İYİ HİSSET - BESLENME

İtalyan makarna sosu nasıl yapılır?

Kalp-Damar Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, '“Gıdanız ilacınız, ilacınız gıdanız olsun” mottosu ile yola çıktığı tariflerini bir kitapta topladı. 'Sağlık bombası' İtalyan Makarna Sosu da bu tariflerden biri...

profil
BT Ekip
16.07.2020
İtalyan makarna sosu nasıl yapılır?

Kalp-Damar Cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu “Keşke mutfağımda Bir doktor olsa”  diyenler için sağlıklı, enerji veren, kilo aldırmayan yemek tarifleri ve beslenme önerilerinden oluşan bir kitap yayınladı. Hayy Kitap etiketiyle yayınlanan Doktor Mutfakta adlı kitap herkesin anlayabileceği bir dille makro gıdalardan mikro gıdalara, antioksindanlardan fitokimyasallara, baharat ve otlardan süper gıdalara, probiyotiklerden prebiyotiklere, sık sık yemekten oruçla şifa bulmaya, yağlardan şekere, yumurtadan kolesterole, konvansiyonel gıdalardan organik ürünlere merak edilen pek çok konuyu işliyor ve hem sağlıkı hem de lezzetli tarifler içeriyor. 


Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu'nun 'sağlık bombası' olarak adlandırdığı İtalyan Makarna Sosu (Marinara) kitaptaki süper gıda listesinde bulunan 15 gıdadan 3’ünü içeriyor: Domates, sarımsak ve zeytinyağı. Domates (mevsiminde ve doğal), zengin vitamin ve mineral içeriğinin ötesinde ona kırmızı rengini veren ve çok güçlü bir antioksidan olan “likopen” maddesi ile öne çıkar. Likopenin şeker ve kolesterol düşürücü etkileri var. İçeriğindeki potasyum likopen ile birleşince tansiyon düşürücü ve kalp hastalıklarından koruyucu. Likopenin en önemli etkilerinden biri de başta prostat olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruma sağlamasıdır. Genelde sebzeler çok pişirildiklerinde bazı besleyici özelliklerini kaybederler. Bunun istisnası domatestir. Domates pişirildiğinde içindeki likopen daha yüksek oranda açığa çıkar, yani pişmiş domates, salça veya böyle bir sosun likopen seviyesi taze domatese göre 5-10 kat fazladır. Dolayısıyla piyasada satılan hazır domates püresi gibi ürünler gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Üstelik bu ürünler domatesin en olgun döneminde toplanıp işlenen domateslerdir.


  • 1 kg şişede hazır rendelenmiş domates
  • ½ çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 büyük soğan (ufak küpler şeklinde doğranmış)
  • 3-4 diş sarımsak (ince ince kıyılmış)
  • 2 çorba kaşığı salça
  • 3-4 dal geniş yapraklı fesleğen veya reyhan
  • 5-6 dal maydanoz  
  • Tuz, karabiber, kırmızıbiber
  • Makarna (papardelle, tagliatelle veya linguini gibi yassı makarna tercih sebebidir)
  • Parmesan peyniri
     

  • Sos tenceresine zeytinyağı ve soğan konarak orta ateşte 2-3 dakika kavrulur.
  • Sarımsak ilave edilerek 1 dakika daha kavrulur.
  • Salça, tuz, karabiber ve kırmızıbiber ilave edilerek 2 dakika daha kavrulur.
  • Rendelenmiş domates ilave edilerek önce orta, sonra kısık ateşte toplam 1 saat kadar, sos koyulaşana kadar pişirilir.
  • Pişmenin son 5-10 dakikasında kıyılmış fesleğen ilave edilir.
  • Sos pişerken makarnamızı haşlayabiliriz. Suya bol tuz ve biraz zeytinyağı koymayı ihmal etmeyin.
  • Makarnanın cinsine göre 10-15 dakika pişirmek gerekecektir (son 2 dakikası sosun içinde pişecek).
  • Makarnayı süzdürmeden önce haşlama suyunun yarım su bardağı kadarını alıp sosa ilave edin. Bu, sosa daha güzel bir kıvam verecektir.
  • Süzdürdüğünüz makarnayı sudan geçirmeyin. Hazırladığınız sosun yarısını doğrudan üzerine boca edip karıştırın.
  • Tabağa aldığınız makarnanın üzerine ayrıca sos ilave edip rendelenmiş parmesan peyniri koyun.
  • İnce kıyım maydanoz ile süsleyin.
  • Bu tabak başlı başına bir yemek. Yanında bol miktarda yeşil salata ve zeytinyağı sürülmüş bir dilim kızarmış ekmek (bruscetta) ile harika olur.
  • NOT: Marinara sosunu yaptıktan sonra, ileride kullanmak üzere kavanozlara koyabilir veya uygun bir kap içinde dondurabilirsiniz.

 

Bonus: Makarna tarifleri


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog