YAŞAM - YEME - İÇME

Hünkârbeğendili kiş tarifi

Bir tarafı Avrupa mutfağından, bir tarafı Osmanlı mutfağından olan hünkarbeğendili kiş, farklı lezzetler denemek isteyenler için birebir. Okan Filizçay bu tarifi çıkarırken çok eğlendiğini söylüyor

profil
BT Ekip
12.10.2025
Hünkârbeğendili kiş tarifi

Hamur için: 

(Hamur için tüm malzemeler soğuk olmalı)

  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı soğuk su
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 150 gr soğuk tereyağı

 

Beğendi için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 4 adet köz patlıcan (Ben 2 adet dev bostan kullandım)
  • Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Muskat (arzu ederseniz)
  • 1.5 çay bardağı yağlı süt

 

Et için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 kuru soğan
  • 500 gr kuşbaşı kuzu/dana eti
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet biber
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, kekik (1 tatlı kaşığı yeterlidir)
  • 1 su bardağı sıcak su

Öncelikle işe, patlıcanlarımızı delip 200 derecedeki fırında 1 saate yakın pişirmekle başlıyoruz. (Direkt hazır köz patlıcan da kullanabilirsiniz)

Bu sırada hamurumuzu yapıyoruz. Tüm malzemeler soğuk olmalı.

Robotumuzda tuz ve unu 1-2 tur çevirdikten sonra tereyağımızı atıyoruz. Aralıklı olarak çalıştırıyoruz. Kum gibi olmalı. Son olarak da yumurtamızı ve az az soğuk suyu ekleyip 1-2 dakika tekrar çeviriyoruz.

Hamuru toparlayıp 30 dakikalığına dolapta dinlendiriyoruz.

Hamuru düz hale getirip tart kalıbımıza dikkatlice seriyoruz. Tabana çatalla delikler açıyoruz. Etimizi hazırlarken hamuru dondurucuya atıyoruz.

Beğendi için; yağımızı eritince unu ilave edip yakmadan kavuruyoruz. Üzerine kabuklarını temizlediğimiz patlıcanları ve sonrasında da kaşar peyniri ekliyoruz. En son sütünü döküp karıştırıyoruz.

Et için; soğan ve eti yağda pişirmeye başlıyoruz. Et suyunu bırakmaya başlayınca orta ateşte kapağını kapatıp suyunu tekrar çektiriyoruz. Etler yumuşayınca da küpler halinde doğradığımız biberi, domatesi, salçayı, baharatları ve suyunu ilave ediyoruz. Bu şekilde diğer malzemeler de pişince tamamdır. 

Hamurun ortasını kabarmaması için çiğ nohutla doldurup fırına gönderiyoruz. 190 derecede alt üst ısınmış fırında biraz kızarana kadar pişmesi yeterli.

Hepsi bu kadar, afiyet olsun. 


Önceki ve Sonraki
Haberler