YAŞAM - YEME - İÇME

Havuçlu bademli dip sos tarifi

Havuçlu bademli dip sosu, ister ekmek üzeri atıştırmalık isterseniz ana yemek yanında fark yaratan bir sos olarak değerlendirebilirsiniz. Şef Senay Arıcı paylaştı...

profil
BT Ekip
27.06.2021
Havuçlu bademli dip sos tarifi

2-3 kişilik

  • 2 büyük boy havuç
  • 1/2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1/2 su bardağı badem
  • 2/3 su bardağı zeytinyağı
  • 2/3 su bardağı su
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı soya sos/tamari veya marmite
  • 1/2 çay kaşığı chipotle/paprika tozu
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Maydanoz/kişniş sapı

  • Öncelikle buzluğunuzda haşlanmış nohutunuz yok ise bir gece önceden ıslatıp suyunu değiştirdiğiniz nohutlarınızı yumuşayana kadar haşlayarak başlayabilirsiniz.
     
  • Havuçlarınızı yıkayıp soyduktan sonra çok ince ve küçük olmayacak şekilde doğrayın, eğer havuçlarınızı çok ince keserseniz kuruyabilirler.

 

  • Fırınınızı 190 dereceye ayarlayın. Yağlı kağıt koyduğunuz ya da yapışmaz tepsinize havuçlarınızı alarak üzerine zeytinyağınızın yarısı kadarını koyarak karıştırın. Isıtılmış fırınınıza havuçlarınızı ilk 20 dk 190 derecede, sonrasındaki ortalama 30 dk 175 derecede yumuşayana kadar pişirin. Kenarlarının bu süreçte yanıyor olması havuçlara ekstra tütsülenmiş bir lezzet katacaktır.

 

  • Havuçlar pişerken ısıttığınız bir tavaya bademlerinizi alın. Bademler renk alana kadar sürekli karıştırın. Isı eğer yüksek olursa bir anda yanmaya başlayacaklardır bu yüzden gözlerinizi bademlerden ayırmamanızı öneririm. 2-3 dk içinde istenilen kavrukluğa ulaşacaklardır. Kavurma işlemi bittiğinde tavadan alın ki pişmeye devam etmesinler.

 

  • Bademler soğuduktan sonra bir bıçak yardımıyla bademlerinizi gelişigüzel doğrayın. Yarısını sosun içine, yarısını üzerine kullanacağız. Eğer evde bademiniz yoksa dip sosun içine 1 tatlı kaşığı kadar şekersiz badem ezmesi de kullanabilirsiniz.

​​​​​​​

  • Pişen malzemeleriniz ılıdıktan sonra kalan bütün malzemelerle birlikte bir rondo ya da blendera alın. Pulse ya da yavaş ayarını kullanarak malzemeleri birbirine karıştırın. Dokulu kıvamının kalması, bademlerin ağıza gelen dokusunu kaybetmemesi için pürüzsüz kıvama gelmeden alın. Soğuk tüketmek isterseniz buzdolabında 1-2 saat dinlendirebilir ya da kullandığımız su yerine buz kullanabilirsiniz.

​​​​​​​

  • Bir kaseye aldığınız sosunuzun üzerine, dilediğiniz kadar zeytinyağı gezdirip, kalan bademlerinizi de üzerine koyun. Bir tutam chipotle tozu gezdirip, ince ince doğradığınız genellikle kullanılmayıp unutulan maydanoz saplarını da üzerine ekleyin.

 

  • Ben batırıp yiyebilmek için dolapta olan köy biberlerini değerlendirdim. Siz de istediğiniz bir sebzeyi ya da krakeri kullanabilir, kalan ekşi maya ekmeklerinizi kızartıp güzel bir eşlikçi olarak kullanabilirsiniz.

 

Bonus: Fark yaratan 5 pratik sos tarifi

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog