YAŞAM - SEYAHAT

Datça seyahat rehberi

Dillere destan koyları, eşsiz atmosferi ve lezzetleri ile Datça Türkiye'nin en özel yerlerinden biri... Gezgin çift Yolda bi Blog, Datça'ya özel bir seyahat rehberi hazırladı.

profil
BT Ekip
15.07.2021
Datça seyahat rehberi

Datça gidilmesi zor ama sevilmesi kolay yerlerden diyebiliriz. Datça'ya yakın iki tane havalimanı var; biri Milas, diğeri ise Dalaman... İkisinden de Datça'ya ulaşım yaklaşık 3 saat sürüyor. Eğer araba kiralamayacaksanız Datça'ya ulaşmak için havalimanından düzenli olarak kalkan servislere binebilirsiniz. Onun dışında Datça'ya Bodrum'dan arabalı feribotla ulaşmak da mümkün. Arabalı feribota mutlaka önceden rezervasyon yaptırmak ya da bilet almak gerekiyor. 

Datça'da toplu taşıma var fakat belirli saatlerde ve yüksek sezonda daha kullanışlı oluyor. Eğer bükleri sırayla gezmek ve daha esnek bir plan yapmak istiyorsanız araba kiralamak ya da arabayla gelmek daha kolay olacaktır. Yine de böyle deyince gözünüz korkmasın, Datça o kadar da büyük değil, bir ucundan diğerine sadece 1 saat sürüyor :) Yolları biraz virajlı olsa da genel olarak düzgün... 


Datça'da gezilecek yerlere Eski Datça'yla başlayalım! Eski Datça, adı üzerinde Datça'nın en eski ve en ufak bölgesi... O kadar ufak ki, Eski Datça'da tam bir tur atmak 15 dakikadan kısa sürüyor. Tabii sokakları izleyerek, küçük dükkanları gezerek ve her noktada fotoğraf çekerek gezeceğiniz için Eski Datça'ya mutlaka en az yarım gün ayırmak lazım. 

Eski Datça'nın sokak dokusunu, kafelerini ve her yerde satılan bademli Datça gazozunu çok seveceksiniz. Eski Datça'da gezerken Dondurmam Gaymak'ta dondurma molası verebilir, meşhur Can Yücel Evi sokağını gezebilir, gözünüze çarpan bir kahvecide bademli Datça kahvesi deneyebilirsiniz. 


Kıyıların en güzel olduğu noktalar hep kıvrım kıvrım olan bölgeler ve koylar oluyor. Datça'ya gidince göreceksiniz ki tüm sahil şeridi işte böyle kıvrım kıvrım... Datça da güzelliğini oradan almış. Kimi büklerde işletme var, kimi bükler de işletmesiz, yani Datça her anlamda her zevke göre... Datça'nın en güzel büklerini ve koylarını hemen listeleyelim... 
 

Datça'nın işletmesiz, bakir ve bir o kadar da güzel koylarından birisi Gerence Koyu. Çok güzel bir manzarası ve çok berrak bir suyu var. Akdeniz'de olmasının bir sonucu olarak suyu Haziran'da çoktan ısınmış oluyor. Buraya gelirken deniz ayakkabısı getirirseniz çok iyi olur, aynı zamanda yiyecek ve içecekleri de yanınızda getirmeniz gerekiyor. 


Palamutbükü, Datça'da 7'den 70'e en çok sevilen büklerden... Hem işletmeli kısımları var, hem de işletmesiz, havlunuzu atıp denize girebileceğiniz yerleri var. Denizi çok güzel ve çocuklu aileler için de çok uygun. Palamutbükü bölgesi konaklama için de çok tercih ediliyor çünkü hem etrafında çok güzel butik oteller var hem de yeme-içme için çok sayıda alternatif var. Eğer Datça merkezde konaklamak istemezseniz konaklama için Palamutbükü'nü düşünebilirsiniz. İşletmeli olan ve çocuklu ailelerin sevdiği bir diğer koy da Kargı Koyu. Eğer Palamutbükü uzak gelirse Kargı Koyu'nu düşünebilirsiniz.


Hayıtbükü ve Ovabükü, kum sahili olan ve etrafında da uygun fiyatlı çok sayıda işletme bulunan Datça büklerinden... Eğer işletmede yemek yemek istemezseniz sadece şezlong parası vererek, yeme içme kısmını çevredeki marketlerden halledebilirsiniz. Hayıtbükü'nde deniz biraz çabuk derinleşiyor, onu şimdiden söyleyelim :) Eğer Datça'da özel bot tutmak ve 1-2 saat etraftaki koyları gezmek isterseniz buradan kiralayabilirsiniz. 


Datça deyince akla ilk gelen yerlerden birisi Knidos! Knidos, Antik Karya Uygarlığı'nın en önemli kentlerinden. Aynı zamanda mükemmel bir gün batımı manzarası var. Datça'nın en efsanevi günbatımları burada oluyor desek yeridir. Bir gün öğleden sonrayı buraya ayırıp, sahilinde denize girip daha sonra gün batımı için antik kentin ucunda oturabilirsiniz. Yalnız bazı dönemlerde akşam 7 gibi kapanabiliyor, önceden kontrol etmek lazım. Eğer Datça'da tekne turu yaparsanız burasının teknelerin uğrak durağı olduğunu göreceksiniz. 


Datça'da, özellikle kampçıların en sevdiği büklerden birisi Kurubük. İşletme yok, herkes güzelce havlusunu şemsiyesini alıp geliyor ve bütün gün deniz keyfi yapıyor. Özellikle sabah erken saatlerde inanılmaz güzel. Etrafındaki dağların yeşilliği, suyun mavisi derken Kurubük'e aşık oluyorsunuz. İşletme olmadığı için ve etrafta market de olmadığı için yiyecek içeceği mutlaka yanınızda getirmeniz lazım. Bir de deniz ayakkabısı getirebilirseniz çok iyi olur.

Ayrıca Gabaklar Sahili de Datça'nın çok sevilen işletmesiz sahillerinden bir diğeri. Eğer Datça merkezden fazla uzaklaşmak istemezseniz Kumluk Sahili'ni deneyebilirsiniz ya da Datça'nın merkezine yakın Karaincir Koyu'nu listenize alabilirsiniz. 

Yukarıda saydığımız koyların birçoğuna günübirlik Datça tekne turlarıyla da gidiliyor. Tekneler Datça Liman'dan sabah 10 gibi kalkıyor ve akşam 5 gibi geri dönüyor. Tekne turuna katılacaksanız, teknelerin müzikli mi müziksiz mi olduğunu önceden sorabilirsiniz :)


Datça yeme-içme konusunda herkesi mutlu edebilecek bir yer. Akşam Kumluk Sahili'nde rakı balık yapabilir, sonra da Datça'nın meşhur keçi sütlü dondurmasını deneyebilirsiniz. En meşhur keçi sütü dondurmacısının adı Tekin Usta. Datça'nın meşhur bademli levreği için Sarıhoş Restoran'ı, meşhur bademli köftesi için Datça Sofrası'nı kaydedebilirsiniz. Palamutbükü'ndeki Payam da bademli kurabiyesiyle çok ünlüdür. Ve son olarak bademli kahve için de Eski Datça'daki Karya Çay Bahçesi'ni ekleyelim. Datça'da bademe doymak garanti! 

Yoldabiblog ile yeni yazılarda görüşmek üzere...

Mutlaka okuyun: Bozburun seyahat rehberi


Önceki ve Sonraki
Haberler