YAŞAM - SEYAHAT

19 Mayıs'a özel sanal tur

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın bu sene 101. yılı kutlanıyor. Salgın önlemleri çerçevesinde evlerde kalacağımız bu özel günde sizleri Atatürk'ün anısına hazırladığımız sanal tura davet ediyoruz.

profil
BT Ekip
19.05.2020
19 Mayıs'a özel sanal tur

16 Mayıs 1919'da yola çıkan Bandırma Vapuru, 4 günün sonunda 19 Mayıs'ta Samsun'a ulaşabilmişti. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü 9. Ordu Müfettişi (Mirliva) olarak kurmayları ile birlikte İstanbul’dan Samsun’a getiren Bandırma Vapuru, Kurtuluş Savaşı'nın başlamasında ve bağımsızlık mücadelesinde çok önemli bir yer tutuyor.  1878 yılında Glasgov'da yapılan geminin 7 Şubat 2005 tarihinde kullanım hakkı ve işletmesi Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülerek 19 Mayıs 2006 tarihinde ziyarete açıldı. Bu özel müzeyi ve limanı ziyaret etmek için buraya tıklayın. 


Samsun'da bulunan Mıntıka Palas Oteli, 1902 yılında Jean İonnis Mantika tarafından bir otel olarak inşa edilmiştir. İki katlı olan yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadî olarak yapılmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a çıktığında bu otelde kalmıştır. 12 Haziran 1926 tarihinde bu bina Samsun halkı adına Mustafa Kemal Paşa’ya armağan edilmiştir. Ulu Önder’in ölümünden sonra önce kız kardeşi Makbule Atadan’a geçmiş 1939 yılında ise 19 Mayıs Halk Müzesi yapılmak üzere Samsun Belediyesi’nin sorumluluğuna teslim edilmiştir. Üst katı müzeye dönüştürülen binanın alt katı 1985-1995 yılları arasında Oda Tiyatrosu olarak hizmet vermiştir. 1997 yılına kadar Samsun Belediyesi sorumluluğunda kalan bina bu tarihten sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilerek gerekli düzenlemeler ve onarımlar yapıldıktan sonra 8 Kasım 1998 tarihinden itibaren Samsun Gazi Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. 

Müzeyi adım adım gezmek için tıklayın .


Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası, 1915 yılında, İttihat ve Terakki Fırkasınca kulüp binası olarak kullanılmak üzere, Enver Paşa’nın emriyle Evkaf (Vakıflar İdaresi) mimarı Salim Bey tarafından projelendirilmiş ve projeyi yürütme görevi, dönemin İttihat ve Terakki Fırkası Ankara temsilcisi Mahmut Şevket (Esendal) Bey’e; proje yapım işi ise Kolorduda görevli olan askerî mimar Hasip Bey’e verilmiştir. Ankara taşı olarak bilinen pembe-mor renkli yerel andezit taşıyla inşa edilen ve “Birinci Millî Mimarlık Dönemi Üslubu”nun Ankara’daki ilk örneklerinden olan bina, Ankaralıların evlerinden ve Ulucanlar’daki Numune Mektebinden (şimdiki Cumhuriyet İlköğretim Okulu) getirilen kiremitlerle, halkın özverileri ile tamamlanmıştır. 23 Nisan 1920 ile 15 Ekim 1924 tarihleri arasında Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılan bina, daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Merkezi olarak kullanılmış ve aynı dönemde kısa bir süreliğine Hukuk Mektebine de ev sahipliği yapmıştır. 1952 yılında Maarif Vekâletine (Millî Eğitim Bakanlığı) devredilmiş, 1957 yılında Bakanlık Komisyonunca alınan kararla müzeye dönüştürülmek üzere çalışmalara başlanmış ve 23 Nisan 1961 tarihinde “Büyük Millet Meclisi Müzesi” adıyla halkın ziyaretine açılmıştır. 

Müzeyi adım adım gezmek için tıklayın  .


Anıtkabir, Türk Kurtuluş Savaşı'nın ve inkılaplarının önderi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün, Ankara Anıttepe'de (eski adıyla Rasattepe) bulunan anıt mezarıdır. Hem manevi hem mimari anlamda Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli eserlerinden olan Anıtkabir hakkında bilinmesi gerekenleri buradan okuyabilirsiniz. 

Anıtkabir'i adım adım gezmek için tıklayın .

Bonus: 19 Mayıs'a özel tarihi yolculukta yerinizi alın


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog