İYİ HİSSET - SAĞLIK

Tatilin son günleri nasıl değerlendirilmeli?

Yarıyıl tatilinin son günlerindeyiz. Tatil bitmesin isteyenler, okulların başlamasını iple çekenler, bazen de kendini karışık hissedenler burada mı? Peki, kalan kıymetli vakti nasıl değerlendirmeli? Klinik Psikolog İrem Polat yazdı.

profil
İrem Polat
30.01.2019
Tatilin son günleri nasıl değerlendirilmeli?
Tatilin son günleri nasıl değerlendirilmeli?

Aileye Zaman Ayırmak: Rutin telaşlardan arınmış bir hafta tüm aile üyelerinin birbirini daha da iyi tanıması için harika bir fırsat olabilir. Ailece oyun oynamak, birlikte yemek yemek, sohbet etmek, geniş aile ziyaretlerinde bulunmak, bolca kahkaha atmak, temasta bulunmak şifa niyetine olacaktır.

Yeni Yerler Keşfetmek: Daima keşfedilecek yerler vardır! Yeni ufuklara yelken açmak, şehirdeki etkinliklere katılmak, tüm duyularımızla o anda bulunduğumuz yerde olabilmek ve anda kalabilmek. Denemeye var mısınız?

Yeni Lezzetler Tatmak: Haydi biraz konfor alanından çıkalım. Biraz cesaret. Yeryüzünde tadacak ne kadar çok lezzet var...Bambaşka kültürler, biricik mutfaklar…

Öz-şefkat: Kendimize bakım vermek, sevdiğimiz şeylere vakit ayırmak, duygusal ihtiyaçlarımıza odaklanmak, anda kalmak ve biraz yavaşlamak… Doyurucu bir tatili doygun bir başlangıca dönüştürecektir.

Doğaya Dönmek: Toprakla temas etmek, iyot kokusunu içimize çekmek, derin nefes almak ve mümkün olduğunca rahatlamak için fırsatları değerlendirmek.

Düzenlemek: Okul zamanı vakit ayırılamayan odalara, dolaplara, çekmecelere ve en önemlisi duygusal bagajlara bakmak ve ruhsal temizlik yapmak için sömestr tatilini değerlendirmek iyi bir fırsat olabilir.

Ekransız Zaman Yaratmak: Tablet, telefon, televizyon ekranları bizi sandığımızdan çok yoruyor. Ekran süremizi en azından azaltmak için gayret etmeye ne dersiniz?

Hareket Etmek: İnsan evladı doğası gereği hareket etmeye programlı. Yürümek, koşmak, zıplamak, spor yapmak serotonin yani mutluluk hormonunun salgılanmasına imkan sağlayacaktır.

Saçmalamak: Kural olmadan, kendimizi rahatça ifade edebileceğimiz alanlara ihtiyacımız var. Yüz boyamak, çamurda yuvarlanmak, anlamı olmayan kelimelerden şarkılar uydurmak… Haydi biraz gevşeyelim.

Geçmiş Dönemi Değerlendirmek: Geçen dönemi mümkün olduğunca objektif değerlendirmek, iyi giden süreçleri, destek duyulan alanları belirlemek oldukça kıymetli.

Gerçekçi Hedefler Belirlemek: ‘İkinci dönemde nasıl bir süreç yaşamak istiyorum?’, ‘Nasıl bir ben olmak istiyorum?’ sorularına yatırım yapmak, cevaplar üstüne düşünmek ve kısa vadeli hedefler koymak harita niteliğinde olacaktır. Nereye varmak istediğimizi bilmediğimizde, bir kılavuzumuz olmadığında kaybolmak çok daha olasıdır.

Hayal etmek: ‘Ben ne yapmak istiyorum?’, ‘Nasıl birisiyim?’, ‘Nasıl bir ben olmayı diliyorum?’, ‘Ara tatili en doygun şekilde nasıl geçiririm?’, ‘Yaz geldiğinde ikinci dönemden memnun olmak için neye ihtiyacım var?’ sorularının cevapları bizde.

Herkese keyifli bir tatil diliyorum!

 

Önceki ve Sonraki
Haberler
istanbul psikolog psikolog