YAŞAM - YEME - İÇME

Mantarlı risotto tarifi

İtalyan mutfağının önemli yemeklerinden biri olan risottonun, neyle yapılırsa yapılsın tadına doyum olmaz. Peki bu sefer risottoyu mantarla yapmaya ne dersiniz? Misafirlerinizi ağırlamak için de farklı ve son derece lezzetli bir alternatif olan mantarlı risottoyu mutlaka denemelisiniz

profil
Sezin Güleryüz
19.08.2022
Mantarlı risotto tarifi

(2 kişilik)

  • 1 su bardağı Arborio pirinci
  • 1 kırmızı soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3-4 su bardağı sebze suyu veya içme suyu
  • 15 kestane mantarı
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı doğal fermente elma sirkesi
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Yarım limon kabuğu rendesi
  • 2 dal taze kekik
  • Deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber
  • Opsiyonel: 50 gr. parmesan peyniri
  • Sebze suyunu hazırlayıp kaynatıyoruz. Kaynamaya devam edecek şekilde ocak üstünde tutmaya devam ediyoruz. Risotto yaparken bir numaralı püf noktası; kullanılan suyun kaynar su olması. Sebze suyunuz yok ise kaynar içme suyu da kullanabilirsiniz.
  • Peki sebze suyu nasıl yapılır? Derin bir tencereye aynı boyutlarda kesilmiş 1 adet havuç, 1 adet kereviz sapı, 1 adet pırasa, 1 adet soğanı alıyoruz. Üstüne 2 litre temiz içme suyu koyuyoruz. Lezzet vermesi için küçük bir kese hazırlayıp tencereye iple sarkıtıyoruz. Kesede 1 adet defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı kekik, 2 diş sarımsak, 6 adet karabiber tanesi, 6 adet maydanoz sapı yer almalı. Buna Sachet d'epices deniyor.
  • Soğan ve sarımsakları yaklaşık yarım santimetrekarelik küpler halinde kesiyoruz. Mantarları ise ince dilimler halinde kesiyoruz. Geniş, yapışmaz bir tencereye soğan ve sarımsağı alıp çok az suyla kavurmaya başlıyoruz. Beş dakika kavurduktan sonra pirinci ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Birkaç dakika daha beraber kavurduktan sonra bir yemek kaşığı sirke ekleyip tavanın dibine yapışmış her şeyi uçuruyoruz (yani tavayı deglaze ediyoruz).
  • Pirincin üstüne sebze suyunu kepçeler halinde yavaş yavaş ekleyip sürekli karıştırarak pişirmeye başlıyoruz.
  • Paralelde ayrı bir yapışmaz tavada mantar ve taze kekiği (sadece yapraklarını, sapından ayırarak eklemek lazım) kavurmaya başlıyoruz. Mantar kendi suyuyla yağ eklemeden kavruluyor. Risottonun pişmesine yakın risottoya ilave etmek üzere kenara ayırıyoruz. Kepçeler halinde üç su bardağı kadar suyu ekledikten sonra risotto pişmeye yaklaşmış olacak. Bu aşamada mantarı da ekliyoruz. Kalan bir su bardağı suyu da yavaş yavaş eklemeye devam ediyoruz.
  • Son adımda zeytinyağı, rendelediğimiz parmesan peyniri, limon suyu, limon kabuğu rendesi, kalan bir yemek kaşığı elma sirkesi, tuz ve karabiberi ekliyoruz.  Tüm lezzetleri harmanladıktan sonra bir dakika dinlenmeye bırakıyoruz. Afiyet olsun.
Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog