İYİ HİSSET - SAĞLIK

Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran 7 bilgi

Tüp bebek tedavisinde başarı şansını artıran faktörler neler? Prof. Dr. Bülent Tıraş bebek sahibi olmak isteyen çiftler için bir rehber hazırladı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
27.10.2019
Tüp bebek tedavisinde başarıyı arttıran 7 bilgi

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin en sık başvurduğu yardımcı üreme teknolojilerinin başında gelen tüp bebek tedavisi, bu alandaki gelişmeler ile başarı şansı giderek artan bir uygulamadır. Tabii ki, sağlık alanındaki tüm uygulamalarda olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde başarıyı doğrudan etkileyen faktörler de vardır. Tüp bebek tedavisine başlanan süreç ile birlikte, pek çok faktörün aynı anda olumlu seyretmesi oldukça önemlidir ve bu süreçte, doktorunuzun önerileri ve uyarlarını mutlaka dikkate almalısınız. 
 

1.    Embriyo transferinin gerçekleştiği gün dinlenmek oldukça önemlidir!
Embriyo transferi, tedavi sürecinin son ve en önemli aşamasıdır ve sonuçları doğrudan etkilemektedir. Transfer sonrasında hasta, birkaç saat klinikte dinlendikten sonra taburcu edilecektir. Ardından, eve taburcu olduktan sonra anne adayının bu günü evde dinlenerek geçirmesi de önemlidir. Embriyo transferini takip eden 24 saatin sonunda, gebelik testinin yapılacağı güne kadar geçen süreçte; anne adayının çok yorucu fiziksel aktiviteler, kendisini psikolojik olarak yoracak durumlar ve uzun süreli yolculuklardan kaçınması önerilmektedir. 

 

2.    Doktorun önerdiği ilaçlar mutlaka alınmalı
Yukarıda, tüp bebek tedavisinin başarısının pek çok faktöre bağlı olduğunu belirtmiştik. İlaç kullanımı da bu önemli faktörlerden biridir. Doktorunuzun önerdiği ilaçlar, mutlaka doğru zamanda ve doğru dozlarda kullanılmalıdır. Gebelik testi sonuçları alındıktan sonra, hormon tedavisine devam edilip edilmeyeceğine doktorunuz karar verecektir. 

 

3.Kötü alışkanlıklarınızdan uzaklaşın
Çocuk sahibi olmaya karar verdiğiniz andan itibaren, kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklarınızdan kurtulmanız hayati bir önem taşımaktadır. Genel sağlığınıza dikkat etmenin dışında; sigara ve alkol kullanmayı bırakmalı, çay ve kahve tüketimini sınırlandırmalı ve dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulamalısınız. 

 

4.Yediklerinize dikkat!
Besinler, genel sağlık durumunu doğrudan etkiler ve üreme sağlığınız için de oldukça önemlidir. Gebe olmaya karar verdiğinizde, üreme sağlığınızı olumlu etkileyecek, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına geçiş yapmalısınız. Tüp bebek tedavisi süresince, doğurganlığı arttıracak sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır. Bu süreçte; işlenmiş gıdalar, hazır paketli ürünler, yağlı gıdalar, tuz oranı yüksek yiyecekler, besin değeri olmayan gıda ürünlerinden uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineraller yönünden zengin, protein, karbonhidrat ve yağ dengesi iyi ayarlanmış zengin bir beslenme programı uygulamanız oldukça önemlidir. 

 

5. Besin takviyelerini ihmal etmeyin
Tüp bebek tedavisine başlanan süreçte, doktorunuzun size önerdiği besin takviyelerini ihmal etmemelisiniz. Gebelik başlamadan 3 ay önce folik asit takviyesine başlamalı ve folik asit takviyesini, gebelik gerçekleştikten sonra da doktorunuzun önerdiği süreye kadar almaya devam etmelisiniz. Doğru ve düzenli folik asit alımı; gebeliği kolaylaştırmanın dışında, bebeğin gelişimini destekler ve hamilelik sürecinin daha sağlıklı geçmesine yardımcı olur. Folik asit takviyelerinin yanı sıra, bu süreçte doktorunuz bazı diğer besin takviyeleri de önerebilir. 

 

6. Stres süreci olumsuz etkiliyor
Bedensel ve zihinsel ruh sağlığı için stresten uzak durmak oldukça önemlidir ve stres, üreme sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Çocuk sahibi olmaya karar verdikten sonra, stresten uzak durmanızı sağlayacak meditasyon, yoga ya da yeni hobiler edinmek gibi uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Uzmanlar, tüp bebek tedavisi sonrası düşüklerin büyük ölçüde strese bağlı olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle, tüp bebek tedavisi sürecinin başlaması ile birlikte, annenin hem fiziksel hem de zihinsel açıdan rahat ve huzurlu olması oldukça önemlidir. 

 

7. Su içmeyi ihmal etmeyin
Su içmek, genel vücut sağlığı açısından oldukça önemli olduğu gibi, doğurganlık ve üreme sağlığı açısından da önemlidir. Tüp bebek tedavisi süresince, kilonuza bağlı olarak her gün en az 8 bardak su içmeniz önerilmektedir. Tedavi sonrasında, gebeliğin gerçekleşmesini takip eden süreçte de mutlaka yeterli miktarda su içmeli ve doktorunuz aksini söylemedikçe, günlük su tu tüketimini ihmal etmemelisiniz. 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog