İYİ HİSSET - SAĞLIK

Hamilelikte stresle baş etmenin yolları

Hamilelik harika ve keyifli bir zamandır ama aynı zamanda şüphe ve endişeyle dolu olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr Bülent Tıraş, anne adayları için stresle baş etmenin yollarını yazdı.

profil
Prof. Dr. Bülent Tıraş
23.06.2018
Hamilelikte stresle baş etmenin yolları

Hamilelik mutluluk verici bir olay ama bir o kadar da stresli ve yorucu olabiliyor. Aslında önemli olan olayın olumlu yanlarına odaklanmak ve stresle olabildiğince başa çıkabilmektir.

Gebelikte strese neden olabilecek şeyler arasında; hormon seviyeleri dalgalanmaları, geleceğe dair belirsizlik hissi, fiziksel rahatsızlık veya önceden var olan bir ruhsal bozukluk bulunmaktadır. 

Stresliyseniz uyumakta zorluk çekebilirsiniz; baş ağrısı, nabız hızlanması ve takıntılı düşüncelere kapılabilirsiniz ve bu uykusuzluğu artırır. Stresin sadece sizi etkilemediğini bilmeniz gerekir. Araştırmalar sürekli yaşanan yüksek kaygının, bebeğinizin gelişimini etkileyebileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, stresi tedavi etmek için çeşitli yollar bulunmaktadır.

Hamilelik sırasında yaşanan stres doğal olarak nasıl tedavi edilir?

 

  • Tetikleyicilerinizi keşfedin: Sizi endişelendiren özel bir şey var mı? Stresli olduğunuzu hissettiğinizde neyin buna sebep olduğuna dikkat edin.
  • Biraz dinlenin: Tükenmek, yorgunluk veya düzensiz uyku alışkanlıkları stres de dahil olmak üzere olumsuz duyguların artmasına neden olabilir. Bolca uyumaya çalışmalısınız ve iyice dinlendiğinizden emin olmalısınız.
  • Sağlıklı beslenin: Dengeli beslenmek ve sağlıklı bir diyet uygulamak; sizi ve bebeğinizi sağlıklı tutmanın yanı sıra stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Egzersiz yapın: Haftada birkaç gün hafif ila orta dereceli egzersiz yapmak çok faydalıdır. Ayrıca, kaygıya neden olan kortizol hormonu seviyelerinin düşürülmesine de yardımcı olabilir.
  • Meditasyon: Meditasyon, zihninizi temizlemenize ve stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
  • Terapi: Stres düzeyleriniz dayanılmaz hale gelirse, endişenizin altında yatan muhtemel sorunları ve hislerinizle baş etmenin sağlıklı yollarını tartışmak için bir terapistle görüşmek isteyebilirsiniz.

Yukarıdakiler İşe Yaramıyorsa Stres Nasıl Tedavi Edilir?

Yukarıdaki adımları takip ettiyseniz ve hala sürekli endişeli hissediyorsanız, muhtemelen doktorunuzla konuşarak anksiyete ilaçları kullanmaya başlayabilirsiniz. Gebelikte anksiyete ilaçları kullanmakla ilgili çekinceleriniz varsa, doktorunuz sorularınızı severek cevaplayabilir.

Hamileyken alabileceğiniz birkaç güvenli ilaç vardır. Hamilelik sırasında stres yaygındır ve tedavisi için birçok doğal yöntem veya reçeteli ilaç bulunmaktadır. Zaten normalde stresliyseniz, bir de gebelikle ilgili aklınıza takılan sorular stresin artmasına neden olabilir. Bu durum ise bebeğinizin sağlığını doğrudan etkiler.

Hamilelikte stres; erken doğuma, düşük doğum ağırlığına ve hatta zorlayıcı durumlarda düşüğe neden olabilmektedir. Bu sonuçların çok aşırı strese bağlı gelişebileceğini bilmelisiniz. Ancak eğer riskli bir gebeliğiniz varsa, olabildiğince sakinleşmeli ve mutlu olmaya çalışmalısınız. Hamilelikle ilgili endişeleriniz, günlük sıkıntılardan farklı değildir. Bu sorunları kolayca çözebilirsiniz.

-Kendinizi tanımaya çalışın.
-Soruna odaklanın.
-Yeterince dinlenin.
-Uyku düzeninize dikkat edin.
-Hafif ila orta seviyede egzersiz yapın.
-Bebeğinizle ilgili mutlu hayaller kurun.
-Çevrenizdeki anne adaylarıyla birlikte etkinlikler düzenleyin.
-Kendinizi diğer anne adayları ve gebeliklerle karşılaştırmayın.
-Ev işleri için eşinizden veya aile üyelerinden yardım isteyin.

Eğer yukarıdaki önerileri dikkate alırsanız, stres sorununuz azalacaktır.

Hamilelik depresyonu nedir?

http://hamilelik.com/hamilelikte-stresle-bas-etmenin-yollari/

 
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog