

Fark yaratan 5 pratik sos tarifi

Salatadan makarnaya en basit yemeklere bile ev yapımı soslarla lezzet katabilirsiniz. Şef Şükrü Kıyaklı püf noktalarıyla ev yapımı ketçap, mayonez, barbekü, beşamel ve velute sos tarifleri paylaştı...

profil
Şükrü Kıyaklı
27.10.2020
Fark yaratan 5 pratik sos tarifi
  • 400 gr domates
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 diş karanfil
  • 1 adet defne yaprağı
  • Karabiber- tuz 

 

1. Soğanı ve sarımsakları soyup blenderdan  geçirelim ve ardından 1 yemek kaşığı toz şeker ile birlikte orta boy bir tencereye alıp sotelemeye başlayalım.
2. Domatesleri soyup  ortadan 2 parçaya bölerek blenderdan geçirelim.
3. Renk değiştiren soğan ve sarımsağa domatesleri ekleyip kavurmaya başlayalım.
4. Karanfili havanda ezin, defne yaprağı ve biber salçası ile birlikte domateslerin üzerine ekleyin ve ardından sirke, zeytinyağı, karabiber ve tuzu da ilave ederek domatesler suyunu çekmeye başlayıncaya kadar pişirin.
5. Karışım suyunu çekmeye başlarken içinden defne yaprağını çıkarıp ardından karışım blendera alındıktan sonra pürüzsüz bir kıvam oluncaya kadar çekelim.
6. Ardından tekrar tencereye alıp istenilen kıvama gelinceye kadar çektirelim.
7. Pişen ketçabı kavanoza alıp dışarda sıcaklığı gittikten sonra buzdolabında muhafaza edelim.

 


Malzemeler

•    2 yumurta sarısı 
•    Karabiber 
•    Tuz 
•     2 çay kaşığı limon suyu 
•    1-1/5 su bardağı sıvı yağ


Yapılışı 

• Derin bir kapta öncelikle yumurta sarılarını koyup çırpmaya başlayalım.
• İçerisine limon suyunu, tuzu ve karabiberi de ekleyip çırpalım.
• Ardından içerisine yavaş yavaş olacak şekilde sıvı yağı koyalım ve içerisine sıvı yağı akıtırken de çırpmaya devam edelim.
• Sıvı yağın tamamını ekledikten sonra yumurtalar kabaracak ve kıvam alacaktır.
• Karışım koyulaşınca mayonezimiz hazır olacaktır.
• Dolapta 2 gün muhafaza edebilirsiniz.


Malzemeler 
•    50 gr un 
•    50 gr tereyağ
•    850 gr süt
•    Muskat cevizi-tuz-karabiber

Beşamel sos nasıl yapılır? 
•    Orta boy bir tencereye tereyağı koyup eritelim .
•    Ardından unu ilave edip kokusu gidinceye kadar kavuralım.
•    Un bir taraftan kavrulurken başka bir tencerede sütü kaynatalım .
•    Un renk değiştirmeden kavrulunca azar azar sütü ekleyerek pişirmeye devam edelim .
•    Hafif kıvamlanınca içerisine muskat cevizi,tuz ve karabiber ekleyip altını kapatalım.


Bu sos genellikle çorbalarda kıvam arttırıcı ya da tavuk, balık yemeklerinde zenginleştirici sos olarak kullanılmaktadır.

•    500 ml tavuk suyu-balık suyu 
•    1.5 yemek kaşığı un 
•    1.5 yemek kaşığı tereyağ 
•    1 soğan
•    3-4 dal maydanoz sapı
•    1 adet defne yaprağı
•    2 dal taze kekik
•     4-5 adet tane karabiber
•    1 diş sarımsak

Nasıl yapılır?

  • Sos velute yapımı hemen hemen beşamel sos yapımına benzemektedir.
  • Sos yapımına ilk olarak  soğanları doğrayıp tereyağı ile kavurmaya başlayalım.
  • Ardından içerisine unu ekleyip hafif renk alıncaya kadar karıştırmaya devam edelim.
  • Balık ya da tavuk hangisini istiyorsak karışıma seçilen suyu ekleyip çırpma teli ile dikkatli bir şekilde karıştıralım.
  • Ardından bir bone ya da tülbent içerisine yukarıda yazılan baharatları koyup kaynayan sos içerisine koyalım.
  • Baharatlar ile bir kere kaynadıktan sonra içerisinden çıkartalım ve sos 3/1 oranına düşecek şekilde kısık ateşte çektirelim.

  • 300 gr ketçap 
  • Tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 çorba kaşığı sirke 
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı acı toz biber 
  • 2 tatlı kaşığı pekmez
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 2 tatlı kaşığı soya sosu 
  • 1 tatlı kaşığı kişniş (isteğe göre )
  • 4 diş sarımsak
  • 6 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • 5 dal taze kekik 
  • 1 bardaktan biraz az su

 

Nasıl yapılır?

  • Öncelikle sosa başlarken soğan ve sarımsakları soyup mutfak robotunda çekin ve sonra tencereye alıp zeytinyağı ile birlikte 5/6 dakika kadar kavurun.
  • İçerisine daha sonra ketçap ilavesi yapın.
  • Ardından soya sosu,tuz (içerisinde soya sosu olacağı için kontrollü bir şekilde tuz eklemesi yapın) kimyon, kişniş, toz biberi ekleyip karıştırın.
  • Daha sonra ekşilik ve tatlılık için sirke ve pekmezi ekleyip karıştırın.
  • Biraz kaynadıktan sonra içerisine kekiği ve suyu ekleyin.
  • Su çekerse tekrardan su ekleyebilirsiniz.
  • Ardından istenilen kıvama gelince ocaktan alıp süzgeçten geçirerek pürüzsüz bir sos elde edelim.
  • Kavanoza koyup buzdolabında saklayalım.  

 

Bonus: Ev yapımı hamburger tarifi


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog