GÜZELLİK - CİLT BAKIMI

Selfie'nin bilinmeyen tehlikesi

Gündelik hayatımızın neredeyse her anında olan cep telefonlarının bilinen rutin zararlarına ek bambaşka bir tehlikesi daha var. Acaba bunun yeterince farkında mıyız? ‘Selfie’lerin estetik ameliyatların sayısının arttırdığını biliyor muydunuz? Yüz Cerrahisi Uzmanı Doçent Doktor Gürkan Kayabaşoğlu bilinmeyenleri yazdı.

profil
Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu
3.01.2017
Selfie'nin bilinmeyen tehlikesi

Bilim insanları cep telefonlarından kaynaklanan radyasyonun etkilerini, kansere yol açıp açmadığını araştıradursun. (Bu konuda Türkiye’deki ilk bilimsel çalışmalardan biri yine bana aittir; cep telefonlarının duyma sorunlarına neden olduğuyla ilgili bilimsel bir araştırma yapmıştım, ilgilenenler internetten ulaşabilirler.) Şimdi ben size cep telefonlarından kaynaklanan başka bir sorundan bahsedeceğim. “Selfie Tuzağı” adını verdiğim bir güzellik, estetik sorunu.

“O da neymiş?” diyeceksiniz. Bu sorunu aslında fark ettiğinizi biliyorum ama yine de yazının sonunda şaşıracaksınız.

20 yıl önce cep telefonlarına fotoğraf çekme özelliği eklenmesi gündeme geldiğinde eminim bir çoğumuz bunun imkansız olduğunu düşünmüştük. Kocaman fotoğraf makinelerinin cep telefonlarına nasıl sığacağını ya da bu şekilde kaliteli fotoğraf çekebilmenin çok da mümkün olmayacağını düşünüyorduk. Ancak asıl şaşırtıcı olan bugün piyasada 4K fotoğraf çekebilen cep telefonlarının bulunması ve bunun hiç kimseye şaşırtıcı gelmemesi.

Bu konuda küçük bir teorik bilgi turu yapalım.  Fotoğraf makineleri içinde aynı gözümüzdeki gibi lensler bulunmaktadır. Bu cam ve aynalar sayesinde de görüntü kaydedilmektedir. Mühendislerin kocaman fotoğraf makineleri içinde bulunan neredeyse her biri cep telefonunun yarısı büyüklüğündeki lensleri küçücük cep telefonlara sığdırılabilmek amacıyla bu lenslere yeni bir takım özellikler eklemesi gerekmekteydi. İşte tam olarak bu değişiklikler nedeniyle de estetik ameliyat sayıları arttı.

Bu etkilerden biri; cep telefonlarının kameraları yakındaki objeleri olduğundan daha büyük göstermek zorunda kalmasıydı. Özellikle de ön tarafta bulunan selfie kameraları eklendikten sonra fotoğrafları daha yakından çekilebilme özgürlüğü aslında insanların özgüvenlerinde bir takım sorunlara yol açtı. Çünkü cep telefonuna en yakında bulunan burnumuz (açımıza göre, kulağımız, çenemiz…) fotoğraflarda hep gerçekte olduğundan daha büyük çıktı. Bunu engellemeye çalışmak amacıyla selfie çekerken şekilden şekile giren insanları gözünüzün önüne getirmeye çalışın.

Özelikle son yıllarda birçok insan cep telefonu ile çektiği resimlerde olduğundan çirkin göründüğünü düşünmekte, öz beğenilerinin hatta özgüvenlerinin azalması nedeniyle de son 10 yılda estetik ameliyatlara başvuru sayıları (özellikle de burun ameliyatlarına) tüm dünyada çılgınca artmış durumda. Aynı tuzak, ameliyat sonrasında da geçerli; yeni burnunu resimlerde beğenmeyen birçok insan yeniden ameliyat olmak için doktor doktor gezmekte.

Unutmayın burnunuz ya da yüzünüz cep telefonu ile çekilen fotoğraflarda her zaman kaymalara (distorsiyon) uğrar. Bu konuyu lütfen aklınızdan çıkarmayın ve kendinizi boş yere üzmeyin.

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog