Ertelemenin ana nedenlerinden biri, hedefin çok belirsiz veya ulaşılamaz olmasıdır. Bu da işe nereden başlayacağınızı bilememenize neden olabilir. Büyük hedefinizi birkaç spesifik ve basit adıma bölebilirsiniz. Örneğin yazacağınız bir makaleyi; ‘ön hazırlık’, ‘bilgi toplama’, ‘ana hattı hazırlama’ ve ‘ilk paragrafı yazma’ şeklinde planlayabilirsiniz. Böylece her adımı tamamlamak bir başarı olur, dolayısıyla motivasyonunuz da artar.
Bilgi patlamasının yaşandığı bu çağda zamanı yönetmek için dijital araçları kullanmak çok önemli. Örneğin, her gün işe başlamadan önce ilk olarak ‘yapılacaklar listesi’ hazırlayabilirsiniz. Buna ek olarak, konsantrasyonu artırmak için ‘Pomodoro Tekniği’nden de yararlanabilirsiniz. Pomodoro Tekniği, Francesco Cirillo tarafından geliştirilen ve zaman yönetimini optimize etmeyi amaçlayan bir yöntemdir. Teknik, 25 dakika çalışma ve ardından 5 dakika mola verilmesini önerir. Bu döngü dört kez tekrarlandıktan sonra, daha uzun bir mola (genellikle 15-30 dakika) verilir. Bu yöntem yalnızca dikkatinizin dağılmasını önlemekle kalmaz, aynı zamanda yorgunluğunuzu da etkili bir şekilde azaltır.
Ertelemenin tembellikle eşanlamlı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Oysa tam tersine; ertelemeye neden olan bir diğer gizli faktör ise mükemmeliyetçiliktir. Bazı insanların işleri ertelemeye devam etmesinin nedeni, kendilerinden çok yüksek beklentileri olması ve ‘yeterince iyi olamama’ endişesi nedeniyle ilk adımı atmakta isteksiz olmalarıdır. Ama aslında ‘en iyiyi yapma’ peşinde koşmak yerine, önce ‘70 puanlık çalışma’yı tamamlayıp sonra yavaş yavaş ayarlamalar yapmak daha iyidir. Önce kaliteyi aramak, sonra mükemmelliği aramak ve kusurları kabul etmeyi öğrenmek; verimliliğe doğru ilerlemek için önemli adımlardır.
Herkesin sabah, akşam veya gecenin geç saatleri gibi kendi enerjisinin zirve yaptığı zamanlar vardır. Bu nedenle, en önemli görevlerinizi en enerjik olduğunuz zamana planlamayı öğrenirseniz, yarı çabayla iki kat sonuç alırsınız. Ayrıca yorgun olduğunuzda veya dikkatiniz dağıldığında daha karmaşık görevlerle uğraşmaktan kaçının ve bunların yerine tamamlanması kolay görevleri seçin. Böylelikle verimliliğinizi koruyabilir ve zamanınızın çoğunu masanızın başında boşa oturarak harcamanın önüne geçebilirsiniz.
Zaman sınırlı olduğunda ve yapılacak işler biriktiğinde, modern insan ‘çoklu görevlere’ alışkındır ve birçok görevi aynı anda tamamlamaya çalışır. Ancak işleri bu şekilde yapmanın çoğu zaman dikkat dağıtıcı ve hatta yorucu olması, sonuçta işin kalitesinin düşmesine ve hiçbir şeyin yeterince iyi yapılmamasına neden olur. Bu nedenle, tek bir işe odaklanmaya çalışın, tamamlanması için bir son tarih belirleyin ve ‘bir seferde tek bir şey yapma’ ilkesiyle genel iş verimliliğinizi artırın.
Son olarak, bir hedefi her tamamladığınızda kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Örneğin küçük bir hedefi tamamladıktan sonra, bir fincan kahvenin tadını çıkarmak için kendinize 10 dakika ayırabilirsiniz. Büyük bir hedefi tamamladığınızda ise kendinize uzun zamandır almak istediğiniz çantayı satın alabilirsiniz. Kısacası, uygun teşvik, beynin zevk duygusunu etkili bir şekilde uyarabilir, verimli bir ‘eylem-tamamlama-geribildirim’ döngüsü oluşturabilir ve sizi yavaş yavaş erteleme alışkanlığından kurtarabilir.