YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

Çocuklarda diş sağlığı

Çocuğunuzun sağlıklı, güçlü dişlere sahip olması için doğru temizleme tekniğini uygulamaya o daha bebekken başlamalı ve sonrasında bunu ona da öğretmelisiniz. Çocuk Gelişimci Günseli Arı, çocuğunuzun sağlıklı ve güçlü dişlere sahip olması için yapabileceklerinizi yazdı

Çocuklarda diş sağlığı

Evet, ilk diş çıkar çıkmaz, genellikle ek gıdaya başladıkları altıncı aydan itibaren ebeveynler çocuklarının dişlerini fırçalamaya başlamalıdır. Diş hekimleri bebeğinizin dişlerini her gün küçük, yumuşak bir diş fırçası ve sadece suyla temizlemenizi tavsiye ediyor. Bu eylemi onun için eğlenceli hale getirmek için dişlerini fırçalarken bir hikaye anlatabilirsiniz. Yavaş yavaş, bundan bir ritim gelişir ve diş temizliği bir ritüel haline gelir. Küçük çocuklar 1.5 ila 2 yaşlarında ilk temizlik girişimlerine kendi kendilerine başlarlar.


Çocukların diş fırçasına bezelye büyüklüğünde çocuk diş macunu sıkın. Diş başına yaklaşık 10 saniye fırçalayın. Bebeğinizin dişlerini en iyi alt değiştirme masasında yatarken temizleyebilirsiniz. Daha sonra kucağınıza oturtabilirsiniz. Mümkünse tadı olmayan bir diş macunu kullanın; meyve aroması yutmayı cezbeder.

Dişler bu yaştan itibaren günde iki kez fırçalanmalıdır. Kahvaltıdan sonra sadece su veya florür içermeyen bir diş macunu ile, yatmadan önce ise florür içeren bir diş macunu ile fırçalama yapabilirsiniz.

Evet, çünkü çocuklarda ağız boşluğu ve dişler daha küçüktür. Sadece birkaç dişleri varsa; kısa, çok yumuşak kıllı ve kaymaz saplı bir fırçaya ihtiyacınız vardır. Tüm süt dişleri olan çocuğunuz için biraz daha uzun kıllara, dar bir fırça başlığına ve kalın, kullanışlı bir tutamağa sahip fırça kullanabilirsiniz. Böylece çocuklar kendi kendilerine fırçalama alıştırması yapabilirler.


Elektrikli diş fırçasının mı, yoksa normal diş fırçasının mı daha iyi olduğu çocuğa göre değişir. Dişlerdeki birikintiler elektrikli fırça ile daha iyi temizlenebilir. Ancak fırçalarken çok bastıran çocukların elle fırçalaması gerekir. Aksi halde diş etlerine kolayca zarar verirler. 4 ya da 5 yaşındakiler içinse elektrikli diş fırçası daha iyi bir seçimdir. Sallama ve döndürme hareketi, elle fırçalamaya göre daha fazla plak kaldırır.

Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamak doğal olarak diş fırçasında iz bırakır. Fırça kılları sarktığında, yenisinin zamanı gelmiş demektir. Genel olarak diş fırçasının en geç üç ayda bir değiştirilmesi gerekir.


Diş macunu yeterli oranda florür içermelidir. Çocuklar için 6 aydan itibaren florlu diş macunu kullanılabilir. 6 ay-2 yaş için 500 ppm florür içeren diş macunları tercih edilmelidir. 2-6 yaş için 1000 ppm ve 6 yaş üzerindeki çocuk ve yetişkinler için 1450 ppm florür içeren macunları tercih edin.

Tüm diş hekimleri çocukları tedavi edebilir. Ancak çocuk diş hekimleri bunun için özel olarak eğitilmiştir. Çocuklarla ve korkularıyla nasıl başa çıkacaklarını bilirler. Karmaşık terapi gerektiren diş problemleri olan çocukları nazikçe tedavi edebilirler.


Pediatrik diş hekimleri; diş hekimine ilk ziyareti ilk dişten itibaren, en geç ilk doğum gününe kadar önerir. İlk ziyaretiniz sırasında diş hekiminiz size ağız hijyeni konusunda faydalı ipuçları verebilir ve emzikler, biberonlar ve florür kullanımıyla ilgili soruları yanıtlayabilir. Süt azı dişleri yaklaşık 16 ila 18 ay arasında çıktığında ikinci bir randevu ve süt dişleri tamamlandığında üçüncü bir randevu önerilir. Pediatrik diş hekimleri, yaklaşık altı ayda bir düzenli kontrollerle çocuğunuzla güvene dayalı bir ilişki kurabilir ve dişleriyle ilgili sorunları erkenden tespit edebilir.

Çocuklar veya yetişkinler ne kadar iyi fırçalarsa fırçalasın, diş fırçası diş yüzeylerinin sadece yüzde 60'ına ulaşır. Ancak artıklar tam olarak dişlerin arasındaki boşluklarda birikmektedir ve bu durum çürük bakterileri için ideal üreme alanlarıdır. Çocuklar da süt dişleri tamamlanır tamamlanmaz diş ipi kullanmalıdır. Küçük çocukların, ebeveynlerinin yardımına ihtiyaçları vardır. Çocukların dişleri için tek telli diş ipi kullanmak en iyisidir çünkü dar alanlara da sığar.


  • Şekerli, yapışkan ya da asitli gıdalar üç ana öğün içinde tüketilmelidir.
  • Öğün aralarında elma, havuç gibi sert dişleri temizleyip diş etine masaj yapacak gıdalar yenmelidir.
  • Şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişler fırçalanmalı, mümkün değilse ağız su ile çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir.
  • Yine şekerli gıda yendikten sonra ağıza atılacak bir parça peynir, şekerin çürük önleyici etkisini gidermek açısından son derece önemlidir.
Önceki ve Sonraki
Haberler