YAŞAM - YEME - İÇME

Yazın en sevilen tatlılarından Peşmelba tarifi

Tam ballı meyvelerin zamanı! Mis gibi incir, bal gibi üzüm bir yana; iri, aromalı şeftaliler bir yana… 1800’lü yıllardan kalma bir tarif ve esas adı Peach Melba olan Peşmelba da şeftaliyle yapabileceğiniz en güzel tatlardan biri… Mutlaka denemeli ve bu yaz meyvesinin tadını bir de böyle çıkarmalısınız

profil
Doğa Huriye Özkaya
27.08.2023
Yazın en sevilen tatlılarından Peşmelba tarifi

Şeftali deyince akan su durur bizim evde, bütün aile en iyisini almak için bir ay yarışırız. Tadı öyle rafine, öyle güzel ki… En az dokunuşla servis etmek, onu en güzel yeme biçimi bence.

O yüzden 1800’lü yılların sonundan kalan bu tarifi çok kıymetli buluyorum: Peach Melba… Yani bizdeki adıyla Peşmelba… İlk kez Londra'da Savoy Hotel'de Avusturalyalı soprano Nellie Melba'ya servis edildiği için adını bu ağırlamadan aldığını söylesek yanlış olmaz.

Bu güzel hikayenin ardından benim usul bir Peşmelba anlatıyorum size; damla sakızlı bir semifreddo hazırlıyorum. Kolay, kremamsı bir dondurma gibi düşünün. Yanına da hafif aromalı bir şeftali, üzerine de olmazsa olmaz frambuaz sosu ve kavrulmuş badem…

Semifreddo için:

(Dilerseniz bu kısım yerine hazır dondurma da kullanabilirsiniz)

  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sıcak su
  • 100 ml krema
  • 1 diş kadar damla sakız (dövülmüş)

 

Semifreddo hazırlamak iki saat alabiliyor, hazırlığınızı ona göre yapabilirsiniz. Yumurta sarısı ve şekeri benmari düzeneği üzerinde, mikserin yüksek devrinde çırpın. İçine suyu da ilave edip çırpmaya devam edin. 5-6 dakikanın ardından kremasını ekleyin. Dövülmüş sakız veya yoksa biraz vanilya ilave edin. Küçük muffin kalıplarına pay edip dondurucuya kaldırın.

 

Şeftali kısmı için:

  • 2-3 adet orta boy şeftali
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1-2 yaprak ıtır veya 1 kaşık kadar lavanta (şart değil, aroma için)

 

Şeftalilerin yarısına kadar gelecek seviyede suyu şeker ile beraber tencereye alıp (içine varsa ıtır yaprağı, lavanta veya çubuk vanilyanın kabuğunu aroma için atabilirsiniz) kaynamaya bırakın. Şeftalileri soymadan ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarın, kabukları tencerenin tabanına gelecek şekilde dizin. Arada çevirerek 8-10 dakika kadar kısık ateşte pişirin.

O sırada 3/4 su bardağı frambuazı (taze veya donmuş olabilir) 2-3 yemek kaşığı pudra şekeri ile beraber çekip bir sos hazırlayın.

Şeftaliler pişince soğuması için bir başka kaba şerbetinden süzerek alın, kabuklarını incecik soyun, üzerine donmuş semifreddonuzu yerleştirin. Frambuaz sos gezdirin. File bademleri yağsız tavada hafifçe kavurup en üstüne gezdirebilirsiniz, çok yakışır. Afiyetler olsun.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog