YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Bebeklerde uyku eğitimine dair merak ettikleriniz

Geçtiğimiz hafta Buse Terim'in yazısında Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky'ye sorularınızı iletmenizi istemiştik. 'Kundak Uyku' olarak da tanıdığımız Pınar Hanım, sizden gelen soruları yanıtladı. Bebeklerde uyku eğitimine dair bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

profil
BT Ekip
31.03.2017
Bebeklerde uyku eğitimine dair merak ettikleriniz

Bebeğim yaklaşık 3,5 aylık ilk yattığından itibaren 5-6 saat kesintisiz uyuyor daha sonrasında da 3’er saatlik periyotlarla iki defa daha uyuyor. Ancak gündüz uykularımızda 40 dakikayı geçmeyen iki ya da üç periyotluk uykusu oluyor gündüzler için bu uyku düzeni sizce de yeterli mi?

-Bebeklerde gündüz uyku düzeni 4-6 ay arasında oluşmaya başladığı için 3,5 aylık bebeğinizin gündüz uykularındaki bu gibi düzensizlikler normaldir.

Uyku öncesi banyo işlemini gün aşırı uygulamak doğru mudur?

-Bebeğiniz 1 yaşından küçükse her akşam kısa bir duş öneririm. 1 yaşından büyük bebeklerde banyonun uyku açıcı etkisi olabiliyor, gözleyerek hareket etmek gerekli.

Kızım 15 aylık ve hala memede uyuyor. Bir yaşını geçmiş bir bebeğe uyku eğitimi nasıl verilir?

-Tabii ki, rahatlıkla verilebilir.

9 aylık bebeğim çok huysuz ve geceleri sürekli uyanıyor. Memede ya da ayağımda uyutuyorum. Nasıl bunu bir düzene sokabiliriz?

-Öncelikle bebeğinize memede veya ayakta değil, kendi yatağında uykuya dalmayı öğretmenizi öneririm. Aynı anda da yaşına uygun saatlerde gündüz ve akşam uykularına yatmalı. Bu 2 temel noktayı düzene sokarsanız uykularını daha iyi alacağına ve huysuzluğunun önemli ölçüde azalacağına inanıyorum.

2 aylık bebeğim var. Bebeğim beşiğinde değil sadece benim yanımda uyuyabiliyor. Ne zaman beşiğine koysam ağlıyor ve uykusunda uyanıyor. Beşiğine alıştırmak için ne yapmalıyım?

-Bu aylarda kundaktan fayda sağlayabilirsiniz. Beşiğe koyduğunuzda ağlarsa emzik de vererek pışpış yapmayı deneyebilirsiniz. Yaşı henüz çok küçük olduğundan daha kolay alışacaktır beşiğine, ilerleyen aylarda bu tip alışkanlıkları değiştirmek daha zor olur.

Bebeklerde gündüz uykusu nasıl olmalı?

-Yaşa göre çok değişen bir yanıt. Bebeğinizin yaşını belirtirseniz daha net yanıt verebilirim.

Bebeğim sadece memedeyken, emerek uyuyabiliyor. Bebekleri buna alıştırmak doğru mu? Bu durumdan nasıl vazgeçirebiliriz?

-Doğru değil ancak yenidoğan döneminde bazen zorunda kalabiliyoruz bebeğimizi memede uyutmaya. Böyle bir durum söz konusu ise bebek mümkün olduğunca buna alışmadan, mümkünse 4. aydan itibaren yavaş yavaş yatağa daha ayık konmaya başlanabilir. Böylece gece uyanmalarında da emmeden kendi kendine uykuya dönebilme ihtimali artacaktır.

33 aylık kızımın doğuştan bademcik ve geniz eti problemi var. Bu nedenle gece uykularında özellikle doğduğundan beri düzen oturtamadık. Çünkü hep nefes alma noktasında tıkanma söz konusu olup uyanıyordu. 2 yaşından sonra rahatlama oldu ancak uyku sorununu atlatabilmiş değil. Gece uykusunda sürekli ağlayarak uyanıyor. Alışkanlık yaptığını fark ettik. Pınar Hanım ne tavsiye eder?

-Bu konuda doktorunuza danışmak daha doğru olur ancak uyku açısından bakarsak, gerektiği kadar destek vermek önemli. Yani, gece uyanmalarında verdiğiniz destek nefes alma sıkıntısına yönelikse tabii ki verilmeli. Ancak bu şekilde değil de sadece alışkanlıktan kaynaklı ise (sallamak gibi) yavaş yavaş bu alışkanlık bırakılmalıdır.

Bebeğim 6. ayını doldurdu. Doğduğu günden beri reflü rahatsızlığı var. Gece uykusunda dahi fışkırır tarzda kusuyordu. Hal böyle olunca hep yanımda yatırdım. Şimdi gece kusmaları azaldı. Beşiğine yatırıyorum iki haftadır. Ama gece saat başı hatta bazen yarım saatte bir uyanıyor. Emmeden asla uyumuyor. Aç olmadığını biliyorum ama ne yaptıysam emzirmeden uyutamıyorum. Bu sık uyanma ve sürekli meme emmek isteme sorunu için bir öneriniz var mı?

-Reflü sorunu olan bir bebeğin gece bu kadar sık emmesi bu sorunu daha da tetikleyecektir. Saat başı emmesinden sizi emzik niyetine emdiğini anlıyorum ve kesinlikle bu alışkanlıktan kurtarmanızı öneriyorum bebeğinizi. Yanında olup pışpışlayarak çözebilirsiniz bu sorunu, tabii ki bir miktar ağlama mutlaka olacaktır, pışpışlamayı sizin yerinize baba yaparsa daha kolay sonuç alabilirsiniz, sizi görünce emmek istemesi muhtemeldir.

6 aylık oğlum sandalyede beraber sallanmadan uyumuyor. Çoğu kez denedim yatağına yatırıp karanlıkta uyumasını ama başaramıyorum o kadar çok ağlıyor ki sonunda nefesini bile tutuğu oluyor. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

-Maalesef alışkanlık değiştirdiğimiz tüm eğitimlerde bir miktar ağlama olur. Sallanma hızınızı yavaş yavaş azaltarak önce koltukta sallanmadan oturur hale gelmenizi, sonrasında yatağa geçiş yapmanızı öneririm.

24 günlük bebeğim var, gaz sancısından dolayı gündüzleri neredeyse bir saatten daha uzun bir uykusu olmuyor ve uyanıkolduğu zamanlar da genelde ağlıyor. Gündüz uykusu için ne önerebilirsiniz?

-Bu aylarda çok doğal bir durumdur bu. Ancak yine de tüm uykularda yarım kundak ve alırsa emzik kullanabilirsiniz.

2 aylık bebeğimi gündüzleri sadece ayağımda sallayarak uyutabiliyorum. Yatırdığımda ise hemen ağlayarak uyanıyor. Ne yapabilirim?

-Bu aylarda bebeğinize uyku konusunda ne verirseniz, aylar veya hatta yıllarca bu alışkanlıkların sürebileceğini bilerek ilerlemenizi öneririm. Yol yakınken sallama alışkanlığından vazgeçip bebeğinizi yarım kundak ve emzik yardımıyla yatağında uykuya dalmaya alıştırmanızı öneririm.

4 aylık bir kız bebeğim var uyku düzeni ile alakalı Buse Hanım yazınızı okudum aklıma takılan bir konu var gece uykusundan uyandırmadan Nil'i beslediğinizi yazmışsınız peki gazını çıkarırken uyanmıyor mu çünkü benim bebeğim gece gaz çıkarırken çok zorlanıyor ve uyanıyor gazını çıkarmaya uğraşırken bu kez de uykusu bölünüyor. Bu konuda fikirlerinizi alabilir miyim lütfen? Neyi nasıl yapmam gerekir?

-Uyku öğününe 4-6 arasında başlıyoruz ve bu aylarda uyku öğünü verdikten sonra gaz çıkartmaya gerek olmuyor.

Kaç aylık olduğunda gece boyu uyanmadan uykuda olmasını beklemeliyiz?

-Doktorunuzun onayı olursa, 6 aydan sonra gece 1 beslenme – 10 aydan sonra da hiç beslenmeden gece 10-12 saat uyuyabilirler. Ancak her bebeğin kendine özel olduğunu unutmamak gerekir, bu oldukça genel bir bilgidir.

Gündüz sadece memede ya da kolda sallayarak uyuyan bebeğime kendi kendine uykuya geçmesini nasıl öğretebilirim?

-Sallama hızınızı yavaş yavaş azaltarak birkaç hafta içerisinde yatağına uyanık yatırmaya başlayabilir, yatakta ağlarsa pışpış ile sakinleştirebilirsiniz.

Emzik kullanmayan bebekler için ne tavsiye edersiniz?

-Her bebek emzik kullanmaz gayet normal. 4 aydan sonra uyku arkadaşı edindirebilirsiniz.

Bebek kundakta ne kadar kalmalı bunun bir süresi var mı? Kundağı her uykuya dalmadan önce yapıp, uyandıktan sonra açmamız yeterli oluyor mu?

-Bebeğinizi 4-6 aylık olana kadar kundaklamanızı öneririm. Uykuya dalarken yapıp uyandığında açılmalıdır. Kollardan sıkı, bacaktan geniş bir kundak yeterlidir. Pratik olması açısından cırt cırtlı veya fermuarlı kundaklar da tercih edilebilir.

Bebeğim kolik döneminde sallayarak uyumaya alıştı. Bu alışkanlıktan nasıl vazgeçirebilirim?

-Sallama hızınızı yavaş yavaş azaltıp yatağa uyanık koymaya başlayabilir, yatakta ağlarsa pışpışlayarak sakinleştirebilirsiniz. Bu geçiş haftalar sürebilir ancak sabırlı ve kararlı olursanız sonuca mutlaka ulaşırsınız.

Pınar Hanım uyku eğitimlerindeki ağlatma metodunu öneriyor mu?

-Bebeğinizin uyku alışkanlıklarını değiştiriyor ve ona sallanmadan-emmeden yatağında uykuya dalmayı öğretiyorsanız bir miktar ağlama ve protesto mutlaka olacaktır. Çünkü bebeğiniz aylardır o desteklerle uyumaktadır. Burada önemli olan bebeğinize ve kendinize en uygun uyku eğitim metotlarını seçerek sabırlı ve kararlı şekilde uygulamaktır.

Bebeğim 5 aylık ilk doğduğu dönemde inanılmaz gazlı bir bebekti ve bu yüzden yanımızda yattı ayırmadık kızımızı çalıştığım için çok özlüyor geceleri dokunarak sarılarak öperek uyumak istiyor ayrıca geceleri hala mama için uyanıyor inanılmaz yoruluyorum uykusuzluktan baş ağrılarım çoğaldı bana da yardımcı olur musunuz?

-Eğer siz de aynı yatakta uyumaktan memnunsanız tabii ki buna devam edin. Ancak bu uyuma şeklinde hem siz hem de bebeğiniz uykusuz kalıyorsanız, öncelikle gündüz uykularında kendi odasında ve yatağında yatırmaya başlayıp sonrasında geceleri de yatağına geçirebilirsiniz.

Benim bebeğim ilk 7 ay hiç uyumadı denebilir, yani 12 saat uyutamadığım günler geceler çoktu. 7. ayda Kim West metoduyla 15 günde deliksiz gece uykusuna kavuştuk ancak sonrasında çok tutarlı davranmadığımı kabul etmeliyim. Aman diş çıkarıyordur, ay bu akşam pek bir şey yemeden uyumuştu derken düzeni bozdum. Şimdi 20 aylık ve gecede ortalama 4 kere uyanıyor. Metodu tekrar uygulamaya çalıştığımda daha dirençli davranıyor. Sormak istediğim acaba bu kadar büyümüş bir bebek için geç mi oldu, onu artık bu metotlarla uyutmaya çalışmak yanlış mı olur?

-Hayır hala çözebilirsiniz, evet yaşı büyük olduğu için biraz daha zorlayabilir ancak bunu bir kez yapmışsınız, yine yapabilirsiniz emin olun.

Doktorum yaklaşık 4. aydan itibaren gece beslemek için bebeğimi uyandırmamamı söylemişti. Ancak ben uyandırmasam da bebeğim kendisi uyanıp emmek istiyor. Bende kendi kendine uyanmasındansa, ben yatmadan önce uykusunda emzirmeyi tercih ediyorum. Ancak doğru mu yanlış mı yapıyorum emin değilim. Bu konuyla ilgili siz ne düşünüyorsunuz acaba?

-4 aydan itibaren gece beslenmesini ben de öneriyorum, bebeğin yaşına göre en fazla 1 veya 2 kez olacak şekilde.

- Aylara göre bebeklerin gündüz uykuda kaç saat geçirmesi gerekiyor?

· 0-4 ay arasında gündüz uykusu yaklaşık 7-9 saat (3-5 adet gündüz uykusunun toplamı)

· 4-10 ay arasında gündüz uykusu yaklaşık 3-5 saat (2-3 adet gündüz uykusunun toplamı)

· 10-18 ay arasında gündüz uykusu yaklaşık 2-4 saat (1-2 adet gündüz uykusunun toplamı)

· 18 ay-3 yaş arasında gündüz uykusu yaklaşık 1-3 saat (1 adet gündüz uykusu)

Buse Hanım uykusunda besliyorum yazmış, uykuda çocuğu emzirmek veya karnını doyurmak, Almanya’daki doktorum tarafından kesinlikle önerilmedi. Bunu bir açıklayabilir misiniz lütfen.

-Tüm dünyada sıkça uygulanan ve birçok doktorun da önerdiği bir yöntem ancak doktorunuzun neden önermediğini öğrenebilirsem daha net yanıt verebilirim.

Bebeğiniz sizi görmezse güvensiz ortamda uykuya geçebilir mi?

-Sizin olmadığınız her ortam güvensiz midir? Veya bebeğiniz hayatın en temel ihtiyacını kimseye bağımlı olmadan mı gerçekleştiriyordur? Bakış açısına göre değişir...

Henüz hamileyim. Hem bebeğin hem de benim rahat edebileceğim beşik nasıl olmalı?

-Standart ölçülerde (70*140 cm civarı) boya ve malzemeleri sağlığa zararlı maddeler içermeyen, hava alması için mümkün olduğunca parmaklığı çok beşikler tercih edilebilir.

4 aylık kızım gece 12’den önce uykuya geçemiyor, sabah 11’de uyanıyor. Gece uyku saatini öne çekmek istiyorum. Ne yapabilirim?

-Bebeğiniz sabah çok geç uyandığı için akşam geç yatması normaldir. Birkaç günde bir uyanma saatini 1 saat öne çekerek en geç 7-7:30 da uyanmasını sağlarsanız (uyandırarak) tüm uykularınızı öne çekebilirsiniz.

Kızım şu an tam 4 yaşında. 3 aylık uyku eğitimin vermiş bu konuda hiçbir sorun yaşamamıştık. Her zaman kendi yatağında kendi kendine uyur. Ancak son zamanlarda gece 4:00, 5:00 bazen daha erken 2:00 gibi çıkıp geliyor yanımıza. Bunun için ne önerirsiniz?

-Yaşı büyük olduğu için bu yapmaması gerektiğini nedenleriyle ona anlatmanızı ve ikna etmenizi öneririm.

10 aylık kızımız annesine fazla bağımlı bir durumda. Evin her yerinde gözü annesini arıyor. Bunu nasıl azaltabiliriz?

-Bu sorunuzu bir pedagog daha iyi yanıtlayacaktır.

Kızımızın beşiği yatak odamızda. Doğduğundan beri ayrı ama ayni oda içerisinde yatıyoruz. Son dönemlerde ise kalkma durumu çok sıklaştığından dolay zaman zaman aramıza alıyoruz. Odasını ayırmamız gerekiyor mu? Bu konuda ne önerebilirsiniz?

-Oda ayırma hiçbir zaman şart değil bir tercihtir. Siz de bebeğiniz de kaliteli uykular uyuyamıyorsanız ayırmanızı öneririm. Ben normalde 4 aydan itibaren aile de bunu istiyorsa bebeklerin ayrı odada uyumasının uyku kalitesini arttırdığını düşünüyorum.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog