İYİ HİSSET - BESLENME

Hastalık nedeniyle iştahı kesilen çocuklar için beslenme önerileri

‘Eyvah çocuğum hasta! Boğazından hiçbir şey geçmiyor’ diye üzülmeyin. Diyetisyen Esra Akar; hastalık nedeniyle iştahi kesilen, hiçbir şey yemek istemeyen çocuklar için önerilerini yazdı

Hastalık nedeniyle iştahı kesilen çocuklar için beslenme önerileri

Sağlıklı olmaları için gösterdiğiniz tüm çabalara rağmen çocukların; kreş, okul, arkadaşlarıyla oyun derken hastalığı kapmaları kaçınılmaz hale gelebiliyor. Peki biraz hapşırma, öksürük, burun akıntısı, belki ishal olduklarında onları beslemek için neler yapabiliriz?

Bir çocuk hasta olduğunda çoğu yiyeceği reddedebilir ve enerjisi hiç olmadığı kadar düşük olabilir. Çocuğunuzun besinlerden uzaklaştığını görmek huzursuz edici olsa da, kısa vadede endişelenmenize gerek yok aslında. Genel olarak sağlıklı ve beslenmesi özenli düzenlenen, kısaca iyi beslenmiş bir çocuk; tükettiği az miktarda besinle birkaç günü zarar görmeden atlatabilir ancak yeterli sıvı almaya devam etmeleri hayati önem taşır. İşte hastalık nedeniyle iştahı kapanan çocuklarınız için önerilerimiz…

Su içmek çocuklar için her zaman sevdikleri bir alışkanlık olmayabilir. Fakat hastalık durumunda onları hızlı ayağa kaldırmanın anahtarı, sıvı tüketmek diyebiliriz. Bir pipetle içmesini kolaylaştırabilirsiniz. Hatta böyle durumlarda iyi seyreltilmiş taze sebze veya meyve sularının sindirimi kolaydır ve besleyicidir. Okula başlamış çocuklar için bal ve limonlu bitki çaylarından da yararlanabilirsiniz. 

C vitamininin, antioksidan özelliğiyle soğuk algınlığında en iyi yardımcılarınızdan biri olacağına emin olabilirsiniz. İyi C vitamini kaynakları arasında limon, mandalina, portakal ve greyfurt bulunur. Meyveler, sadece sağlık ve bağışıklığı desteklemek için vitamin ve minerallerle dolu değillerdir; aynı zamanda çocuğunuzun sıvı ihtiyaçlarını desteklemeye yardımcı olmak için oldukça yüksek miktarda su içerirler. Yaban mersini veya çilek gibi meyvelerle dondurulmuş meyve çubukları yapabilir ve süreci daha keyifli hale getirebilirsiniz. Meyve parçalarını süt veya yoğurdun içerisine karıştırarak bir smoothie hazırlayabilir ve bu sayede enerji dolu, lezzetli bir içecekle hastalığı atlatmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer yutkunmakta zorlanıyorsa; muz, elma gibi  meyvelerden de destek alabilirsiniz.

Hasta bir çocuğun iştahı zayıf olabilir, bu nedenle en sevdiği yiyecek türlerinden mini yemekler sunabilirsiniz. Sık ve küçük öğünlerin sindirimi daha kolaydır ve enerji ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olur. Kızarmış, yağlı yiyeceklerden uzak durun ve midede kolay hazmedildiği için pirinç ve erişte gibi basit nişastalardan kaçının. Belki peynirli bir tost deneyebilir ve yanında meyve suyuyla servis edebilirsiniz. Biraz sebze yemesini de sağlayabiliyorsanız ne mutlu! 

Çorba sıcak, yatıştırıcı ve kabul gören bir ilaçtır. Ayrıca çocuğunuzun sıvı ihtiyacını karşılamaya da yardımcı olur. Çünkü hatırlanması gereken en önemli şey, mümkün olduğunca çabuk iyileşmelerine yardımcı olmak için besleyici bir mönüye ihtiyaç duymalarıdır. Bu yüzden elde edebileceğiniz en besleyici çorbayı hazırlamaya çalışın. Tavuk veya et suyunun içerisine biraz sebze ve biraz pirinç ekleyip blendır yardımıyla pürüzsüz hale getirebilirsiniz. 

Çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şey, bol miktarda sıvı tüketmesini sağlamaktır. Normal beslenmesine ek olarak bol miktarda sıvı verin. Çocuğunuz 24 saatten fazla yüksek ateşe sahipse, çocuk doktorunuzdan tavsiye istemeyi ihmal etmeyin.

Boğaz ağrısı: 12 aylıktan büyük çocuklar için, balla tatlandırılmış ve içerisine limon sıkılmış ılık su önerilebilir. Boğaz ağrısı çocuğunuzun yeterince yemesine engel oluyorsa; çorba ve smoothie'ler, alması gereken enerji miktarına yaklaşmasına katkıda bulunabilir.

İshal: Çocuğunuzun sıvı kaybının önüne geçmek için su yine önceliklidir. Meyve suyu, et suyu gibi sıvılarla elektrolit düzenini dengelemek veya ishalin şiddetli olması durumunda doktorun vereceği elektrolit preparatlarını sürdürmek önemlidir. Bunların dışında patates-havuç gibi sebzeler, pirinç ve sade etler gibi yumuşak yiyeceklerle bir beslenme planı oluşturabilirsiniz. İshal devam ederse çocuk doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Kabızlık: Lifler, kabızlığın üstesinden gelmede en önemli destekçidir. Buğday bazlı, kepekli ekmek ve kepekli makarna ile yulaf; kabızlığı hafifletmek için diyete çok faydalı ilaveler olabilir. Bununla birlikte, bu gıdaların yardımcı olması için, tercihen su veya seyreltilmiş meyve suyu şeklinde ekstra sıvı alınmalıdır. Meyve ve sebzelerde bulunan farklı lif türleri de yardımcınız olabilir.

Önceki ve Sonraki
Haberler