YAŞAM - HABER

Belek'te caretta caretta rekoru

Pandeminin etkisiyle turist sayısının azalması, nesli tükenen hayvanlar açısından sevindirici haberleri beraberinde getiriyor. Belek'te 3 bin 200 caretta caretta yuva sayısı ile rekor kırıldı.

profil
BT Ekip
10.09.2020
Belek'te caretta caretta rekoru

Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Dr. Ali Fuat Canpolat, Belek'te caretta caretta (deniz kaplumbağası) yuva sayısında bu yıl tarihi rekor kırıldığını belirtti. 2016 yılında 2 bin 550 yuva sayısı olan rekor, 2020 yılında 3 bin 200'e yükseldi. Bu yıl, 'Deniz Kaplumbağalarını İzleme ve Araştırma Projesi'nde' 3 bin 200 yuvadan yaklaşık 75 bini aşkın yavru deniz kaplumbağası çıktı.


EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat ve yaklaşık 35 gönüllü, Mayıs-Ekim ayı arasında, her gün saat 04.00'ten öğle saatlerine kadar sahilde görev yapıyor. Ekip Akdeniz bölgesinde, Aksu çayından Kadriye, Belek, Boğazkent, Manavgat sahiline kadar 30 kilometrelik kumsalda deniz kaplumbağalarının yaşamı için çalışıyor.

Mutlaka okuyun: Türkiye'nin en özel 5 plajı


Nesli tükenen hayvanlar için çalışan WWF'in verilerine göre;

  • Deniz kaplumbağaları yaklaşık 110 milyon yıldan beri dünyamızda yaşayan türler.
  • Sürüngenler sınıfına dahil 7 deniz kaplumbağası türü dünya okyanuslarında dolaşmakta. Yedi türün de varlığı,  sürekli artan tehditler nedeniyle risk altında.
  • Türkiye’nin Akdeniz kıyılarında iri başlı deniz kaplumbağası (Caretta caretta) ve yeşil deniz kaplumbağası (Chelonia mydas) türleri yumurta bırakıyorlar.
  • Akdeniz’de geçmişten günümüze kadar yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, Caretta caretta türünün en önemli yuvalama alanları Türkiye ve Yunanistan’da.
  • Chelonia mydas için Akdeniz’deki ana yuvalama bölgeleri Türkiye ve Kıbrıs.
  • Akdeniz’deki yeşil deniz kaplumbağası popülasyonunun %50’den fazlası Türkiye’de yumurtalarını bırakıyor.
  • Araştırmaların sonuçlarına göre, Chelonia mydas türünün Akdeniz’deki en önemli yuvalama alanı Türkiye’nin Doğu Akdeniz kıyıları.

 

Mutlaka okuyun: Su altı dalışı için 3 özel rota


Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog