İYİ HİSSET - BESLENME

Yılbaşı gecesine özel beslenme önerileri

Koskoca bir yılı daha arkamızda bırakarak yeni yılı umutla karşılamaya hazırız. Yeni bir yıl, yeni başlangıçlar, yeni hayaller…. Ve tabii ki dört gözle beklediğimiz yılbaşı gecesi… ‘Öncelikle 31 Aralık günü akşam çok yiyeceğim diye kendinizi gün içinde aç bırakmayın. Güne mutlaka sabah kahvaltısı ile başlayın’ diyen Diyetisyen Esra Akar, yılbaşı gecesine özel beslenme önerilerini yazdı

Yılbaşı gecesine özel beslenme önerileri

31 Aralık gününe hafif ve sağlıklı bir sabah kahvaltısıyla başladıktan sonra öğle yemeğinizi hafif tutmaya özen gösterin; salata yiyebilir veya sebze çorbası içebilirsiniz örneğin. Gün içinde mutlaka bol bol su tüketin. Buna ek olarak bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz.

Gelelim yılbaşı sofrasına…

  • Yılbaşı sofrasını odağınız olmaktan çıkarmaya çalışın ve yemeklerinizi yavaş yavaş bol sohbet ederek tüketmeye çalışın. Yemeklerden değil dostluklardan, mutluluktan lezzet aldığımız bir akşam olmalı.
  • Yemeğinize çorbayla başlamaya özen gösterin; bu, tokluk hissinizin daha erken oluşmasına yardımcı olacaktır.
  • Ana yemek olarak et/tavuk/balık/hindi tüketebilirsiniz. Yanındaki karbonhidrat seçeneğinizi kısıtlamaya çalışın. Kendinize 1 çeşit karbonhidrat tüketme hakkı tanıyın.
  • Mezelerde ise tercihiniz yoğurtlu, sebzeli mezelerden yana olsun; yağlı, mayonezli besinlerden uzak durmaya çalışın.
  • Tatlı zamanı gelince meyve tüketebilirsiniz. Mevsim meyveleriyle hazırlanmış güzel bir meyve salatası iyi bir seçenek olabilir. Eğer ‘Tatlısız olmaz’ diyenlerdenseniz, sütlü tatlı veya kabak ya da armut tatlısı gibi meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz.
  • Yemekten sonra bir anda ortaya çıkan kuruyemişler, masum gibi gözükseler de fazla tüketildiklerinde kilo alımını da tetiklerler. Yemekten bir süre sonra 15 adet kadar fındık, badem, ceviz, Antep fıstığı veya bir avuç leblebiyi aşmadan kuruyemiş tüketebilirsiniz.
  • Alkol tüketecekseniz, miktarını sınırlandırmakta fayda var. Bir bardak bira veya şarap tercihi yapmak; votka, viski, martini, rakı, rom veya karışık alkollü içkilere göre çok daha iyi bir seçenektir. Unutmayın, alkol oranı arttıkça içerdiği enerji miktarı da artacaktır.
  • Yılbaşının ertesi günü, güne bol su içerek başlayın ve yine kahvaltınızı atlamayın. Geç bir kahvaltı yapacaksanız öğle yemeğinizi atlayarak akşam yemeğine geçebilirsiniz. Arada mutlaka ara öğünlerinizi yapın.
  • Akşam yemeğinizi sebze yemekleri veya salatayla hafif geçirebilirsiniz.
  • Gün içinde hareket etmeye çalışın, mümkünse açık havada tempolu bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Ve oluşabilecek ödem için su tüketimine ek olarak 2-3 fincan bitki çayı tüketebilirsiniz.

Mutlu, huzurlu ve formda olacağınız güzel bir yıl olması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki
Haberler