İYİ HİSSET - SAĞLIK

Tüp bebek tedavisinde genetik inceleme

Tüp bebek tedavisinde genetik inceleme olarak bilinen PGS işlemi hakkında merak edilenleri Op. Dr. Serkan Aydoğdu buseterim.com.tr okuyucuları için yazdı.

profil
BT Ekip
7.06.2018
Tüp bebek tedavisinde genetik inceleme

İnfertilite tedavisinde en önemli basamak gebelik şansını verecek olan embriyoyu seçmektir. Doğru embriyoyu hangi kriterlere göre seçileceği üreme tıbbının en önemli tartışma konusudur. Günümüzde mikroskop altındaki morfolojik görüntüye göre olan derecelendirme ile time-lapse sistemleri kullanılarak puanlanan kriterler kullanılmaktadır.

Teorik olarak bakıldığında genetik olarak sağlıklı embriyolar gebelik şansı ve sağlıklı doğum için en yüksek olasılıklı embriyolardır. Mevcut kullanılan seçim kriterleri embriyonun genetik olarak sağlıklı olup olmadığını ön görememektedir.

Çiftlerde herhangi bir genetik anormallik olmasa bile embriyoların yüzde 40-60 oranında genetik olarak anormal olduğu çalışmalarda ortaya konmaktadır ve anne adayının yaşı ilerledikçe de bu oran artmaktadır.

PGS yapılabilmesi için embriyodan biyopsi alınması gerekmektedir ve günümüzde 5.g ün embriyosundan trofoektoderm biyopsisi alınması tercih edilmektedir. PGS’de kullanılan en sık iki yöntem cgh array ile next generation sequence’dir (NGS). cgh array taze transfer şansı verirken NGS’de embriyoları dondurmak gerekecektir. Bu dezavantajına rağmen NGS’de sonuçlar daha güvenilirdir.

Klinik olarak günümüzde kullanılan durumlar ileri anne yaşı, tekrarlayan IVF başarısızlıkları, tekrarlayan erken gebelik kayıpları ve tek embriyo transferi gerekliliğidir.

Her ne kadar embriyoların genetik olarak sağlıklı olduğunu bilmek embriyo seçimindeki en önemli nokta olsa da yapılan çalışmalar henüz PGS ile genetiği normal embriyo transferinin gebelik oranlarını ve implantasyon başarı şansını arttırmadığını göstermektedir.

Hastalarımıza PGS yöntemini önerirken avantaj ve dezavantajlarını çok iyi anlatarak karar vermekteyiz.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog