YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Minikler için İstanbul’daki oyun grupları

Bebekleri ya da okul öncesi çocukları olan anne ve babalar genellikle; çocuklarının sosyalleşmesi, farklı aktiviteler yapabilmesi için birlikte katılabilecekleri oyun grupları arayışına giriyor. Oyun gruplarında çocuklar; ebeveynleri veya bakım verenleri denetiminde hem oyunlar oynuyor, hem de farklı aktivitelere katılıyorlar. Genellikle haftada bir gün, aynı gün ve saatte gerçekleşen oyun grupları; çocukların oynaması ve öğrenmesi için fırsat sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda dil gelişimine ve iletişime yardımcı oluyor, motor becerilerini destekliyor. Bebek ve çocuklar için güvenli-mutlu bir ortam sağlayan oyun grupları, onların ileriki yıllarda gidecekleri kreş, anaokulu, ilkokul gibi öğretim gruplarına daha kolay uyum sağlamalarına da yardımcı oluyor. İşte farklı yaşlardaki bebek ve çocuklar için İstanbul’daki oyun gruplarından bazıları…

Minikler için İstanbul’daki oyun grupları

Arnavutköy’deki Le Petit 100, kapılarını 2018 yılının Mayıs ayında açtı. Le Petit 100 tam anlamıyla bir ‘Kids concept’ store. Yani içerisinde çocuklar ve bebekler ile ilgili ihtiyaçlarınızı bulacağınız bir mağaza, çocuklar için atölye ve etkinlikler düzenlenen bir oyun alanı, bağımsız bir kafe ve kocaman bir bahçe bulunuyor. Atölyeler ve oyun grubu programları, atölye alanlarında ve bahçede gerçekleşiyor. Farklı yaş gruplarına hitap eden bu aktiviteleri uzman psikologlar, psikolojik danışmanlar ve okul öncesi öğretmenler yürütüyor. Duyusal gelişim atölyeleri, keşif atölyeleri, mutfak atölyeleri, sanat atölyeleri; Le Petit 100’deki atölyelerden sadece bazıları. 6-12 ay, 18-24 ay, 2-5 yaş için düzenlenen atölyeler 50 dakika sürüyor ve ısınma çemberi ile başlıyor. Ardından duyusal tepsisinde keşif, ince motor becerilerini geliştiren aktiviteler, kaba motor kaslarını geliştirici aktiviteler ve sanat aktiviteleriyle devam ediyor.


Bağdat Caddesi’ndeki KIDS&Co. Oyun Grupları; çocukları bilim, kitap, müzik, sanatla tanıştırırken, onların bilişsel, duygusal, motor ve sosyal becerilerinin gelişmesine de yardımcı olan farklı yaş gruplarına yönelik oturumlardan oluşuyor. 12-16 ay, 16-24 ay, 24-36 ay çocuklar için oyun grupları bulunuyor. Her hafta belirlenen bir başlık üzerine çember zamanında Türkçe ve İngilizce hikayeler okunuyor, şarkılar söyleniyor, sohbetler ediliyor ve oyunlar oynanıyor. Sonrasında haftalık konu başlığı çerçevesinde çocukların merak duygusunu, hayal gücünü ve yaratıcılıklarını geliştirecek aktiviteler yapılıyor. Bir de 3-9 ay aralığındaki bebekler için Bebeğim&Ben adında bir program bulunuyor. Tüm atölyelerin içerikleri psikolog ve psikolojik danışmanlar tarafından yapılandırılmış olup yine konunun ilgilisi psikolog veya çocuk gelişimi uzmanları tarafından yürütülüyor. 


Tarabya’daki Minds Up’ın ana misyonu; okul öncesi dönemde çocukların zihinsel, sosyal ve duyusal gelişimini oluşturulan gruplarla desteklemek. Programdaki gruplar, STEAM  metodu ile kurgulanmış. STEAM; Science (bilim), Technology (teknoloji), Engineering (mühendislik), Art (sanat) ve Mathematics (Matematik) disiplinlerinin birbirleriyle entegre olduğu bir öğrenme metodu. Bu alanlarda yetkin bireyler yetiştirmeyi amaçlayan STEAM, çocuklara zeka ve yaratıcılıklarını geliştirmenin yanı sıra problem çözme, eleştirisel düşünme, farklı bakış açısı geliştirme, konsantrasyon ve dikkat güçlendirme gibi becerileri kazandırmayı hedefliyor. Minds Up’ta program, matematik öğretmeni ve STEAM eğitmeni Sezen Aydın tarafından yürütülüyor.


Bebek ve yetişkinlerin kendilerini rahat ve mutlu hissedeceği bir ortam olan La Atölye de Silvia; bebeklerin özgürce keşifler yapabileceği, heyecan çığlıklarının atıldığı, bol kahkahalı oyun gruplarına ev sahipliği yapıyor. Silvia Natan’ın sahibi olduğu atölyede ilk olarak her hafta bir konu belirleniyor ve bu konu üzerinden hikayeler anlatılıyor, şarkılar söyleniyor. Sonrasında sensory play (duyusal oyunlar), denge ile kaba motor aktiviteleri, ince motor aktiviteleri, Montessori yöntemi ile pekiştirilen aktiviteleri gibi dört istasyondan oluşan oyunlarla haftanın konusu destekleniyor. Paraşüt ve baloncuklarla da bebeklere veda zamanı gerçekleşiyor. La atölye de Silvia’da aylık ve haftalık gruplar şeklinde oyun grupları gerçekleşiyor. Bu huzurlu ortamda ebeveyn ve çocuklar içinde farklı atölyeler oluyor. 


