İYİ HİSSET - BESLENME

Omega 3 nedir, neden tüketmeliyiz, nelerde bulunur?

Artık birçoğumuz gıda/vitamin/mineral takviyesi kullanır olduk. Özellikle de Omega-3 çoğumuz için vazgeçilmez hale gelmeye başladı. Peki bu takviyeyi kullanırken dikkat etmeniz gerekenleri biliyor musunuz? Diyetisyen Esra Akar, Omega-3 ve Omega-3 takviyeleri hakkında bilmeniz gerekenleri yazdı

Omega 3 nedir, neden tüketmeliyiz, nelerde bulunur?

Omega-3; vücutta üretilmediğinden dışarıdan alınması elzem olan çok önemli doymamış yağ asitlerinden biridir. Besinler yoluyla rahatlıkla vücudumuza alabiliriz. Omega-3, kendi içinde EPA ve DHA olarak ikiye ayrılır.

  • Özellikle soğuk sularda yaşayan uskumru, ton, somon, sardalya gibi yağlı balıklar ile gölde yaşayan alabalıklarda Omega-3 bolca bulunur.
  • Ceviz ve semizotu da Omega-3 için iyi bir kaynaktır.
  • Omega-3’ün vücuda alınmasının bir diğer yolu da takviyelerdir.

Omega-3 yağ asitleri anne karnından yaşlılık dönemine kadar tüm yaş gruplarının sağlığı için önemlidir.

  • Özellikle kalp hastalığı riski bulunanlar
  • Hipertansiyon ve diyabeti olanlar
  • Hamileler
  • Menopoz dönemindeki kadınlar
  • Çocuklar ve yaşlılar
  • Bağışıklığını güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak isteyen kişilerin

Omega-3 takviyesi alması öneriliyor. Ancak bir takviye almadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın.


  • Bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini artırarak hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Kolesterolü düşürücü etki gösterir ve kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Diyabet riskini düşürür, diyabeti olan kişilerde hastalık yönetiminde pozitif etkileri vardır.
  • Göz sağlığı için önemlidir.
  • Beyin işlevleri için önemlidir.
  • Hamilelik döneminde bebeğin beyin gelişimi için elzemdir.
  • Beyin dokusundaki etkilerinden dolayı Alzheimer hastalığını önlemede etkin rol oynar.
  • Depresyon, bipolar bozukluk gibi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde etkilidir.
  • Karaciğer işlevleri için önemlidir.
  • Sağlıklı, ışıltılı bir cilt için gereklidir.
  • Çocuklarda ve yetişkinlerde hem uyku süresini, hem de uyku kalitesini artırır.

Omega-3 miktarı: Günlük yaklaşık 1000mg EPA ve DHA alınması gerektiğinden, EPA/DHA oranının 3/2 ve daha fazlası olmasına dikkat edilmeli.

Omega-3 formu: Alınan takviyenin vücutta daha iyi kullanılabilmesi için trigliserit (TG) formda olanlar tercih edilmeli.

Tazelik: Omega-3 takviyeleri hava ile temas ettiğinde çabuk bozulabilir veya etkinliği azalabilir. Kapsüllerin sızdırmaz özellikte olmasına ve takviyelerin son kullanma tarihine dikkat etmek gerekir.

Omega-3 yağ asidi türü: İyi bir Omega-3 takviyesinin EPA ve DHA yağ asitlerini birlikte içermesi gerekir. Bitkisel Omega-3 kaynaklarında EPA ve DHA bulunmadığından mutlaka hayvansal (deniz ürünleri) bazlı bir takviye olması gerekir.

Kalite güvencesi: Omega-3 takviyeleri saflık, konsantrasyon açısından ve ağır metal ile kimyasal atık içermediğine dair test edilmiş olmalıdır. Bu testlerin yapıldığına dair uluslararası geçerliliği olan kalite güvencesi; IFOS sertifikasına sahip olmalıdır.


  • Semizotu
  • Domates
  • Kırmızı kapya biber
  • Maydanoz
  • Dereotu
  • Nane
  • Ton balığı
  • Zeytinyağı
  • Keten tohumu
  • Limon
  • Ceviz içi

Semizotları iyice temizlenip ayıklandıktan sonra bir kaba alınır. Domates ve salatalık doğranır. Yeşillikler doğranır, hepsi bir kapta karıştırılır. Zeytinyağı ve limon-sirke ilavesi yapılır. Üzerine yağı süzülmüş ton balığı eklenip keten tohumu ve ufalanmış cevizler ilave edilerek servis yapılır.


Önceki ve Sonraki
Haberler