YAŞAM - YEME - İÇME

Balkabağı dolması tarifi

Mevsiminde hem aile arasında, hem misafire yapılabilecek çok şık bir dolma tarifimiz var: Balkabağı dolması. Manav ve market tezgahlarını renklendiren bu sağlıklı sebzeyi bir de bu haliyle denemelisiniz

profil
Doğa Huriye Özkaya
19.11.2023
Balkabağı dolması tarifi
  • 2-3 dilim iri turuncu balkabağı
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 dolu kaşık biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • Karabiber, tuz

    İçi için
  • 1 çay bardağı köftelik bulgur
  • 50 gr kıyma (yerine aynı miktarda haşlanmış yeşil mercimek de kullanabilirsiniz)
  • 1/2 soğan
  • 1/2 su bardağı kıyılmış maydonoz (biraz kereviz yaprağı da eklenebilir)
  • 1/2 su bardağı rende balkabağı (kabakları oyunca artan kısımları kullanabilirsiniz)
  • 1/2 çay bardağı ılık su
  • Tuz, karabiber

    Üzeri ve tabanı için
  • Sarımsaklı süzme yoğurt ve kabak çekirdeği

Balkabağı dilimlerinden 2-3 parmak kalınlığında parçalar kesin. İçlerini oyucu ile tabanı çok delmeden oyun. Çukurlar halinde tencereye dizin; zeytinyağı, karabiber ve tuz ile ovun. Salçayı su ile seyreltip üstlerine pay edin. Ocağa alın, kapağını kapatıp pişirin. 15-20 dakika içinde yumuşayacaktır. Altını kapatın.
O sırada köftelik bulguru; doğranmış sebzeler, kıyma ve baharatlar ile harmanlayın, suyunu ilave edip iyice karıştırın. Balkabaklarının içlerine yerleştirmek için top köfteler gibi şekil verip avcunuzda biraz sıkın, ortalarına yerleştirin.
Tekrar ocağa alın, suyu az ise biraz daha sıcak su ilave edin. Ancak çok sulu olmasın. Yağına kalmak çok yakışıyor çünkü. Yine 15 dakika içinde pişecektir. Altını kapatıp demlenmeye bırakın. Dinlenirken lezzetler birbirine geçsin.
Sarımsaklı süzme yoğurdun üzerine dizin ve kabak çekirdeği ile süsleyin.
Afiyet olsun

Önceki ve Sonraki
Haberler