Akran iletişimi ile çocukların yaşayarak öğrenmelerine yardımcı olmak üzere oyunla eğitimler veren PALP’da yaş gruplarına özel atölyeler düzenleniyor. 18-36 ay yaş grubuyla gerçekleştirilen duyu atölyesinde görüp, dokunup, koklayıp, tadına bakıp hissetmelerine yardımcı olmak üzere her hafta farklı bir temada atölyeler düzenleniyor. Bu sayede yaş grubunun sosyalleşerek, ince motor gelişimine kazanımlar sağlamasına yardımcı olunuyor. Ebeveyn/bakım veren eşliğinde dört haftalık olarak kurgulanan aylık oyun gruplarında ise maksimum yedi kişilik kontenjanlarda her hafta aynı gün ve saatlerde bir araya gelip ince ve kaba motor odaklı oyunlar oynanıyor. Akran iletişimiyle yaş grubunun ince ve kaba motor gelişimine yönelik hazırlanan programda; ritim, hareket, duyusal oyunlar ve yaş grubuna yönelik STEAM oyunları ile sosyalleşerek öğrenmeye katkı sağlanıyor. Atölyeler; çocuk gelişimi uzmanı ve psikolog eşliğinde yürütülüyor.


“Her çocuk müzikal doğar, biz bu yönlerini beslersek, içlerindeki bu doğal ilham gelişir. Bunun için 0-36 ay değerli bir zamandır. Birçok gelişim basamağını desteklediği için en iyi ve eğlenceli yol, onları, bebeklikten itibaren müzik atölyelerinde bir araya getirmektir” diyen Music&Joy, Amerika’da oluşturulan ‘Music Rapshody’ programını uyguluyor. Bu program ile bebekler her hafta ukulele, flüt dinleyerek, çeşitli çalgılara eşlik ederek ses ve şarkılara sabit ritm tutmayı, şarkı ve notaları tanımayı deneyimliyor. Music&Joy’da 6-36 ay için anne-bebek müzik atölyesi ‘Music Rapshody’, 18 ay - 4 yaş için duyu ve hareket oyun grupları, erken dönem müzik eğitim sistemi ‘Prodigies Music’ ile piyano ve yan flüt atölyeleri düzenleniyor.


Uzman Gelişim Psikoloğu Begüm Köseler Özen ve Uzman Psikolojik Danışman Sıla Eser Çilo tarafından kurulan OLÂ, çocukları ve ebeveynlerini kapsayan oyun gruplarına, atölyelere, gelişimi destekleyici grup çalışmalarına ve farklı ekollere dayalı psikolojik danışmanlık süreçlerine ev sahipliği yapıyor. OLÂ’da 9-42 ay arası bebekler, çocuklar ve ebeveynleri ile oyun grupları düzenleniyor. Oyun gruplarında programların içeriği; bebeklerin ve çocukların gelişim alanlarını desteklemek, akran temasını artırmak, uzmanlar tarafından ebeveynlik yolculuğunda ebeveynlere eşlik etmek amacıyla hazırlanmış. OLÂ'da tek seferlik Keşif Atölyeleri’ne de katılabilirsiniz. Keşif Atölyeleri’nin içeriği; çocukların ev dışı farklı bir ortamda akranlarıyla zaman geçirmesi, grubun liderliğini sürdüren uzmanın yönergelerine göre çalışmalarda aktif rol alması, bakım vereniyle birlikte keyif ve neşe dolu anlar geçirmesini sağlamak üzere tasarlanmış.


Çiftehavuzlar Göztepe’deki Aloha Ebeveyn ve Çocuk Gelişim Merkezi’nde okul öncesi öğretmeni, psikolog, çocuk gelişimci, müzik öğretmeninden oluşan ekip; 9 - 48 ay çocuklara yönelik oyun grupları ve atölyeler düzenleniyor. Aloha’da oyun grupları 9 - 12, 13 - 16, 17 - 24, 25 - 30, 18 -  36, 30 -  42 ay grupları ile aylık dönemler halinde ilerliyor, haftanın belli gün ve saatinde aynı çocuklarla başlıyor ve devam ediyor. Çocukların ay gruplarına göre belirli kazanımlar hedefleniyor ve bu doğrultuda içerikler oluşturuluyor. Aloha’da ayrıca tek seferlik katılım sağlayabileceğiniz atölyeler de var; masal ve oyun atölyesi, mutfak ve sanat atölyesi, müzik, ritim hareket atölyesi ve duyusal oyun atölyesi gibi.


Hokus Pokus Çocuk Atölyesi’nde, Zerrin Tavukçuoğlu tarafından İngilizce ve Türkçe oyun grupları ve atölyeler düzenleniyor. Bu atölyelerle miniklerin yaparak, yaşayarak, gözlemleyerek ve oyunlar oynayarak keyifli bir şekilde öğrenmeleri hedefleniyor. Atölyesini 2021 itibariyle gezici duruma getiren Tavukçuoğlu; İstanbul’un iki yakasında da iki dilde kukla tiyatroları, oyun grupları, bilişsel ve deneyimsel atölyeler ile STEAM atölyeleri düzenliyor.


Önceki ve Sonraki
Haberler