YAŞAM - ANNE - ÇOCUK

İç ve dış mekanlar için 15 oyun fikri

Çocuklar için hareket oyunları, günlük yaşama çeşitlilik katar ve oyun yoluyla dengelerinin yanı sıra kaba ve ince motor becerilerini geliştirirler. Çocuklar oyunlar sayesinde hareketlerini daha iyi koordine etmeyi öğrenirler ve aynı zamanda kaslarını da çalıştırırlar. Çocuk Gelişimci Günseli Arı, iç ve dış mekanlar için çocukları eğlendirirken geliştirecek hareketli oyunları yazdı

İç ve dış mekanlar için 15 oyun fikri

Uzmanlar, çocuklar ve gençler için günde en az 1.5 saat egzersiz öneriyor. Fiziksel aktivite sadece yetişkinlerin sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirmekle kalmaz, çocuklar için de çok önemlidir. Oyunlar ve hareketin birleşimi, çocukların stresten kaçınmasına veya stresi azaltmasına da yardımcı olur. İşte çocukların oynayabileceği hareketli oyunlar…

Katılımcı başına bir yastık gerekir ve ardından oyun başlar. Her çocuk bir yastığa oturur ve ‘hareket’e başlar. Herkes olabildiğince çabuk bitişe doğru kaymalıdır. Bu; koridorun ya da odanın sonu veya bir masa olabilir. Bu oyunda kural, kendinizi itmek için sadece ellerin kullanılabilmesidir.

Çorap-futbol hareket oyununda futbol topu yerine bir çorap yumağı ile oynuyorsunuz. Oyunda kale olarak iki şişe yerleştirebilir veya bir sandalyeden yararlanabilirsiniz.

Dış mekanda oynayabileceğiniz bu oyunda çocuğunuzun, arabasıyla veya denge bisikletiyle dolaşabilmesi için birkaç engel oluşturmanız yeterlidir. Ayrıca bu hareket oyunu için parkuru önceden birlikte kurabilir ve her zaman genişletebilirsiniz.

Yakalamak, hareket oyunları arasında gerçek bir klasiktir. Küçük çocuklar için de eğlencelidir ve birçok çeşidi vardır. Küçük bir alanda iki kişilik yakalamaca oynadığınızda genellikle küçükler için yeterince heyecan verici olur. Daha büyük çocuklarda daha fazla alan gerekebilir. Temel kural çok basit; bir yakalayıcı var ve diğer tüm oyuncuları yakalaması gerekiyor. Yakalanan ebe oluyor.


Bu oyun, hareketi müzikle birleştirir. Sadece ebeveynler ve çocuklardan oluşan küçük gruplarla harika oynanabileceği gibi daha büyük gruplarla da oynanabilir. Tüm oyuncular hareket eder ve müzik yetişkinlerden biri tarafından aniden durdurulana kadar herkes figürlerini sergiler. Müzik bittiğinde hareket etmeyi bırakan herkes kazanır ancak hareket eden kaybeder. Ancak müzik tekrar başladığında herkes tekrar hareket edebilir ve oyun baştan başlar.

Oyuna bir balonla başlayın, balonu havaya atın ve mümkün olduğu kadar yere değmemesini sağlayın. Kaç çocuğun oynadığına bağlı olarak, elbette birkaç balon kullanabilir ve oyuna daha fazla hız kazandırabilirsiniz.

Burada yaklaşık olarak aynı boydaki iki çocuğun her zaman birlikte oynayabilmesi önemlidir. İkisi de balonu elleriyle değil alınlarıyla tutmalıdır. Müzik başladığında dans edilir ama dikkatli olunmalıdır çünkü balonu yere ilk düşüren kaybeder.

Çocuklarınıza önceden yürüyüş için küçük bir görev verin. Bazen en büyük taşı’ veya ‘en güzel çiçeği’ arayabilirsiniz. Veya doğada kırmızı veya ışıltılı bir şey bulmaları gerekebilir. Bu, yürüyüşü bir maceraya dönüştürür ve sıkıcı olmaktan çıkarır.


Bu oyun için her çocuğa bir kaşık ve üzerine bir yumurta (ya da patates ya da şeker) verilir. Herkes bir sırada durur ve komutla koşmaya başlar. Bitiş çizgisine ilk varan ve eşyasını kaybetmeyen kazanır. Nesne düşerse tek seçenek var; başlangıç ​​çizgisinden baştan başlanmalıdır.

Oyun, yeterli alan ve en az üç çocukla en eğlenceli hale gelir. Bir yetişkin balıkçıyı oynar ve çocuklar ona sorar: ‘Balıkçı balıkçı, su ne kadar derin?’ Balıkçı bir sayı söyler, örneğin 15 metre. Sonra çocuklar oraya nasıl gidebileceklerini sorarlar. Bunun için bir tür hareket söylemelisiniz; örneğin tek ayak üzerinde, geriye doğru veya zıplayarak… İşte bu kadar eğlenceli.

İhtiyacınız olan tek şey, dans etmek için müzik ve bolca hayal gücü. Neyse ki bunlar çocuklarda bolca var. Bu oyunun amacı, söylediğiniz hayvan gibi dans etmektir. Bu yüzden birkaç dakikada bir odaya yeni bir hayvan çağırın; karıncalardan fillere kadar her şey mümkün.

Bu, son derece popüler bir hareket oyunudur. Bir çocuğun gözleri bağlanır ve ardından kendi ekseni etrafında bir kez döndürülür. Sonra diğer çocuklar gözleri bağlı çocuğun etrafında koşarlar ve ona defalarca dokunurlar. Amaç, gözleri bağlı olan çocuğun diğer çocuklardan birini yakalamasıdır. 


Bu eğlenceli hareket oyununu hemen hemen her odada oynayabilirsiniz. Tek bir kural var; yere dokunmamak. Bu nedenle yastıklar, battaniyeler ve sandalyeler odada hareket etmek için harikadır. Bu, çoğu çocuk için kendi başlarına oynadıklarında da eğlencelidir.

Bu oyun için bir topa ve üç oyuncuya ihtiyacınız var. Çocuklardan ikisi topu birbirlerine atar, ‘ortadaki küçük domuzcuk’ aralarında durur ve topu tutmaya çalışır. Ortadaki çocuk topu tutarsa, topu en son atan çocuk ortaya girmek zorundadır.

Ebe, en az 20, en fazla 50’ye kadar sayarak diğer oyuncuların saklanmasını bekler. Saymayı bitirdiğinde ‘Önüm arkam sağım solum ebe! Saklanmayan sobe!’ diye bağırarak saymayı bitirdiğine dair oyuncuları uyarır. Ebe etrafa bakarak diğer oyuncuların nereye saklandığını bulmaya çalışır. Ebe, duvardan ayrılıp onları ararken oyuncular da duvar boşken duvara koşup ‘sobe’lemeye çalışmalıdır. Bu popüler oyun her zaman çok eğlencelidir.


Önceki ve Sonraki
Haberler