İYİ HİSSET - SAĞLIK

Bilmeniz gereken 11 sağlıklı alışkanlık

Hepimiz sağlıklı, fit, genç ve zinde olmak istiyoruz. O zaman beslenme ve iyi yaşam alışkanlıklarımızı tekrar gözden geçirip, sürdürülebilir hedefler belirlemeliyiz. Motivasyon ve irademizi geliştirmek için bu değişimler devamlı mutlu ve iyi hissetmenize yardımcı olacak. Diyetisyen Berrin Yiğit yaşam kalitenizi artıracak 11 alışkanlığı listeledi.

profil
Berrin Yiğit
19.04.2019
Bilmeniz gereken 11 sağlıklı alışkanlık

0 kalori ve işlenmiş gıdalar

Abur cuburla dolu 500 kalorilik bir tabakla, sağlıklı yemeklerle dolu 500 kalorilik bir tabağın vücutta dönüşümü kesinlikle aynı değildir. Bedenimiz için o besinin kalorisinden çok bize kazandırdıkları önemlidir. Örneğin, 500 kalorilik sağlıksız bir tabak yendiğinde o an için mutlu olursunuz ama beden ona lazım olan besin ögelerini alamadığından iştahını açık tutup sürekli yemek istemeye devam eder. Bu da sana kilo aldırır. Bir süre sonra zihin de devreye girer ve o yemeği yediğin zamanı düşünüp mutlu olduğunu zannedersin ve beden buna bağımlı hale gelir. İşte bu noktada duygusal yemeler başlar. Bir şeye canın sıkıldığında ya da tam tersi mutlu olmak istediğinde hep yemeğe yönelirsin. Hâlbuki 500 kalorilik dengeli ve güzel bir tabak yendiğinde vücut gerekli besin ögelerini aldığı için yeme arayışını keser ve sahte açlık krizleri yaşanmaz.
 

1 saat egzersiz / okuma

Zorundaymış gibi değil severek spor yapın.  Bunun için mutlaka sevdiğiniz sporu bulun. Vücudunuzun daha sağlıklı olması için egzersiz yaparken, zihninizi de beslemeniz gerektiğini unutmayın. Bu yüzden size iyi gelen rahatlatıcı yöntemlere de gün içinde düzenli olarak 1 saat kadar yer ayırın. 

 

2 litre su
Vücudumuzdaki her hücrenin, dokunun ve organın düzgün çalışması için suya ihtiyacı vardır. Tartışmasız ve değişmeyecek kanıta dayalı gerçek şu ki, mutlaka her gün 2 litre su iç.  

 

3 bardak yeşil çay 
Vücudun detoksifiye olmasını sağlayan güçlü antioksidan içeriğiyle metabolizmayı çok yönden destekleyen yeşil çayı düzenli olarak 2-3 kupa tüketin. Limon, elma dilimi, tarçın kabuğu karanfil gibi desteklerle de gücünü arttırabilirsin.  
                                        

4 defa zihinsel ve gerinme molası
Gün içinde zaman ayırabileceğimiz hem zihinsel molalar hem de gerinme molaları oldukça önemlidir. Ne zaman daraldığınızı hissediyorsanız, işinizi bırakıp nefes almaya çıkın. Stresi yönetemeyen sağlık ve form bulamaz. 

 

5 porsiyon sebze- meyve 
Mevsiminden iyi üretilmiş iyi pişirilmiş ya da hazırlanmış sebze meyveler sağlığın altın anahtarıdır. Günde 1-2 porsiyon meyve 4-5 porsiyon sebze tüketimini öneren Akdeniz tipi beslenme en kolay ve sürdürülebilir beslenme modelidir. 

 

6 şey şükredeceğin
Ruhun en iyi gıdası şükürdür, farkındalıktır. Böylece kendiniz için önemli olan şeyleri hatırlamış olursunuz. Ayrıca sahip olduklarınızın farkında olmak mutluluğu da artırır. Hayata karşı daha olumlu bir bakış açısı kazanarak, günlük stres seviyenizi azaltmış olursunuz. Kendinle mutlu olmaya başladıkça kendine daha iyi bakmak için iç sesin seni motive edecektir. 

 

7 dakika kahkaha
Kahkaha önemli bir stres azaltma yöntemidir. Günde en az 7 dakika kadar ağız dolusu gülmenin veya dolu dolu kahkahalar atarak rahatlamanın iyi geldiği gözlemlenmiştir.

 

8 saat uyku
Karanlık ortamda, derin ve kaliteli 7-8 saat uyku stres, iştah, kilo yönetimi, diyabeti uzaklaştırmada ilaç kadar etkilidir. Beslenmek kadar dinlenmeye, temizlenmeye ve yenilenmeye zaman ayırmak uyku ile sağlanmaktadır. 

 

9 itibariyle mutfak kapalı
Saat akşam 9’dan itibaren artık vücudu dinlenme moduna almaya başlamalısınız. Gün içinde vücudumuz sürekli savaş ya da kaç modunda, kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken emin olun çok yoruluyor. Bu nedenle en geç 9’dan sonra spor yapmadan ya da yemek yemeden artık onun da dinlenmesine fırsat vermelisiniz. Böylece gece dinlenmiş olan vücut, yeni güne daha dinç bir şekilde başlayacaktır.

 

10 bin adım her gün
Hareket hem dinç kalmanızı sağlar hem de kilo almanızı önler. Gün içinde 10000 adım ve mümkünse haftada 2 kez ağırlık çalışması önerilir. 

 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog