İYİ HİSSET - BESLENME

Bağışıklık güçlendiren 7 öneri

Mevsimsel geçişlerle birlikte grip, nezle, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığının en çok yaşandığı günlerdeyiz. Bu dönemde vücudumuzu desteklemek, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz gelin hep birlikte bakalım.

profil
Berrin Yiğit
7.11.2019
Bağışıklık güçlendiren 7 öneri

Bağışıklık sistemi hücrelerinin %70’i bağırsaklarımızda bulunur. Burada iyi bakterilerin çoğalmasını sağlamak gerek. Bunun için beslenmemizde fermente besinleri; ev yapımı sirke, turşu, yoğurt, kefir, kombu çayı ve prebiyotik besinleri; yer elması, soğan, pırasa, nohut, mercimek, elma, muz, nar, tam buğdayı daha çok tüketmeliyiz. Özellikle antibiyotik kullanımı olduğu dönemlerde, probiyotik takviyesiyle vücuda kaybettiği bakterileri geri kazandırmak önemlidir.

Bonus: Pancar turşusu nasıl yapılır?

 


Bu dönemde C vitamini kaynakları bizler için çok daha kıymetli. Kuşburnu, mandalina portakal, nar, kivi, ananas en iyi meyve kaynakları iken; biber, brokoli, maydanoz, karnabahar, brüksel lahanası ve ıspanak enfeksiyonlarla savaşmamıza yardımcı C vitamininin sebze kaynaklarındandır. Ana öğünlerde salatalarınıza taze limon sıkmak, ara öğünlerde ise kuruyemişlerin yanında kuru yerine taze meyve tüketmek, C vitamini kaynaklarını daha çok kullanmak için güzel değişim olabilir.


Virüslerle savaşmada güçlü bir etkiye sahip olan çinko kaynaklarını daha çok tüketmeliyiz. Balık, karides, kabak, ceviz, badem, yumurta, ayçiçeği çekirdeği, peynir ve sütü beslenmeye dahil ederek soğuk algınlığına karşı 1-0 öne geçeriz.


Sarımsak ve soğan doğal antibiyotik olarak bilinen mikroplara karşı güçlü koruyuculardır. Yemeklerimizde daha çok sarımsak ve soğana yer vermek, bolca baharatla desteklemek faydalı olacaktır. 


Sağlıkla ilgili hemen hemen her şeyde olduğu gibi bağışıklık sisteminin de gözdesi sudur. Su bizleri hasta eden bakteri ve virüslerin vücuttan atılması, kanın temizlenmesi ve hücrelere oksijenin taşınması için elzemdir. Günde 2 litre su tüketmeye ve özellikle susuzluk hissi oluşmadan su içmeye özen gösterin.


Fazla miktarda tüketilen ve özellikle hazır paketli ürünlerde bulunan şeker ve şekerli içecekler bakterilere saldıran bağışıklık sistemi hücrelerinin vücudu savunmasını engeller. Bu alışkanlığınızı zencefil, limon, ballı bitki çayları karışımı veya sebzeli meyve suyu karışımları veya sağlıklı tatlı alternatifleri ile desteklemek bağışıklık ve genel sağlığımıza katkı sağlayacaktır. 


Vücudun kendisi için yapacağı en iyi kalkan, stres ve yetersiz uykuyla savaşmaktır. Dinlenmesine yardımcı olacak süre ve kalitede düzenli olarak uyumak, stresi yönetmeye yönelik meditasyon, spor gibi yöntemleri hayatımızda sürekli tutmak, kortizol salınımını azaltacaktır. 


Önceki ve Sonraki
Haberler