İYİ HİSSET - SAĞLIK

Sakinleştirici 5 uçucu yağ

Sakinleşmenin ve iyi hissetmenin yollarını mı arıyorsunuz? Yoga eğitmeni ve İzmir Homemade Aromaterapi işletmecisi Duygu Sayılgangil sakinleştirici etkiye sahip 5 uçucu yağı ve kullanım alternatiflerini anlattı...

profil
BT Ekip
14.01.2021
Sakinleştirici 5 uçucu yağ

Aromaterapi; bitkilerin ruhuyla, özüyle bizi dengeleyen çok eski ve kadim bir bilgelik... Ruhumuzun da bedenimiz kadar doğru şekilde beslenmeye, harekete ve dinginliğe ihtiyacı var. Yoga pratiklerimizi yaparken, ofiste çalışırken ya da evde kaliteli vakit geçirirken aromaterapi uçucu yağları en büyük müttefikimiz. Kokular ve kokuların beynimizde uyardığı bölümler bizleri ruhen olmamız gereken yere güzel bir müzik ya da bir yaz esintisi gibi taşıyabiliyor.

Bu sefer bize sakinlik ve dinginlik veren, endişe ve kaygılarımızı azaltan yağlardan bahsetmek istiyorum... Öncelikle evrendeki her şey gibi gerçek terapötik etkiye sahip tüm uçucu yağların frekansları vardır. Bizler beden titreşimimizi dengelemek için bu uçucu yağları koklayarak ya da sabit yağlarla karıştırıp tenimize sürerek bu frekanslardan faydalanırız. 

Pandemi süreci ile kasıp kavrulduğumuz, evlerimizde özgürlüklerimizin kısıtlandığı bu dönemde ise topraklanamıyor olmak, dar alanlarda veya sürekli aynı alanlarda kalmak maalesef ki beden titreşimimizin dengesini bozuyor. Kaygı, korku, endişe ve anksiyete hallerini yaşadığımız şu dönemlerde ise tamamen doğal yardımcılarımız mevcut. Peki nedir onlar? İşte gündelik hayatımızda kullanabileceğimiz ve bizi rahatlatacak uçucu yağlarımızdan bazıları... 

Mutlaka okuyun: Aromaterapi ile çakralarınızı dengeleyebilirsiniz


Lavanta ülkemizde de yetişen, farklı türleri olan bir bitkidir. Tarlalardaki mor çiçek açmış görseli bile içimizi rahatlatmaya yeter. Uçucu yağını ise, sakinleşmek, gevşemek, stresten uzaklaşmak, uykumuzu kolaylaştırmaktan akne gidermeye kadar pek çok alanda çok uzun zamandır kullanıyoruz. Lavantanın özellikle Lavandula Angustifolia türünü dengelenme, stres giderme, antiviral ve antibakteriyel etkileri ile bir çok alanda değerlendirebiliyoruz. Özellikle yatmadan önce yastığımıza damlatacağımız sadece 1 damla organik lavanta uçucu yağı bioritmimizi düzenliyor ve uykuya geçişimizi kolaylaştırıyor. Ancak kolay uyuyalım diye ne kadar çok damlatırsak vücudumuzu ters yönlü uyarma gücüne de sahip. Her zaman ‘az çoktur’ diyerek hangi uçucu yağı kullanırsak bitkilerin özünden gelen gücün farkında olarak kullanmaya dikkat etmemiz gerekiyor. 10 m2 için 2 damla olacak şekilde buhurdanda, jojoba, tatlı badem, shea butter gibi sabit yağlarla karıştırarak vücut nemlendiricisi yapıp sakinlik hissini evimize veya tüm bedenimize yayarak da kullanabiliriz. 


