İYİ HİSSET - BESLENME

2020'nin en çok önerilen beslenme trendleri

Her geçen gün beslenme bilimi değişiyor, yeni trendler ve besinler hayatımıza giriyor. Bilimsel çalışmalar sonucu kesinleşmiş önerilerden seçtiğim çalışmamı okurken, kendi beslenmenizi ve hatalarınızı göz önünde bulundurmanız doğru olacaktır. Her değişim herkese iyi gelmeyebilir ya da ihtiyaç duymayabilirsiniz, sadece trend oldu diye zorla yemek ya da yapmak zorunda değilsiniz. Bu yazımda yaşamımıza sağlıkla birlikte yeni lezzetler katacak trendleri anlattım.

profil
Berrin Yiğit
28.01.2020
2020'nin en çok önerilen beslenme trendleri

Hayvansal protein kaynakları yerine bitkisel proteinleri beslenmende arttır. Yenilenen Akdeniz tipi beslenmenin kırmızı eti ayda 2 kez ile sınırlandırması ve vegan topluluklarının artması bu piyasayı gittikçe canlandırdı. Vegan balık, bitki bazlı hamburgerler, baklagillerden yapılmış ton balığı benzeri et gibi görünen ama aslında et olmayan birçok ürün çıktı. Hepsinin amacı kırmızı etten alacağımız proteini bitkisel kaynaklardan sağlamaktır. Bundan dolayı kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve mantar gibi protein içeriği yüksek sebzeler hayatımızda daha fazla yer alacak gibi görünüyor. 


Beyaz undan tam buğday ununa geçiş yaptık, şimdi ise birbirinden farklı ve çeşitte yeni nesil unlarla tanışmaya devam edeceğiz. Karnabahar unundan pizzalara, hindistan cevizi unundan tatlılara, muz unundan ekmeklere, bakliyat unlarından çorbalara hazır ol ve tatlarını muhakkak dene. Daha uzun süre tok tutan ve birçoğu glütensiz olan bu unların, yeni başroller olacağı kesin.

Bonus: Tavada mısır ekmeği tarifi


Sağlıklı tatlılar için bal, pekmez, stevia gibi belirli bir limite kadar izin verilen tatlandırıcılar kullanırken artık yenileri ekleniyor. Tatlı patates gibi nişastalardan yapılan şuruplar, akçaağaç, hurma ve sorgum şurubu market raflarında daha çok yer alacak. 

Bonus: Şekersiz sıcak çikolata tarifi


Hayvan hakları savunucularının artması, ‘ineğin sütü ineğe kalsın’ söylemlerinin yaygınlaşması ile bitkisel süt piyasası da giderek büyüdü. Önümüzdeki günlerde yulaf sütü, badem sütü, Hindistan Cevizi sütü ve fındık sütü gibi birçok yeni süt isimleri duyacağımız kesin. Ancak ben özellikle çocuklarda inek sütünün devam ettirilmesi taraftarı olduğumu vurgulamak isterim. 


İyi bakterilerin sayı ve çeşitliliğini artırmak, kötü bakterileri ise vücuttan uzaklaştırmak hem bağırsak, hem de duygu durumunun dahil olduğu tüm beden sağlığı için oldukça kıymetli. Bu noktada kombucha, kefir, kvass, turşu, tarhana, sirke, boza gibi fermente ürünler tekrar gündeme geldi. Bağırsak florasını ucuz ve kolay yoldan koruyan fermente besinler, özellikle bu soğuk havalarda bağışıklık sistemine de oldukça destektir.


Bitkisel beslenmek karbon ayak izini azaltarak hem bedenine hem de doğaya iyi gelir. Hayatına daha fazla sebze eklemek, 1-2 porsiyon meyve tüketmek, ara öğünlerde yağlı tohumlardan faydalanmak, orta miktarda tam tahılları yemek bu yolda atılacak en güzel adımlardandır.


Günde 6-8 saat uyumanın ve bu uykunun da kaliteli olması gerektiğini artık tüm çalışmalar doğrular nitelikte. Uyku obeziteden kansere, tepeden tırnağa tüm vücudu etkiliyor. Bu konuda farkındalık oluşuyor. Mavi ışık koruyucu gözlükler, melatonin gibi takviyeler, doğal yollarla kaliteli uyku için yöntemler daha da artacağa benziyor. 

Bonus: Diyet yapmadan kilo vermenin 10 yolu


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog