YAŞAM - YEME - İÇME

Bademli erikli kek

Bu aralar manav tezgahlarından mevsimin nefis mürdüm erikleri taşıyor. Erikle bademin uyumuna şahit olmak isterseniz bu tarifi mutlaka denemelisiniz!

Bademli erikli kek
Bademli erikli kek

Bademseverlere hediye gibi bir tarifle geldim. Nefis, buram buram badem kokan mis gibi yumuşacık bir kek. Ben mevsimin güzel mürdüm erikleriyle pişirdim, bu kadar yakışacağını inanın tahmin bile edemezdim! Dokusu nemli bir kek pişirmek istiyorsanız ana malzemeniz belli; toz badem. Hazır olarak pastacılık malzemeleri satan mağazalarda bulabileceğiniz gibi, kuruyemişçilerden, aktarlardan da alabilirsiniz. Veya evdeki bademlerinizi blenderda çekerek kullanabilirsiniz. (Öncesinde kahverengi dış kabuklarını soymak şartıyla) Glutensiz kek pişirmek amacıyla yola çıkmış birisinin de en tercih ettiği malzemeleden birisidir badem tozu. Bu kekte yoğun badem tadı istediğim için acıbadem aroması da ekledim ayrıca, elbette ki zorunlu bir malzeme değil. Kelepçeli kalıpta pişirilmesi önemle üzerinde durduğum bir nokta; oldukça hassas yapıda bir kek olduğu için dağılma riskine karşın işimizi garantiye alalım.
Dolaptaki toz badem ve mürdüm eriği fazlalığından yola çıkarak hazırladığım bu tarif beni mest etti. Tüm evi saran badem kokusu da uzun süre evi terk etmedi. Bir fincan kahvemle birlikte günün mutlu anlarına sebep oldu.

Malzemeler

  • 140 gr (1 su bardağı) un
  • 50 gr (1/2 su bardağı) toz badem
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 tatlı kaşığı tuz
  • 120 gr (1/2 su bardağı) zeytinyağı (veya ayçiçek yağı)
  • 1 adet yumurta
  • 120 gr (1/2 su bardağı) süt (veya krema)
  • 1 adet limonun suyu ve kabuklarının rendesi
  • 200 gr (1 su bardağı) toz şeker

1/4 tatlı kaşığı badem aroması (opsiyonel)

 

Üzeri için;

  • 9 adet mürdüm eriği (yarıya kesilmiş ve çekirdekleri çıkmış)
  • 1/4 su bardağı file badem
  • 2 yemek kaşığı (30 gr) tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

 

Yapılışı

- Fırınınızı 180 derecede ısıtmaya başlayın.
- Kelepçeli 23 cm'lik kalıbınızı biraz sıvıyağ ile yağlayıp tabanına uygun şekilde yuvarlak yağlı kağıt kesip yerleştirin.
- Bir kapta un, kabartma tozu, toz badem ve tuzu karıştırın.
- Başka bir kapta süt, yumurta, zeytinyağı, şeker, badem aroması ve limon kabuğuyla suyunu çırpın.
- Kuru malzemeleri içine ekleyin ve sadece karışana kadar çırpın.
- Kalıbınıza bu karışımı dökün.
- Tepesine eriklerin kesik kısımları yukarı bakacak şekilde erikleri dipdibe yerleştirin.
- Bir kapta file badem, tereyağ ve şekeri spatula ile birbirlerine yedirene kadar karıştırın ve eriklerin tepesine parça parça koyun.
- Fırında 50 dakika kadar, ortasına kürdan batırdığınızda kuru çıkana kadar pişirin.
- Çıkınca soğuduktan sonra kelepçesini açın ve servis edin.


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog