İYİ HİSSET - SAĞLIK

Horlama sorununa çözüm horlama protezinde

Uyku kalitesini, dolayısıyla yaşam kalitesini olumsuz anlamda etkileyen, çiftlerin ayrı uyumasına bile neden olabilen horlama, aslında son derece net bir tedavisi olan bir sorun. Son dönemde oldukça popüler olan horlama protezi ile bu sorundan kurtulabilir ve daha kaliteli bir hayata sahip olabilirsiniz. Türkiye’de horlama protezi uygulayan isimlerden Çene ve Yüz Protezi Uzmanı Dr. Dt. Tuğrul Saygı; bu yöntemi ve kimlere, nasıl uygulandığını anlattı

profil
BT Ekip
18.02.2024
Horlama sorununa çözüm horlama protezinde

Horlama ile dişlerin aslında hiçbir ilişki yoktur. Horlama, yutak bölgesindeki havayolunun daralması ve titreşmesi ile ortaya çıkar. Bu sebeple, çenenin pozisyonu horlama ile ilişkilendirilir. Horlama sorununa çözüm için bu darlığın giderilmesi gerekir. Burada da yardımımıza horlama protezi koşuyor. 


Sağlıklı insanlar da uykularında horlayabilir; her horlayan hasta demek değildir. Bir insan yorgun ise ya da alkol almış ise de horlayabilir. Öte yandan, horlama her gece oluyor ise, yüksek sesli ve rahatsız edici ise ve yan yatarken de oluyorsa artık burada horlama bir hastalığa dönüşmüştür diyebiliriz.

Günümüzde horlama tedavisi için kullanılan en etkili materyal horlama protezidir. Horlama protezi uykuda kullanılır. Dişler üzerine aynı bir boksör dişliği gibi takılarak, alt çeneyi önde konumlandırır, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açarak horlama ve uyku apnesini engeller. Horlama protezi uyku sırasında alt çeneyi ileri bir pozisyonda konumlandırdığı için, alt çenesi küçük ve geride olan hastalarda da horlama ve uyku apnesini engeller. Protez sadece tedavi süresince ve geceleri yatarken takılır, gün içerisinde kullanılmasına gerek yoktur. Horlama protezi kişiye özel uygunlukta yapıldığı için diğer diş protezleri ve dişsizlik durumunda da kullanılabilir.


Doktor muayenesi sonrasında karar verilmesi gerekir. 17 yaşından büyük kişilere horlama protezi uygulanabilir.

Kişiye özel horlama protezi ölçü alınarak hazırlanır; yani kullanacak kişinin kliniğe gelmesi gerekir. Şehir dışı ve yurt dışından çok talep geliyor ve bu kişilerin çoğu zaman konaklamaları mümkün olamayabiliyor. Bu hastalara horlama protezini aynı gün içinde hazırlayıp teslim edebiliyoruz. Bunu bir program dahilinde, belli bir sayıda ve belli tarihlerde yapabiliyoruz. İstanbul içindeki hastalara ise bir-iki hafta içerisinde teslim ediyoruz. 


Horlama protezi yutak bölgesindeki gevşeyen dokuların tekrardan eski gerginliklerine gelmesine yardım eder. Tedavinin kalıcı olması için, hastaların da dikkat etmesi gereken bazı konular var. Örneğin; kişinin kilo problemi varsa zayıflaması veya alkol kullanıyorsa bırakması, yani kısaca sağlıklı bir yaşam sürmesi gerekir. Kullanacak kişi bu konulara dikkat etmezse, çoğu zaman horlama protezini gözlük gibi düşünebiliriz. Yani kullandıkça faydası olur.

Toplumumuzun %40’ında maalesef horlama problemi var. Horlama çoğu zaman erkekler ile bağdaştırılsa da, kadınlarda da sıkça rastlıyoruz. Genelde kadınların, horlamaktan utanabildikleri için tedaviye başvurmayabildiklerini gözlemliyoruz. Genel olarak baktığımızda, erkeklerde her yaşta horlama şikayeti ile karşılaşabiliyoruz, bununla birlikte özelikle kilo problemi olan kişilerde bu şikayeti daha çok gözlemliyoruz. Kadınlarda ise özellikle menopoz sonrası, yani ortalama 45 yaş ve üzerinde horlama şikayeti %50’lere kadar çıkabiliyor. 


Önceki ve Sonraki
Haberler