İYİ HİSSET - FITNESS

Spor ve beslenme ilişkisi

Daha güçlü, daha sağlıklı ve daha çekici olmak için spor yapıyoruz ve dinlenmeyi unutmadan doğru yolda ilerlediğimiz sürece istediğimiz sonuçlara ulaşıyoruz. Peki sonuca ulaşırken en belirleyici faktörün ne olduğunu biliyor musunuz? Tabii ki beslenme. Antrenman-beslenme-dinlenme döngüsünde beslenme oldukça belirleyici bir faktör. Kişisel Antrenör Cem Sarpay, spor yapan ve sağlıklı sonuçlar almak isteyenlerin beslenme konusunda nasıl bir yol izlemeleri ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini yazdı

Spor ve beslenme ilişkisi

Form tutma, kilo verme ya da kilo alma; hepsi için çalışan en iyi yöntem, doğru miktarlarda ve belli zamanlarda dengeli bir beslenmektir. Kısacası ne yediğinizi ve ne kadar yediğinizi bilmeniz gerekiyor. Bu sayede yaptığınız değişikliklerin sizde ne gibi sonuçlar yarattığını takip edip kontrolü tamamen elinize alabilirsiniz. Öğün sayısı önemli değil ancak bir örnek vermek gerekirse günde üç öğün yiyorsunuz ve 300 gram karbonhidrat, 70 gram protein ve 40 gram yağ alıyorsunuz. Kilonuzun sabit olduğunu düşünelim. Bu makrolarda yapacağınız değişikliklerin bünyenizdeki tepkisini kolayca belirleyip ne yapmanız gerektiği hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bazı gıdalar performansımızı artırmaya yardımcı olurken bazı gıdalar da kişisel olarak bizde her anlamda olumsuz sonuçlara neden olabilir. Örneğin gluteni sindiremeyen bir birey için yediği bir dilim ekmek bile kilo vermesinde, enerji döngüsünde ve genel olarak sağlığında olumsuz sonuçlara neden olabilir. Doğru zamanlama ile doğru makroları tamamlasak bile içeriklerinde bizde alerji yapan ya da sindirim sorunu yaratan gıdaları hayatımızdan çıkarmamız, çok verimli sonuçlar verecektir. Bunun için gıda tolerans testi yaptırabilir ya da bir uzman eşliğinde eliminasyon beslenmesi yaparak gıda seçimlerinizi düzenleyebilirsiniz.

Kendi yaşamanıza göre ister tek öğün beslenmesi yapın, isterseniz altı öğün yaparak günü tamamlayın; spor yapan bireyler için en önemli öğün, antrenman sonrasıdır. Yaptığınız aktiviteye göre seçilmiş besinler ile sağlıklı bir öğün planlaması; uzun ve kısa vadelerde size oldukça dikkate değer sonuçlar ile dönüş yapacaktır. Tek öğün yapmayanlar için ikinci en önemli öğün de antrenman öncesi öğünüdür.

Sigara ve alkol; performansı ve genel sağlığı etkileyen kötü alışkanlıklardır. Ancak bu herkes için geçerlidir. Bunları genel sağlık olarak değil de sporsal performans açısından değerlendirdiğimizde sizi hedeflerinize ulaşmak konusunda yavaşlatacakları bir gerçek. Ancak tüm paket gıdalar, yapay aromalar ve şekerler de size aynı zararı, hatta daha fazlasını verebiliyor. Bu yüzden şeker tüketimi ihtiyacınız varsa bunu meyve, hurma ya da doğal gıdalar ile karşılayıp paket gıdalar ve kötü yağlardan uzak durup mümkün mertebe ev yemeği ve mevsimsel gıdalara yönelmelisiniz. Bu seçimler uzun vadede yaşayabileceğiniz olası sağlık sorunları risklerini azaltıp sizi hedeflerinize daha hızlı taşıyacaktır.  

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog