YAŞAM - SEYAHAT

Sanal tur ile Urfa'yı geziyoruz

Bilinen dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe, hayranlık uyandıran Harran evleri, efsanelerin noktası Balıklıgöl ve M.Ö. 3 bin'e uzanan eserleri ile Şanlıurfa Müzesi'ni sanal olarak ziyaret edebilirsiniz. İşte rehberimiz...

profil
BT Ekip
6.05.2020
Sanal tur ile Urfa'yı geziyoruz

12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Göbeklitepe, dünyanın ilk ibadet yerine ev sahipliği yapıyor.  Stonehenge'den 7000, Mısır piramitlerinden ise 7500 yıl daha yaşlı olan bu özel bölge, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık 22 km kuzeydoğusundaki bölge, dairesel ve kare formda yapılardan oluşan büyük bir ibadet alanı. Göbeklitepe tarım toplumlarından çok önce kültürel bir veri olan ibadethane ile ortaya çıkarak bilinen tarih sıralamasını değiştirdi.  Göbeklitepe'yi buradan ziyaret edebilirsiniz. 


Şanlıurfa ve çevresinden çıkan eserleri sergileyen müze "neolitik dönem” açısından uluslararası öneme sahip. Müzenin bir başka çok önemli özelliği de Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'ye ait eserleri bulundurması. Tarihi açıdan büyük değer taşıyan pek çok yerleşim bölgesi, höyük ve ören yeriyle çevrili Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, coğrafyasının hakkını sonuna kadar veriyor. Adını aldığı ovada M.Ö. üç binden M.S. 15. yüzyıla dek kesintisiz iskân edilen ve kendine özgü sivil mimarisiyle ilgi toplayan Harran ve çevresinden çıkarılanlar müzenin belkemiğini oluşturuyor. Müze broşürünü buradan okuyabilir, eserleri ise bu linkten ziyaret edebilirsiniz. 


Balıklıgöl (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri) Hz. İbrahim'in zalim hükümdar Nemrut ve putlara tapan halkına karşı geldiği için ateşe atıldığında mucizevi bir şekilde suya dönüşen bir bölge olduğuna inanılır. Rivayete göre; Hz İbrahim ateşe atıldıktan sonra, Nemrut'un kızı Zeliha da Hz. İbrahim'e olan sevgisinden ve ona inandığından o da kendisini ateşe atar. Zeliha'nın düştüğü yer de bir göle dönüşür (Aynzeliha Gölü). 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindeki göl özel bir mimari ile çevrili. Balıklıgöl'ü buradan ziyaret edebilirsiniz. 


Harran'la özdeşleşen Kümbet Evler'in kubbe kısımları tuğla ile örülmüştür. Nedenlerinden biri, bölge çöl olduğu için ağaç malzemenin bulunmayışıdır. Evlerin yüksekliği içeriden en çok 5 metreye varan kubbeler, 30-40 tuğla dizisi ile örülmüştür. Örgüleri balçık sıva ile bağlanan kubbe ve duvarlar, içeriden ve dışarıdan yine bu harçla sıvanmıştır. Harran evleri bölge iklimine uyumlu olarak yazın serin kışın sıcaktır.  Evleri bu linkten ziyaret edebilirsiniz. 


Önceki ve Sonraki
Haberler