İYİ HİSSET - SAĞLIK

Tatilde ağız bakımı

Sıcaklarla birlikte artan dondurma ve asitli içecek tüketimi ve olası oyun kazaları yaz aylarında diş sağlığını tehlike altına alır. Peki nasıl önlemler almalıyız? Dentgroup Pedodonti Uzmanı Doktor İrem Birinci sorularınızı cevapladı.

profil
BT Ekip
03.07.2017
Tatilde ağız bakımı

-Tatile çıkmadan önce çocukların ağız ve diş sağlığı için ne gibi önlemler alabiliriz?

Okul döneminde vakit darlığı nedeni ile ihmal edilen diş hekimi ziyareti için yaz tatili iyi bir fırsattır. Düzenli diş kontrolleri sayesinde bir diş problemi henüz başlangıç aşamasında fark edilebilir. Daha ilerlemiş durumlar ise, tatilde beslenme şeklinin de değişmesi ile diş ağrısı olarak dönebilir. Tatile çıkmadan önce zaman yönetimi ile problem yaratabileceği düşünülen dişlerin tedavisine öncelik verilebilir. Koruyucu uygulamalar yapılabilir. Erken müdahale hem maddi hem manevi kazanç sağlar.

-Tatilde çocuklarda çikolata, dondurma, meyve suyu gibi şekerli gıdaların tüketimi oluyor. Çocukların diş ve ağız sağlığı için nelere dikkat etmemiz gerekir?

Yaz aylarında ev dışında daha çok vakit geçirildiğinden, okul dönemindeki yeme düzeni bozulur, daha fazla abur cubur, soğuk ve asitli içecek tüketilir. Bir de üstüne diş fırçalama alışkanlıkları da değişebilir. Genellikle yaz aylarında ve tatilde tüketilen çok soğuk içecekler, dişlerde ani ısı değişimine neden olarak sızlamaya neden olabilir. Bir de dişler sağlıklı değil çürük, kırık gibi problemler varsa bu hassasiyet artabilir. Özellikle tatilde genel sağlık için daha fazla su tüketilmesi gerekir. Su vücut için olduğu kadar dişler içinde faydalıdır. Çikolata, dondurma, meyve suyu gibi şekerli ve asitli gıdalar tüketildikten sonra ağız bakımı gerçekleştirilemiyor ise, ağız mutlaka su ile çalkalanmalı ve bol su tüketilmelidir. Ara öğünlerde diş dostu olan, elma, kuru yemiş, peynir gibi gıdalar tüketilebilir.

-Tatil sırasında tüm önlemlere rağmen başımıza bir diş problemi gelirse ne yapılması gerekir?

Tatil döneminde ve yaz aylarında diş yaralanmaları ile daha çok karşılaşılır. Bisiklet, spor faaliyetleri, havuz kazaları en sık diş yaralanmasına neden olan durumlardır. Diş yaralanması sonucunda en kısa sürede bir diş hekimi ile temas kurulmalıdır.

• Yerinden çıkan ya da kırılan dişi köküne dokunmadan temiz akan su ile yıkayın ve süt içinde hekiminize ulaştırın.

• Sallanan dişi daha fazla sallamayın ve derhal hekime başvurun.

• Travma sonrası dişlerde gözle görünen bir sorun görünmüyorsa bile mutlaka uygun bir zamanda diş hekimi muayenesine gidin. Dışarıdan belli olmayan ama gömülen ya da alttaki kalıcı dişlere zarar veren travmalar uzun dönemde diş kayıplarına ve diş çarpıklıklarına yol açabilir.

Diş ağrılarının ise birçok nedeni olabilir. Bazen gıdanın dişler arasına sıkışması ile bile ciddi ağrı duyulabilir. Bu geçici bir ağrıdır. Eğer devamlı, uykudan uyandırır tarzda bir ağrı varsa tatil dönüşü beklenmeden diş hekimine başvurulmalıdır.

Pedodonti Uzmanı Dr. İrem Birinci

DentGroup

Önceki ve Sonraki
Haberler