İYİ HİSSET - BESLENME

30'lu yaşlarda nasıl beslenmeli?

30’lu yaşlar metabolik hızın desteğe ihtiyaç duyduğu bir dönem. Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Berrin Yiğit bu döneme özel önerilerde bulundu ve lezzetli bir salata tarifi paylaştı.

profil
Berrin Yiğit
4.09.2019
30'lu yaşlarda nasıl beslenmeli?

30’lu yaşlar metabolik hızın desteğe ihtiyaç duyduğu bir dönem. Alınan kalori ile harcanan kalori hesaplarının dengelenmesi önemli olduğu için yediklerimizin kalitesine ve içeriğine dikkat etmek kadar sporu da hayatımıza eklemek kıymetlidir. Haftanın en az 4 günü sporu alışkanlık haline getirmek kilo kontrolünü sağlamanıza destek verir. Aynı zamanda aile hayatı ile birlikte yeni heyecanlar tattığımız bir dönemdir. Bu mutfağımızı ve beslenmemizi de etkilemektedir. Belki de ailenin yeni bir üyesi ile birlikte spora, düzenli beslenmeye veya kendi hobilerinize zaman ayıramıyor olabilirsiniz. Bu da kilo problemini kaçınılmaz bir sorun olmasına yol açabilir.
 

Vücudun farklı dönemler yaşadığı, hormonal dengenin değiştiği ve endişelerin arttığı bu dönemde hem bedeninize çok iyi bakmanız hem de stres yönetimini iyi yapmanız gerekir. Çünkü stres, kilo alımını neredeyse 3 katına çıkaran kortizon seviyesini artırır. Yapılan araştırmalara göre kortizon hormonu sadece iştah açmakla kalmıyor aynı zamanda metabolizmayı yavaşlatıp yağın vücutta depolanmasını hızlandırıyor. 
Besinlerin bedeniniz hatta stresiniz üzerinde olumlu etkisi vardır. Doğru besin tercihleri `Kendinizi iyi hissetmenize yardımcı` hormonların yüksek kalmasını sağlar. Bunun için mutfağınızda olmazsa olmaz besinler; roka, ıspanak, semizotu, hindi, yoğurt, süt, yağlı tohumlar ve biberiye! :)

 

Kinoa Salatası (6 kişilik)

Malzemeler

  •  2 yemek kaşığı Siyah Kinoa
  • 2 yemek kaşığı Beyaz Kinoa
  • 1 adet Salatalık
  • 2 adet Dolmalık renkli biberler ( sarı, kırmızı )
  • 1 tutam Taze nane
  • 1 adet portakal 

 

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • Karabiber

 

Yapılışı;

  • Siyah ve beyaz kinoaları ayrı sularda 10 dakika kadar haşlayınız.
  • Daha sonra süzdürüp soğutun ve kinoaları birbirine karıştırın.
  • Salatalık ve renkli biberleri ufak küpler halinde doğrayın ve kinoalar ile karıştırın.
  • Taze naneyi de içerisinde doğrayıp ilave edin.
  • Portakalın kabuğunu soyun ve dilimleyin. 
  • Sos için gerekli olan malzemeleri karıştırıp kinoa salatasının içerisinde ilave edin ve salatayı iyice karıştırıp servis bardaklarının içerisinde alın.
  • Üzerine dilimlenmiş portakalları koyup servis edin.


 


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog