Euromelanoma, halkı deri kanserleri konusunda bilinçlendirmek ve erken teşhis imkanı sunabilmek için 1999 yılında Belçikalı Dermatologlar tarafından başlatılmış bir proje. Birçok Avrupa ülkesi ile birlikte Türkiye de, Türk Dermatoloji Derneği öncülüğünde 10 yıldan uzun süredir bu projede yer alıyor. Euromelanoma kapsamında her yıl Mayıs ayında melanom hakkında toplumun tüm kesimlerine hitap eden seminerler ve medya çalışmaları yürütülüyor ve gönüllü dermatoloji kliniklerde ücretsiz ben muayenesi ve cilt kanseri taramaları yapılıyor.
Bu yıl muayenesinde 21 ve 26 Mayıs tarihlerinde 10.00-14.00 saatleri arasında ücretsiz ben ve cilt kanseri muayenesi yapacak olan Dermatolog Prof. Dr. Nida Gelincik Kaçar, melanomu anlattı…
Ülkemizde dermatoloji kliniklerinde yapılmış çalışmalarda melanom sıklığı %0.4 olarak saptanmıştır. Vakaların önemli bir kısmı erken evrede teşhis edilmiştir. En yaygın olarak baş-boyun bölgesinde ortaya çıkmaktadır.
En çok bilinen ABCDE kuralıdır. Beniniz asimetrikse (Asymmetry), sınırları düzensiz ve girintili çıkıntılıysa (Border), birden fazla renk içeriyorsa (Color), çapı 6 mm.den büyükse (Diameter) ve/veya boyutu, rengi ya da yapısında değişiklik varsa (Evolution) vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurmanız gerekir.
Ben muayenesinde en önemli tanı aracımız dermoskopik incelemedir. Dermoskopi bendeki gözle görülemeyecek düzeydeki erken dönem değişikliklerin saptanabilmesini sağlayan yüzey ışık mikroskobisidir. Böylece melanomun derin dokulara yayılamadan başlangıç aşamasında (melanoma in situ) teşhis edilmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Bu nedenle kişinin sadece kendi kendine muayenesi yeterli değildir. Herkesin yılda en az bir kez dermatoloji uzmanı tarafından hem klinik hem de dermoskopik muayene olması gereklidir.
Melanom gelişiminde en önemli önlenebilir risk faktörü ultraviyole ışınlarıdır. Özellikle çocukluk çağında maruz kalınan güneş yanıkları, gelecekteki cilt kanseri olasılığını ciddi biçimde artırır. Açık tenli, sarı-kızıl saçlı ve çilli bireyler de daha yüksek risk altındadır.
Alabileceğimiz önlemler arasında gölgeyi tercih etmek, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında güneşe doğrudan maruz kalmaktan kaçınmak, düzenli güneş koruyucu krem (en az SPF 30), koruyucu kıyafetler, şapka ve güneş gözlüğü kullanmak yer alır.
Bunların yanı sıra aynada tüm vücudun düzenli olarak incelenmesi, yeni oluşan ya da değişen benlerin fark edilebilmesini sağlayacaktır.
Ve de tabii ki dermatolog tarafından düzenli ben muayenesinin aksatılmaması alabileceğiniz en önemli önlemlerden biridir.
Euromelanoma, sadece bir kampanya değil, bir yaşam tarzı farkındalığıdır. Türkiye’de elde edilen veriler erken tanı konmuş vaka oranının umut verici düzeyde olduğunu göstermektedir. Bu ivmenin sürdürülmesi, ancak toplumsal farkındalıkla mümkündür. Kendiniz ve sevdikleriniz için bir adım atın; güneşin tadını bilinçli çıkarın, düzenli ben muayenenizi yaptırın ve benlerinizde şüpheli bir değişiklik varsa geç kalmayın.
Düzenli ben muayenenize başlamak için Mayıs ayı içerisinde size en yakın Euromelanom gönüllüsü dermatoloji kliniğine başvurabilirsiniz. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır.