EN ÇOK
OKUNAN
YAŞAM - YEME - İÇME

Yılbaşı akşamı için üç leziz ve sağlıklı tarif

Yılbaşını ailece veya arkadaşlarla bir arada geçirmek isteyenler sofralarını lezzetli olduğu kadar sağlıklı yiyeceklerle de donatabilir. Seçeceğiniz malzemelerle ve pişirme yöntemiyle yılbaşı sofranızı düşük kalorili hale getirebilirsiniz. İşte yılbaşı akşamı ve ertesi gün için sağlıklı beslenme önerileri ve sağlıklı tarifler…

Yılbaşı akşamı için üç leziz ve sağlıklı tarif

Yılbaşı sofralarında genel olarak birçok yemek aynı anda yer alıyor. Ancak tüm gece boyunca tüketilebilen yemekler nedeniyle gerek o akşam gerekse de ertesi gün hazımsızlık ve baş ağrısı gibi birçok sorunla karşılaşılabiliyor. Bunu yaşamamak için yenilenler ve içilenlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme Uzmanı ve Diyetisyen Pınar Demirkaya; aşırı yağlı yemekler, şekerli, asitli ve gazlı içecekleri uzak durulacaklar arasında sayıyor. Ayrıca yemeklerin pişirilme yöntemlerinin önemli olduğunu belirten Demirkaya; yılbaşı akşamına özel ara sıcak, ana yemek ve tatlı olmak üzere üç lezzetli tarif verdi. Demirkaya ayrıca, yılbaşı akşamı ve yeni yılın ilk gününe yönelik beslenme önerilerinde bulundu.

 

KIZARTMAK YERİNE FIRINLAYIN

 

Zayıflamak için kalori saymaya gerek yok. Diyet yapanlar da yılbaşı akşamında uygun ölçüde besin tüketebilir. Çünkü diyet yapmak, arkadaşlar ve aileyle bir araya gelindiğinde hazırlanan sofralardan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Kabak, brokoli, turp, patlıcan ve karnabahar gibi düşük glisemik indeksli ve lif içeriği bakımından zengin besinlerle birlikte hindi tüketilebilir. Kızartmak yerine fırınlama yöntemini tercih etmek, burada önemli unsur olarak öne çıkıyor.

 

ERTESİ GÜN FINDIK, BADEM, YUMURTA…

Bir anda değil de azar az yemek lazım. Salatalık, havuç, barbunya, karalahana, kereviz, şalgam ve yoğurdun yanı sıra armut, kivi, elma, kuru kayısı gibi meyve ve sebzelerden hazırlanan zeytinyağlı ve limonlu salatalar sofrada yer alabilir. Gece boyunca bol su içmek şart. Veya maden suyu içilebilir. Ertesi güne ise yine bol su ile yulaf, zeytin, yumurta ve zencefille başlanabilir. Arzu eden ceviz, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi yağlı tohumları tüketebilir.

Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 400 gram kestane mantarı
  • 3 diş sarımsak
  • Taze kekik, tuz, karabiber, soya sosu ve kestane.

 

Yapılışı

Kuru soğan piyazlık olarak doğranıp zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan soğana kestane mantarı ve baharatlar eklenir. Yumuşayan mantarlara önceden haşladığımız kestaneler de eklenerek bir tur daha az yağda çevrilir.


Malzemeler

  • 1 küçük hindi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 4-5 diş iri sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 yemek kaşığı tam buğday unu

 

Yapılışı

Soya sosu, bal, sarımsak ve un karıştırılır. Karışım hindiye dökülerek marine edilir. Hindi fırın tepsisine yerleştirilir. Arzu edilirse hindinin etrafına brokoli konulabilir. Ardından baharatlar eklenir ve fırınlanır.


Malzemeler

  • 160 gram bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 2 yemek kaşığı ham kakao
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 250 gram mısır gevreği

 

Yapılışı

Bitter çikolata benmari usulüyle eritilir. Eriyen bitter çikolataya Hindistan cevizi yağı ilave edilir. Ham kakao, bal ve mısır gevreği eklenir. Üzerini süslemek için ceviz, badem, fındık, fıstık kullanılabilir.


Önceki ve Sonraki
Haberler