İYİ HİSSET - FITNESS

Yaz sıcaklarında egzersiz yapanlar için 5 ipucu

Yaz ayları, güneşin pozitif etkisi ile sporseverler için enerji verici ve motive edici bir dönemdir. Fakat aynı zamanda sıcak havalar; egzersiz yaparken güneş çarpması ve benzeri bazı riskli durumlar ortaya çıkarabilir. Kişisel antrenör Cem Sarpay, bu olası riskleri en aza indirmek için önemli uyarılarda bulundu

Yaz sıcaklarında egzersiz yapanlar için 5 ipucu

Yaz aylarında gün ortası saatler (10.00-16.00) spor için elverişli değildir. Bu zaman diliminde egzersiz yapmaktan kaçının. Egzersiz programınızı sabah erken saatlere almak ya da saat 16.00’dan sonra, sıcaktan etkilenmeyeceğiniz kapalı ve serin ortamlarda tamamlamak daha sağlıklı olacaktır. Giysileriniz havadar, açık renkli, esnek ve rahat olmalı. Açık alan egzersizleri için, güvenli saatlerde bile olsa güneş koruyucu kremler kullanmanız, spor yaparken sağlığınızı korumanız açısından önemlidir.


Sıcak havada egzersiz yapmak vücut ısımızı artırdığı için daha fazla su tüketimine ihtiyaç duyarız. Özellikle nemli iklimlerde terimiz vücudumuza yapışacağı ve kolaylıkla buharlaşamayacağı için vücut ısımız daha da yükselir. Bu nedenle vücut ısınızı ve su dengenizi korumak için yeterli miktarda su içmek hayati önem taşır. Gün içerisinde dengeli su tüketimi önerilir ancak egzersiz esnasında ve sonrasındaki su tüketiminin aktiviteye göre attırılması uygundur.  


Enerji içecekleri yaz aylarında serinletici içecekler olarak tercih edilmemeli. Bu içecekler genellikle ya fazlaca kalori ya da tatlandırıcı, kafein ve bazı benzeri uyarıcılar içerebilir. Yaz aylarında şeker ihtiyacı için yaz meyveleri tüketmek harika bir tercih olacaktır. Ayrıca kafein, sıcak havalarda riskli olabildiği gibi su dengemizi de olumsuz yönde etkileyebilir. 


İyi bir egzersizi kusursuz tamamlamak, çok tatmin edici bir duygudur. Ancak her zaman ve her şartta böyle olmak zorunda değil. Vücudumuzu dinleme alışkanlığı edindiğimizde ve bize ‘dur’ dediği noktalarda durduğumuzda çok daha doğru bir egzersiz yapmış oluruz. Bu nedenle sıcaktan dolayı ya da başka sebeple kendimizi bitkin ve aşırı yorgun hissettiğimizde veya başımız döndüğünde, mideniz bulandığında, kramp girdiğinde durup dinlenmek, gerekiyorsa egzersiz programını sonlandırmak doğru olacaktır.


Sıcak çarpması halk arasında basit bir sorun gibi dile getirilse de ölümle bile sonuçlanabilen oldukça tehlikeli bir durumdur. En belirgin semptomları; vücut ısınızın 40 derece ve üstüne çıkması, terlemenin oluşmaması, yüksek nabız, solunum zorluğu ve düşünce bulanıklığıdır. Bu durumlarda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog