Dondurma denince sanki evde hazırlaması çok zor birşeymiş gibi kazınmış akıllara.. Fakat asla öyle değil. Makinanız olması kesinlikle çok daha pratiklik sağlıyor fakat olmaması da yapamayacaksınız anlamına gelmiyor.
Her şeyden evvel dondurma karışımımızı hazırlıyoruz; "creme anglaise" sos deniyor aslında buna. Sade, çikolatasız ve vanilyalı hali genellikle çikolatalı tatlıların lezzetini hafifleştirmek için çok kullanılıyor, özellikle Avrupa'da. İşte bu sos aynı zamanda çoğu dondurmanın bazı.. Başka dondurma çeşitlerinde ise içindeki başrol değişiyor sadece, çikolata oluyor karamel, karamel oluyor kahve derken aslında bu bazla birçok çeşit dondurma hazırlayabiliyoruz. Yumurtasız olarak da yapmak mümkün, o zaman çok daha akışkan 'gelato' kıvamında dondurma elde ediyorsunuz.
David Lebovitz'in The Perfect Scoop adlı kitabından alıntıdır.
-500 gr (2 su bardağı) krema
-21 gr (3 yemek kaşığı) kakao
-140 gr bitter çikolata (küçük küçük parçalanmış)
-250 gr (1 su bardağı) süt
-150 gr (3/4 su bardağı) toz şeker
-Bir çimdik tuz
-5 adet yumurta sarısı
-1/2 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya yarım vanilya çubuğu tohumları)
1. Kremanızın yarısını (250 gr) kakao ile birlikte karıştırarak orta boy bir tencerede ısıtın. Kaynama noktasına gelir gelmez ocağı kısın ve 30 saniye kaynadıktan sonra ateşten hemen alıp çikolataları ekleyin. Pürüzsüz olana dek karıştırın. Kremanın kalan yarısını (250 gr) da ekleyin. Birbirlerine karışana kadar karıştırın ve karışımı büyük bir kaseye alın. Üzerine de bir tel süzgeç oturtun, birazdan lazım olacak.
2. Bir kaseye yumurta sarılarını koyun ve çırpma teli ile biraz çırpın. Orta boy bir tencereye süt, şeker, tuzu koyun ve ocakta ısınmaya bırakın. Isınınca yumurtalı kaseye yavaş yavaş bir yandan çırparak ekleyin, sonra tekrar tüm karışımı tencereye alın. Orta ateşte ısıya dayanıklı bir spatula veya tahta kaşık ile sürekli tencerenin dibini sıyırarak, hafif koyu sos kıvamını alana kadar karıştırın. (Bu karıştırmanın sürekliliği çok önemli.) Koyulaşması zaman alabilir, sabırla bekleyin. Tahta kaşığı kaplayan bir sos haline geldiyse tamamdır, kaynatmayın.
3. Sosunuz olur olmaz vakit kaybetmeden süzgeçten süzerek(pütürlü olma ihtimaline karşı) çikolatalı karışımın içine ekliyoruz. En son vanilyayı da ilave ediyoruz.
4. Dondurma kasesini içi buzlarla dolu bir kabın içine oturtup soğuyana kadar bir spatula ile karıştırıyoruz.
5. Ilınır ılınmaz da buzdolabında soğumaya bırakıyoruz.
6. Tamamen soğuduktan sonra dondurma makinamızın talimatlarına göre dondurmamızı hazırlıyoruz.
7. Dondurma makinanız yoksa; karışım tamamen soğuduktan sonra bir kalıba döküp buzluğa kaldırın ve yarım saatte bir çıkartıp bir çatalla hızlıca karıştırmak suretiyle dondurun. (Yarım saatte bir yaklaşık 6-7 defa çıkartıp çatalla çırpma işlemini yapmanız önemli)
8. Tamamen donunca ister külahta ister kaselerde tadına varın!