Hamsili pilav her zaman çok övgü alan bir yemektir ve evlerde seyrek yapılır. Halbuki ayıklanmış hamsiniz olduktan sonra -ki çoğu balıkçıdan rica ettiğinizde sizin için ayıklıyor- yapımı bir pilav yapmaktan ibaret.
Malzemeler:
Ölçüler 2 kişiliktir.
•    500 gr ayıklanmış, kılçığı çıkartılmış hamsi
•    1 orta boy soğan
•    1 nescafe fincanı pirinç
•    1 buçuk bardaktan biraz az nescafe fincanı kaynar su
•    Çam fıstığı
•    Dereotu
•    Tuz, karabiber, yenibahar
•    Zeytinyağı / Tereyağı
Yapılışı :
•    Pirincinizi bir kaba alıp üzerini geçecek kadar kaynar su ve biraz tuzla yarım saat kadar bekletin ve sonra bol suda yıkayın.
•    Soğanı yemeklik doğrayın, çam fıstığı ve yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ile güzelce kavurun.
•    Soğanlar yumuşayınca pirinç, yarım çay kaşığı yenibahar, tuz, karabiber ve ince kıyılmış dereotu ve kaynar suyu ilave edin. Karıştırıp kapağını kapatın. Kısık ateşte pilav demlensin.
•    16*16 boyutlarında bir fırın kabını yağlayın. Hamsilerin parlar tarafı kaba değecek şekilde tabanı ve kenarları doldurun.
•    Hamsilerin üzerine demlenmiş pilavı koyup üzerini bu sefer parlak tarafları size bakacak şekilde hamsilerle kapatın.
•    Birkaç parça tereyağı yerleştirip 180 °C ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirin. Son 2-3 dakika üst ızgarayı açıp balıkların iyice kızarmasını sağlayın.
Sıcak servis yapın.