EĞLENCE - KÜLTÜR SANAT

5 online kütüphane önerisi

Mart ayının son haftası kutlanan Kütüphane Haftası, bu yıl kütüphanelerin fiziki olarak kullanıma kapalı olduğu fakat dünyanın dört bir yanından çeşitli konularda pek çok değerli kaynağa internet üzerinden ulaşabileceğimiz seçeneklere sahne oluyor. Çoğunluğu Türkçe ve İngilizce kaynaklardan oluşan bir rehber hazırladık.

profil
BT Ekip
3.04.2020
5 online kütüphane önerisi

altKitap 2000 yılından beri internet üzerinden ücretsiz olarak elektronik kitap yayınlamakta olan Türkiye’nin ilk çevrimiçi yayınevi. Kurulduğu günden bu yana, kaliteli edebi ve düşünsel içeriğin internet üzerinden özgürce ve ücretsiz olarak yayılmasını sağlamayı hedefliyor. Yayın ekibinde Mevsim Yenice, Engin Türkgeldi, Su Başbuğu, Özge Calafato, Tuğba Çelik, Hande Ortaç'ın bulunduğu yayınlar adeta bir armağan... 1998’de Türkiye’nin ilk e-dergisi olarak kurulan ve 2010 yılından beri aralıksız devam eden altZine ise maalesef bu ay yayını durdurma kararı aldı. Son beş yıldır yayımlanan bütün sayılara ücretsiz olarak altZine.net’ten ulaşabilirsiniz.


Pera Müzesi, kültür sanat gündemini ekranlardan takip ettiğimiz bu dönemde, dijital yayınlarıyla sanatseverlere ilham vermeyi sürdürüyor ve pek çok eseri  ‘Dijital Yayınlar’ başlığı ile web sitesinde ücretsiz olarak erişime sunuyor. Müzenin dijital yayınları arasında, Osmanlı Dönemi’nden günümüze Türk resim sanatının farklı dönemlerini mercek altına alan sergilerden, Fransa, Gürcistan, Macaristan, Saraybosna, Ürdün gibi farklı coğrafyaların öncü sanatçılarına ve genç temsilcilerine odaklanan sergilere, çok çeşitli konularda kitaplar yer alıyor. Dijital kütüphanenin en dikkat çekici yayınlarından biri, çağdaş sanat ve nörobilime odaklanan “Temelde İnsan” adlı sergi kataloğu. Okuyucuyu, sanata bilim penceresinden bakmaya ve çağdaş sanat ile nörobilim arasındaki güçlü ilişkiyi incelemeye davet eden kitap, metinlerin yanı sıra; robotbilim, 3D tarama, Photoshop, hızlı prototipleme, mikroskopla inceleme, bilgisayar görüntüsü gibi yeni teknolojileri kullanan sanatçıların yapıtlarını da bir araya getiriyor.

Mutlaka okuyun: 4 online müze önerisi


SALT Beyoğlu ve SALT Galata yapılarının ileri bir tarihe kadar tedbiren kullanıma kapalı olduğu bu dönemde saltonline.org sitesi her hafta yeni içeriklerle güncelleniyor. 56. Kütüphane Haftası özelinde hazırlanan seçki ise her yerden erişime açık. Kurumun önerisi bu haftaya özel olarak  [Google ve Dünyanın Beyni] adlı belgesel.  Google’ın bugüne dek yayımlanmış her kitabı tarama projesinin tek amacı, geleceğe miras bir dijital kitaplık oluşturmaktan mı ibaret? SALT, Ben Lewis’in 2013 yapımı Google and the World Brain [Google ve Dünyanın Beyni] belgesel filmini çevrimiçi gösterime sunuyor. 90 dakikalık İngilizce filmi, 3-17 Nisan tarihlerinde SALT Online YouTube kanalından Türkçe altyazılı olarak izlemek mümkün.


LyrikLine   87 dilden tam 1437 şairi kendi sesinden dinleyebileceğiniz eşsiz bir kaynak. Sitede 13.000'e yakın şiire ücretsiz olarak ulaşabiliyorsunuz. Bu ödüllü proje, aynı zamanda UNESCO desteği alıyor. Aralarında Türk şairlerin de yer aldığı arşivi her şiir okuru ziyaret etmeli.


Project Gutenberg  ABD merkezli bir gönüllülük projesi... Sitede 60.000 kitaba ücretsiz olarak erişim mümkün. Blimsel yayınlardan, klasiklere, çocuk kitaplarından pek çok türde kurguya ulaşabileceğiniz eserler arasında sesli kayıtlar da mevcut. Arşivde İngilizce, Almanca, Fransızca, Portekizce kayıtlara ulaşabilirsiniz. 

Mutlaka okuyun: 5 online tiyatro önerisi


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog