EN ÇOK
OKUNAN
İYİ HİSSET - BESLENME

Sumak nasıl kullanılır?

Son günlerde corona virüsünden korunmada etkili olacağı düşünülen sumak her geçen gün popülerliğini artırıyor. Ülkemizde sıklıkla kullanılmakla birlikte, geleneksel olarak daha çok Ortadoğu mutfağında bulunan şifa deposu sumak hakkında merak edilenleri Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit yazdı.

profil
Berrin Yiğit
02.04.2020
Sumak nasıl kullanılır?

• Sumak doğal ve güçlü bir antioksidandır, toksinleri ve zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırır.
• Sumak antiinflamatuar özelliktedir ve vücuttaki inflamasyonu baskılayarak yangını önler. Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla savaşmada destektir.
•  Sumak idrar yoluyla vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
•  Sumak antimikrobiyal etkisi ile bakteriyal enfeksiyonlara karşı vücuda destektir.
•  Sumak mideyi rahatlatır, hazımsızlığa yardımcıdır. 
• Sumak kan şekeri kontrolüne yardımcı olarak insülin seviyelerinin normal seyrini sağlar.
•  Sumak kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığını destekler.
•  Sumak antikansorojen özelliğiyle vücudu kansere karşı korur.

Mutlaka okuyun: Bağışıklık güçlendiren su tarifleri
 


• Tüm ana yemeklerde, çorbalarda, sebze yemeklerinde baharat olarak kullanılabilir. Yemeklerinizin pişerken ya da piştikten sonra üzerine ekleyebilirsiniz.
• İnce kıyılmış kuru soğana sumak ekleyerek acısını alır ve daha lezzetli bir halde getirebilirsiniz.
•  Sarma ve dolmalarda limon gibi ekşi tadı vermek için kullanılabilir.
• Kısıra, kahvaltılık çemene, domates çorbasına, humusa, gavurdağı salatasına, ızgara sebzelere, kuskusa ve zeytinyağı soslarına çok yakışır.
• Bir gece önceden zeytinyağında bekletip, harmanlanmış tadıyla salatalara ve piyaza ekleyebilirsiniz.
•  Karabiber, pul biber, kekik, nane, zerdeçal ve kimyonla eşit oranda karıştırıp, bu karışımı tüm çorbalarınıza, salatalarınıza, garnitürlerinize ve yemeklerinize ekleyebilirsiniz.
•   Şifa deposu sumak çayı, suyu veya ekşisi yapabilirsiniz.

 


Bağışıklık dostu sumak çok değerli ve sofralarımızda olması gereken bir baharattır. Ancak doğrudan tek başına Covid 19’a karşı koruyucudur ya da tedavi eder demek yanlış olur. Hiçbir besin tek başına bizi Corona’dan korumaz. Yeterli, dengeli ve kaliteli beslenmemize sumak gibi antioksidan içeriği yüksek ve bağışıklığımıza dost baharatları eklemek her zaman fayda sağlar. Viral ve bakteriyal enfeksiyonlardan korunmak için daha bütüncül yaklaşmalı; bilinçli beslenmeli, stresi azaltmalı, fiziksel aktivitemizi artırmalı, yeterli ve kaliteli uyumaya özen göstermeliyiz.


Sumak çayını demlemek isterseniz; 

  •  Tuz eklenmemiş sumak satın alın, yıkayıp robotton geçirin.
  •  1 bardak suya, 1 yemek kaşığı sumağı 10 dakika kadar demleyin, süzdürün ve için.

Mutlaka okuyun: Hangi çay neye iyi gelir?


Önceki ve Sonraki
Haberler