YAŞAM - YEME - İÇME

Pratik 4 meze tarifi

Yılbaşı sofrasının olmazsa olmazı mezeleri yalnızca birkaç dakikada hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz? Ceren Demirel 4 pratik meze tarifi paylaştı.

profil
Ceren Demirel
29.12.2019
Pratik 4 meze tarifi

Türk Mutfağı’nda en bilinen ve en sevilen meze nedir diye sorsalar, hiç düşünmeden “haydari” derim. Hem balık, hem et sofralarında sevilerek yenen bir mezedir. Bence yılbaşı gecesinde sofranızda garantili bir lezzet olsun.

Malzemeler
•    400 gr süzme yoğurt
•    100 gr beyaz peynir
•    İnce kıyılmış dereotu
•    3-4 diş havanda dövülmüş sarımsak
•    Kuru nane
•    Tuz


Hazırlama
•    Karıştırma kabına beyaz peyniri alıp çatalın tersiyle iyice ezin.
•  Beyaz peynir iyice ezilince kalan tüm malzemeyi ekleyip hepsinin birbirine iyice karışmasını sağlayın ve servis tabağına alın.
Not: Beyaz peynirinizin tuz oranına göre ekleyeceğiniz tuz miktarını belirleyin.

 


Malzemeler:
•    3 adet orta boy kabak
•    2 adet orta boy havuç
•    Dereotu
•    Sarımsak
•    Zeytinyağı
•    Süzme yoğurt
•    1 kaşık mayonez
•    50 gr ufalanmış ceviz

Yapılışı:

•    Kabakları ve havuçları rendenin ince tarafıyla rendeleyin.
•   İkisini ayrı ayrı tavalarda zeytinyağı ve tuz ekleyerek öldürün. Ayrı ayrı olması önemli çünkü ikisinin pişme süresi bir değil.
•    Her ikisi de yumuşadıktan sonra ılımaya bırakın.
•   Ilındıktan sonra süzme yoğurt, sarımsak, ince kıyılmış dereotu & ceviz ve çok az da mayonezle karıştırın.
•    Enfes bir mezedir, denemenizi tavsiye ederim.

☆Mayonez ayrı bir lezzet katıyor ama çok karşıysanız koymayabilirsiniz.
 


Yılbaşı sofralarımızda her zaman görmeye alışık olduğumuz mezelerin biraz dışına çıkıp renkli ve lezzetli bir şeyler hazırlamaya ne dersiniz?


Malzemeler
•    500 gr brüksel lahanası
•    1/2 çay bardağı zeytinyağı
•    1 tatlı kaşığı pekmez
•    Tuz, karabiber, sarımsak tozu
•    1 çay bardağı nar tanesi
•    Toz parmesan

Hazırlama
•    Brüksel lahanalarını güzelce yıkayın, gerekirse dışından 1 adet yaprağını çıkartın.
•    Uçlarını kesip boylamasına 2'ye bölün.
•    Pekmez, zeytinyağı, tuz, karabiber ve sarımsak tozuyla iyice harmanlayın.
•    180 derecede ısınmış fırında 25 dakika pişirin.
•    Lahanalar ılınınca servis tabağına alın, nar ve toz parmesanla süsleyip servis edin.


İster atıştırmalık olarak ister meze olarak sunabilirsiniz. Bu tarifi kışın yapacaksanız donmuş kuşkonmaz almanızı öneririm. Bahar  ve yaz aylarında yapacaksanız taze taze alıp yapabilirsiniz.


Malzemeler
•    300-400 gr kuşkonmaz
•    Zeytinyağı
•    Tuz, karabiber
•    Susam

Hazırlama
•   Kuşkonmazların alt taraflarından 4-5 cm kadar kesip atın. Kalan parçayı da büyüklüğüne göre 2 ya da 3 parçaya kesin.
•    Kuşkonmazları ızgara tavaya alın, üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber ilave edip yüksek ateşte çevire çevire pişirin.
•    Son olarak bolca susam koyup renkleri hafif dönene kadar biraz daha pişirin.

Not: Kuşkonmazların çok yumuşamasına gerek yok, hafif diri kalmaları daha lezzetli oluyor.

Bonus: Fırında iç pilavlı tavuk nasıl yapılır?

 


Önceki ve Sonraki
Haberler