Vetiver; Haiti, Sri Lanka ve Hindistan’da ağırlıklı yetişen bir kök bitkidir. Elde edilişi zor olup birçok önemli parfümün de temel notalarında görebildiğimiz bir uçucu yağdır. Kökleri çok güçlü olduğu için erozyon önleyici olarak da yaygın bir kullanımı mevcuttur. Bu bitkiden çıkan uçucu yağlar ise vücudumuzda; antienflamatuar ve antifungal etkiye sahiptir. Vetiver uçucu yağı sinir sistemimizi, ruhsal/duygusal tutumlarımızı ve kas sistemimizi etkiler. Çok akışkan bir yağ olmadığı için genellikle ikinci bir uçucu yağ ile seyrelterek kullandığımız bir yağdır. Bunun için de özellikle sinir sistemimizin dinginleşmesi için lavanta ile karıştırılması en sık görülen yöntemdir. Mür, paçuli, greyfurt, limon, bergamot ve ylang ylang ile karışımı da kullanılır. Sinir sistemimizi yatıştırma ve uykumuzu kolaylaştırmada vetiveri rahatlıkla bu uçucu yağlarla karıştırarak buhurdanımızda, koklama kutularımızda, masaj yağlarımızda kullanabiliriz. 


Menşei genelde Endonezya, Hindistan, Çin ve Brezilya’dır. Koyu yeşil yapraklara sahip bir bitki olup bu bitkiden elde edilen uçucu yağ antidepresan, antifungal, antienflamatuar, antimikrobiyal etkilidir. Paçuli, bizi anksiyete halinden sakinlik ve huzura taşıyıp dengeleyen bir uçucu yağdır. Kalp çakramız için de kullanırız. Aynı zamanda sedir ve zencefil gibi yağlarla kullandığımızda köklenmemize de yardımcı olur. Köklenmek, korkunun ve endişenin yerini güvene ve sükûnete bırakmasına yarar. Evimizin baş tacı olacak kokularından biridir. Bizi köklendirir, rahatlatır, enerjisel olarak dengeler. Narenciyelerle, özellikle bergamotla, günlük ve lavanta uçucu yağı ile kullanılabilir.


Kuzey Afrika, Umman, Somali ve gene Hindistan kökenlidir. Aslında hepimizin çok yakından bildiği bir reçinedir. Tütsü olarak da evlerimizde çok sık kullandığımız bir üründür. Tepe çakramızın da yağı olan günlük epifiz bezimizi etikler. Yoğun düşünen zihni sakinleştirir. Beyin fonksiyonlarımızı koku ile düzene sokmamıza yardımcı olur. Böylelikle hem uykuya geçişimizi kolaylaştırır hem de vesvese, kaygı ve endişe titreşimlerinden bizi uzak tutar. Solunum sistemimizi etkilediği için rahat nefes, sağlıklı bir oksijen alımı ile bedenimizi ve ruhumuzu dengeleriz. Günlük uçucu yağına, mür, gül, mandalina ve lavanta çok uyumlu eşlik eder. 


Narenciyeler içinde parfüm endüstrisinde en sevilen yağlardan biridir. Kokusu bize ferahlık veren bir uçucu yağdır. Bitkinin kabuğundan elde edilir. Tüm narenciyeler gibi depresyona ve strese iyi gelen bir uçucu yağdır. Motivasyonumuzu ve yaşam enerjimizi arttırır. Hatta çaya tat versin diye de eklenir. Meşhur Earl Grey çayının tadını veren bergamottur. Bergamot koklamak, evde ya da ofiste buhurdanımızda kullanmak bizi üzüntüden neşeli bir moda sokar. Tek başına da kullanılabildiği gibi farklı uçucu yağlarla örneğin bu yazıda bahsettiğimiz vetiver, paçuli gibi yağlarla çok yakışan bir kullanımı vardır. 

Uçucu yağlarımızdan lavantayı gece yatarken göz bandımızın kenarına damlatabilir, diğer tüm yağları özellikle yoga pratiklerimizi uyguladığımız alanı kokulandırarak kullanabiliriz.  

Kaynak:

• Tisserand, R. & Young, R. (2014) Essential oil safety, 2nd Edition. Churchill Livingstone Elsevier.
• de Rapper, S., Kamatou, G., Viljoen, A., van Vuuren, S. (2013). The In vitro antimicrobial activity of Lavandula angustifolia essential oil in combination with other aroma-therapeutic oils. Evidence-Based complementary and alternative medicine. doi: [10.1155/2013/852049] Retrieved on July 10, 2013 
• Chahal, K.K., Bhardwaj, U., Kaushal, S., Sandhu, A.K. (2015). Chemical composition and biologicalproperties of Chrysopogon zizanioides (L.) Roberty syn. Vetiveria zizanioides (L.) Nash - a review. Indian journal of natural products and resources, 6(4), 251-260.


Önceki ve Sonraki
Haberler